Kocsis-Cake Olivio;párbeszéd;NMHH;

2019-11-26 14:29:50

„Aki megtanul magyarul, még nem lesz magyar” – Kocsis-Cake Oliviot gyalázták a Hír TV műsorában, a Párbeszéd az NMHH-hoz fordul

A politikus arról beszélt, amit 2017-ben maga Bayer Zsolt dobott be, kiakadtak a Sajtóklubban.

Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd politikusa a Political Capital konferenciáján egyebek mellett azt mondta:

Én még tavaly feltettem egy kérdést a miniszterelnök-helyettes úrhoz, Semjén úrhoz, hogy mi lesz, hogyan fogunk megemlékezni a 100 éves évfordulóról. Elég lerázós választ kaptam, gyakorlatilag azt mondta, hogy majd mi megoldjuk. Ez az a nem szerencsés hozzáállás, ahogy ezt a kérdést nem szabad megközelíteni. Itt már azt kellett volna eleve, hogy le kellett volna ültetni a parlamenti és ellenzéki pártokat és közösen kitalálni azt, hogy lesz. Már csak azért is, mert hallhattuk Egry Gábortól, hogy ebből komoly konfliktusok származhatnak majd a környező országokkal is.

Pontosan ezért fontos, hogy Magyarországon legyünk egységesek ebben az ügyben. De a helyzet jelenleg nem így néz ki, hanem a Fidesz kitalálja, hogy lesz ez a megemlékezés. Mi nem sokat tudunk róla, azt tudjuk, hogy lesz az az emlékmű, arról is hallottunk az előbb, hogy annak milyen kritikus elemei vannak, de akár még ez is elfogadható lett volna, ha ezt előre egyeztetik, megbeszélik velünk, mi is hozzá tudjuk tenni a saját ötleteinket.

Tehát ebből a szempontból nagyon rossz irányba haladunk és nem látom, hogy mi lesz a vége. Már csak ezért is, mert ennek a megemlékezésnek elemének kellene lenni, hogy valahogy a szomszédos országokat is bevonjuk. Nyilván nagyon nehéz, hiszen románoknál, horvátoknál, ami nálunk gyász nap, az náluk ünnepnap. Ebből a szempontból nehéz ezt összehozni, de ezt a kihívást kell teljesíteni.” 

Mint azt a 444.hu észrevette, ezen háborodott fel a Hír Tv Sajtóklub című műsorában Huth Gergely, a Pesti Srácok, Bencsik András, a Demokrata és Gajdics Ottó, a Karc FM vezetője, illetve Bayer Zsolt.

A portál összefoglalója szerint Huth Gergely például azt mondta, „itt a bizonyíték arra, hogy aki megtanul magyarul, még nem lesz magyar”. Bayer Zsolt pedig közölte, hogy a politikus ötlete körülbelül olyan, mint amikor egy mesében „a rókával egyeztetnének a nyúlgyerekek abból az alkalomból, hogy a mamájukat elfogyasztották”. Gajdics szerint megint a politikai korrektség „elmebeteg ostobasága” türemkedik ki ebből, ugyanerről szól szerinte az, hogy a Momentum egy román jelöltet támogat Romániában, „ugyanez Felvidéken, hogy legyenek büszke szlovákok az ott élő magyarok”. „Ebből süt az a hülyeség, hogy mivel ők nem tudják ezt a problémát kezelni, nem értik a mi fájdalmunkat, nem értik a mi problémáinkat Trianonnal kapcsolatban, ezért aztán ki akarják hajítani az egészet a vödörbe” – mondta Gajdics.

Huth úgy fogalmazott, „él ebben az országban sok ember, aki valamilyen okból kifolyólag részben külföldi származású”, Kocsis-Cake az édesapja révén nem magyar származású, „semmi probléma ezzel, mi nem mondtuk, hogy ne lakjon itt, de nem várjuk el tőle, hogy megértse, hogy miről szól Trianon”. Bayer szerint semmiképp nem várják el tőle, hogy Trianon 100. évfordulója alkalmából megnyilatkozzon.

„Soros Györgyék őt küldték a nyakunkra” – mondta Huth, aki szerint az Orbán-kormány tette az elmúlt 100 évben a legtöbbet azért, hogy megszűnjön a Közép-Európára jellemző örök szembenállás, Orbánék normális kapcsolatot alakítottak ki a környező államokkal. 

Bencsik szerint „nekünk szerencsére csak egy ilyen tudatlan országgyűlési képviselőnk van, akinek a jelek szerint fogalma nincs arról, hogy mi az, hogy magyar történelem, mit jelentenek a sebek, és azok miért fájnak”. Bencsik szerint Kocsis-Cake „csak hülye szegény”, de a momentumosok „bűnözők”. 

Bayer Zsolt egyébként 2017-ben még azt mondta a Partizánnak, hogy ő lenne a világon a legboldogabb ember, ha Trianon 100. évfordulóján együtt emlékeznének meg Magyarország és a környező országok képviselői.

Bocsánatkérést várnak

A Párbeszéd később közleményében azt írta, a párt mélységes megdöbbenéssel fogadta a Hír TV Sajtóklub című műsorában elhangzott kinyilatkoztatásokat, amelyeket az adás résztvevői Kocsis-Cake Olivio, a párt országgyűlési képviselőjének véleménye kapcsán fogalmaztak meg.

„Az »itt a bizonyíték arra, hogy aki megtanul magyarul, még nem lesz magyar« és más hasonló, a származásra, névre vonatkoztatott állítások nem csupán primitívek és ostobák, hanem letűnt korok propagandáját megidézően kirekesztők és rasszisták. A Párbeszéd elfogadhatatlannak tartja, hogy ma Magyarországon egy televíziós műsorban ilyen diskurzus elhangozhat, ezért követeli, hogy a Hírt TV vezetősége, valamint az műsor szereplői kérjenek bocsánatot Kocsis-Cake Oliviótól, s hagyjanak fel az aljas propagandával.” Egyúttal Párbeszéd a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz fordul, hogy vizsgálja ki a történteket. 

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölte: „Mélységesen elítélem a Hír TV Sajtóklub című műsorában elhangzottakat! Elfogadhatatlan, hogy ma Magyarországon ilyesmi megtörténhet. A Hír TV vezetőségének, valamint a műsor szereplőinek bocsánatot kell kérnie Kocsis-Cake Oliviótól!”