Moszkvába várja Orbánt Putyin

Publikálás dátuma
2019.11.25. 11:49

Fotó: MAXIM SHIPENKOV / AFP
Szijjártó szerint jövőre a miniszterelnök bizonyosan Moszkvába látogat, méghozzá a győzelemnapi ünnepségen vesz majd részt a csúcstalálkozó alkalmából.
Moszkvába utazik Orbán Viktor 2020-ban, az év második felében - írja az orosz Sputnikra hivatkozva az atv.hu. A Sputniknak Szijjártó Péter nyilatkozott arról, hogy
várhatóan májusban, a győzelem napi megemlékezésre látogat az orosz fővárosba Orbán.

A külügyminiszter úgy fogalmazott: "minden évben egy csúcstalálkozóra kerül sor. Egyszer Moszkvában, egyszer Budapesten. Tavaly a magyar miniszterelnök látogatott Moszkvába. Ebben az évben az orosz elnök látogatott ide. Jövőre a miniszterelnök bizonyosan Moszkvába látogat".
Szerző

Borkai Audi-földes ügyeit egyesítette a rendőrség, sokmilliárdos hűtlen kezelés miatt nyomoznak

Publikálás dátuma
2019.11.25. 11:31

Fotó: Népszava
Rengeteget keresett a jachtos videókon is feltűnő Rákosfalvy az akkor még fideszes városvezetőnek hála, állítják a feljelentők.
Bűnügyek egyesítéséről döntött a napokban a Nemzeti Nyomozó Iroda a Borkai Zsolt volt győri fideszes polgármester korrupció-gyanús ügyében, tudta meg a Blikk.hu. Az Audi-földek eladásával kapcsolatos gyanú miatt ugyanis az elmúlt időszakban több feljelentés is érkezett a rendőrségre, a hatósághoz fordult mások mellett a feljelentéseiről ismert egykori fideszes, Tényi István, Juhász István szocialista győri önkormányzati képviselő, a Transparency International Magyarország Alapítvány és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is.
Az ő hasonló tartalmú feljelentéseiket egyesítették a nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt alig pár napja elrendelt nyomozáshoz.

Tényi közleménye szerint több milliárdos hűtlen kezelés miatt zajlanak a nyomozások. Az iratokból kiderül, hogy már október 9-én megszületett az első bejelentés Tényitől, azonban ahhoz, hogy erre nyomozást lehessen alapozni, a rendőrség – egész pontosan a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Kiemelt Ügyek Osztálya – október 16-án feljelentés-kiegészítést rendelt el, majd alig egy hete, november 18-án nyomozást rendeltek el.
A feljelentők azért fordultak a hatósághoz, mert szerintük az ügy résztvevői bennfentes információk alapján az Audi Logisztikai Központjának építéséhez szükséges telkeket olyan módon adták-vették, hogy azzal az önkormányzatnak kárt okoztak: a Borkai jachtos videóin is feltűnő Rákosfalvy Zoltán ügyvéd és az érdekeltségébe tartozó cég azokat a földeket, ahová az autógyár logisztikai központot akart felhúzni, 1,5 milliárd forintért szerezték meg, majd a területeket – azok önkormányzati átminősítése után – rövid idő elteltével 7 milliárd forintért adták a német autógyárnak. A 2012-es ügyről például a Napi.hu írt bővebben.
Borkai Zsolt szolgálati autója
Fotó: Barbara Gabriella / Népszava
Szerző
Frissítve: 2019.11.25. 11:45

Józsefváros önkormányzati Facebook-oldalát is magával vitte a kerületi lap távozó főszerkesztője

Publikálás dátuma
2019.11.25. 10:47

Fotó: Népszava
Kisstílű médiaháború bontakozott ki a budapesti VIII. kerületben: az átadás-átvételkor a Józsefváros teljes stábja betegszabadságra ment, a szerkesztőségi gépek tartalmát törölték.
Félmillió forintos bírságot örökölt Pikó András VIII. kerületi polgármester hivatala a fideszes Sára Botond polgármestersége alatt a kormánypártnak kampányoló kerületi laptól. A Józsefváros című sajtótermék korábbi főszerkesztője, Nyerges Zoltán az ellenzéki választási győzelem után azonnal távozott posztjáról, ám mint az Index.hu írja, nem a bírság az egyetlen probléma, amit maga mögött hagyott.
Pikóék sokáig nem kapták meg a VIII. kerület honlapjának szerkesztéséhez szükséges belépő kódokat, az önkormányzati lap, a Józsefváros teljes szerkesztő gárdája betegszabadságra ment, a szerkesztőségben hagyott gépek tartalmát törölték, és az új vezetés nem kapta meg a kerület Facebook-oldalához szükséges admin-jogokat sem. Pedig, mint a polgármester nyilatkozta,
az újság, a számítógépek vagy a Facebook-oldal is az önkormányzat tulajdona, és egy választás ezen nem változtat.

A több mint 8 ezer követővel bíró közösségi oldal szerkesztéséhez szükséges jogok az Index értesülései szerint Nyergesnél vannak. Az oldalt azóta átnevezték Józsefvárosról Józsefvárosért-ra, és továbbra is jelennek meg ott tartalmak. A kerület új vezetése az ügyben a Facebook Közép-Kelet Európai Igazgatóságához fordult.
Problémák adódtak egy másik önkormányzati intézmény, a Kesztyűgyár közösségi ház Facebook-oldalával is. Bármennyire is önkormányzati intézményről van szó, amelynél önkormányzati alkalmazottak dolgoztak, ők arra hivatkozva nem adták át az adminjogokat, hogy az oldal a saját szellemi termékük. A közösségi ház Facebook-oldala jelenleg nem elérhető.
Hasonló történt Újpesten is, a kerületi közösségi oldal szerkesztői nem adták át az adminisztrációs és szerkesztői jogokat, miután bukott a Fidesz. Helyette átnevezték az oldalt Újpest-Káposztásmegyerről Újpest-Káposztásmegyeriekre, de a közel 40 ezer követő még mindig nincs tisztában vele, hogy ez jelenleg nem Újpest hivatalos oldala. Az új polgármester, Déri Tibor és csapata küzdelem helyett létrehozott egy új oldalt.
Szerző