Előfizetés

Márciusig biztosan marad az éjszakai buli a Bulinegyedben

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2019.11.25. 17:30

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Viharos, indulatos ülésen úgy döntött Erzsébetváros képviselő-testülete, hogy nem dönt a szórakozóhelyek azonnali éjféli bezárásáról, február végéig kidolgozzák, kik kaphatnak felmentést a szabály alól.
Folyamatos bekiabálások, pfújolás és éljenzés, kacagás és szidalmazások között szavazta meg a VII. kerületi önkormányzat képviselő-testülete, hogy nem rendelik el a szórakozóhelyek azonnali éjféli bezárását, hanem egy testületet hoznak létre, amely február 28-ig kidolgozza, milyen feltételek meglétekor kaphat további nyitvatartási engedélyt egy vendéglátóhely a Bulinegyedben. Hiába hangsúlyozta Niedermüller Péter polgármester a választáson nyertes Összefogás képviselőivel együtt, hogy szó szerint azt hajtják végre, amit a kampányban ígértek, a zsúfolásig megtelt ülésteremben, annak előterében, de még a lépcsőházban is fel-felhangzott a „hazudtok”! 
Az Élhető Erzsébetváros Egyesület jelenlévő tagjai az azonnali éjféli zárást követelve szurkoltak egyetlen képviselőjüknek, ám amikor kiderült, hogy Garai Dóra az azonnali zárásról és a tárgyalások ezzel párhuzamos megkezdéséről szóló javaslatát nem veszik a polgármesteri javaslat elé, majd később – ennek elfogadás után – le is veszik a napirendről, nem válogattak az indulatok kimutatásában. Aludni szeretnék – ismételgette folyamatosan egy indulatos hölgy, akinek magánakciója mellé az egyesület tagjai táblákat mutattak a képviselők felé „Szövegelés helyett záróra” és „Ha valamit nem akarsz megoldani, szervezz rá egy értekezletet” feliratokkal.
Az különösen nem tetszett a civil szervezet tagjainak és a többi megjelent erzsébetvárosinak, hogy a Fidesz és az Összefogás képviselői hozzászólásaikban szinte kivétel nélkül egymás felelősségét hangoztatták a döntés sorozatos elodázása miatt, ahogy azt is kifogásolták, miért kapott szót a vendéglátók képviselője, aki a szórakozóhelyek turistacsalogató hasznáról beszélt. A „kocsmalobbi” - ahogy a kerület polgárai illették a szintén szép számban megjelent üzletvezetőket - szerintük lefizette a testület tagjait, ahogy a bekiabálások alapján ezt gondolják minden korábbi városvezetésről is.

A Fidesz szerint nyilvánvalóvá vált, hogy Soros György áll a magyar biztos elleni támadások mögött, és ezt onnan tudni, hogy ők azt mondják

MTI
Publikálás dátuma
2019.11.25. 17:06

Fotó: Népszava
Hiszen nyilvánvaló, hogy Soros migránsokkal telepítené tele Európát.
Nyilvánvalóvá vált, hogy a bevándorláspárti milliárdos, Soros György személyesen áll a magyar biztos elleni támadások mögött - jelentette ki Böröcz László, a Fidesz frakcióvezető-helyettese hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten. Szerinte Soros György az általa finanszírozott szervezeteken, médiumokon keresztül próbál nyomást gyakorolni a döntéshozókra. Mindezt pedig azért teszi, mert a magyar emberek nemet mondtak a bevándorlásra. Nyilvánvaló, hogy a tengeri útvonalakon kívül a balkáni szárazföldi útvonalon érkezik a legtöbb bevándorló az Európai Unió (EU) területére - mondta Böröcz László. Ebben a helyzetben pedig - folytatta - Soros György számára nem mindegy, hogy bevándorláspárti vagy bevándorlásellenes kormány által jelölt uniós biztos tárgyal a nyugat-balkáni országok vezetőivel az EU bővítéséről. A fideszes politikus megjegyezte, ha a balkáni országok együttműködnek a bevándorlás megállításában, képesek teljesen lezárni a balkáni útvonalat. Böröcz László jelezte, a Fidesz a teljes nyilvánosság híve, s arra kérik a kormányt: adjon tájékoztatást a nemzetbiztonsági bizottságban Soros György Magyarország ellen folytatott tevékenységéről.

Százötvenezer közlekedő életét keserítette meg Erdogan látogatása

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.11.25. 16:53
A gyalogosok többsége türelmetlen, régen nem volt ilyen mértékű lezárás
Fotó: Markoszov Szergej / Népszava
Tízezer kieső kilométer, 39 elterelt vagy leállított BKV-járat: érdekes adatokat kaptunk a török elnök látogatásával járó korlátozásokról.
Nem csak idegességünkben érezhettük úgy, hogy teljesen leállt Budapest közlekedése Recep Tayyip Erdogan november 7-i látogatása idején, a Főpolgármesteri Hivataltól kapott adatok alapján tényleg megbénult a főváros. 
Az összesítés nagyrészt a BKK és a BKV adatain alapszik: mint megtudtuk, a négy, illetve nyolcórás időtartamú forgalomkorlátozások markánsan érintették a tömegközlekedést. A BKV járatai november 6-án 236573 kilométert, november 7-én viszont csak 226 706 kilométert futottak, vagyis 
mintegy tízezer kilométer esett ki az elnöki vizittel járó útlezárások miatt.

A korlátozások az M1-es metró, öt, főként Budán közlekedő villamos (1, 2, 17, 19, 41), kilenc trolibusz ( 70, 72, 73, 74, 74A, 75, 76, 78, 79), huszonkét autóbusz ( 15, 16, 16A, 20E, 25, 30, 30A, 32, 92, 96, 100E, 105, 115, 116, 162, 169E, 196, 196A, 200E, 225, 230, 231), valamint a D11 hajó és a Sikló közlekedését érintették.
Mindez több tízezer ember napját nehezítette meg: a fővárostól kapott becslések szerint a
a hatósági forgalomkorlátozások legalább 150 ezer közlekedőnek, közöttük legalább 75 ezer tömegközlekedéssel utazónak okoztak fejfájást.

Nekik talán kevés lenne Csécsi Soma, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivőjének érvelése, hogy az Erdogan ellen tüntetők miatt volt annyi fennakadás, vagy hogy „a török elnök Budapest közúthálózatának mintegy 94 ezred százalékán közlekedett, és 15 kerületet nem is érintett.”

Mennyibe került ez nekünk?

Az Erdogan-látogatásnak természetesen komoly anyagi vonzata is volt: a BRFK a napokban árulta el (na nem magától, hanem Donáth Anna közérdekű adatigénylésére), hogy 67,7 millió forintot költöttek az a török elnöki vizitre. A Népszava értesülései szerint a rendőrök legalább tízmillió forintért tüntettek el autókat a konvoj útjából; a látogatásnak további pluszköltségei is lehetnek, hiszen az ORFK és a TEK is részt vett Erdogan budapesti útjának biztosításában.
A fővárosi közlekedési cégek információnk szerint ennél jóval olcsóbban úszták meg a kalandot: a BKV -nak mintegy 1,5 millió forintnyi üzemanyagot „spóroltak meg” az útlezárások,  a BKK-nál viszont közel ugyanennyi, 1,4 millió forintnyi többletet jelentett a látogatással járó pluszmunka kifizetése. Információink szerint a Fővárosi Csatornázási Műveknél sem kerültek sokba az előkészületek. A társaság munkatársai olcsó ponthegesztési technikával rögzítették a csatornafedeleket az elnöki konvoj útvonalán; az FKF Zrt. pedig élelmesen akkor szereltette le az útszéli kukákat, amikor azokat amúgy is üríteni kellett volna.

Ha a késlekedést is kifizetnék….

A legtöbb kárt így az Erdogan miatt villamosokról, metrókról leparancsolt, lezárt utcákban veszteglő utasok szenvedték el.  Az ő kieső idejük egy számítási módszer alapján pénzben is mérhető, és több százmilliós tételt jelenthet. A főváros erről saját becslést készített a Népszava számára, amihez az uniós Integrált Közlekedési Operatív Program (IKOP) projektek előkészítése során alkalmazott költség-haszon elemzés módszerét használták.
A becslés alapján a munkacélú utazási idő fajlagos értéke 19,9 euró/utasóra, míg a nem munkacélú utazás értéke rövid távon 6,66 euró/utasóra, hosszú távon 8,55 euró/utasóra volt 2014-ben. A számítás alapján, az inflációt is figyelembe véve egy óra időveszteség elméletileg 4200 forintot érne.
150 ezer egyéni és tömegközlekedő 20 perces késése így 100 millió forintos, 40 perces késlekedésük pedig 200 millió forintos kieséssel ér fel.

Amit persze sohasem törlesztenek majd nekünk. Vigaszt csupán az jelenthet, hogy Erdogan nem mindennap látogat Budapestre.