Előfizetés

Súlyos bűncselekmények gyanújával nyomoz a rendőrség és az adóhatóság a BAZ megyei kórház körül

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.11.27. 06:30
Képünk illusztráció.
Fotó: Shutterstock
Többek között emberi test tiltott felhasználása, költségvetési csalás gyanújával is vizsgálódnak a hatóságok.
Legalább négy komoly bűncselekmény gyanújával vizsgálódik az adóhivatal és a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház működésével kapcsolatban – derül ki abból a levélből, amit Polt Péter legfőbb ügyész küldött a szocialista Bangóné Borbély Ildikó kérdésére. Bangóné az Esti Újság cikke apropóján érdeklődött: a lap korábban arról számolt be, hogy júliusban a Szabolcs-Szatmár- Bereg megyei Rendőr-főkapitányság foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt indított nyomozást, sőt, a miskolci kórházzal kapcsolatban a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) is vizsgálódik.
Polt Péter viszonylag részletes választ adott, sőt további nyomozásokról is beszámolt. Közlése szerint összesen négy, tavaly és idén megkezdett hatósági eljárás zajlik:
  • Az NNI az emberi test tiltott felhasználása (2019) és különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés (2018) miatt nyomoz
  • A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás (2018) miatt vizsgálódik
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rendőr-főkapitányság pedig maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés (2019) és más bűncselekmények miatt folytat eljárást.
A legfőbb ügyész is hangsúlyozza, hogy mindegyik nyomozás felderítési szakaszban van, és gyanúsítotti kihallgatás még egyik esetben történt – a vádhatóság ugyanis csak a kihallgatás után veszi át az eljárások felügyeletét. 
Az ügy kapcsán megkerestük a megyei kórház főigazgatóját, Révész Jánost, valamint az intézményt fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központot (ÁEEK) és a EMMI-t is, hogy további tájékoztatást adjanak a történtekről – illetve kiderüljön, pontosan milyen ügyekben, visszaélések kapcsán nyomoznak a hatóságok, indult-e fenntartói vagy belső vizsgálat a történtek miatt a kórházban. Ha bármelyik megkeresett fél válaszol, frissítjük cikkünket.

Liverpoolból irányították az unokázós csalókat

MTI
Publikálás dátuma
2019.11.27. 06:22
Képünk illusztráció
Fotó: PAUL ELLIS / AFP
Elkapták a bandavezéreket.
Elfogtak a rendőrök egy nőt és egy férfit, aki több hónapja Angliából, Liverpoolból irányított egy magyarországi, úgynevezett unokázós csalásokra specializálódott bűnbandát - közölte a rendőrség az MTI-vel szerda hajnalban. Az elkövetők Angliából telefonáltak idős embereknek, azt állítva, hogy az unokájukat baleset érte. A sértettek több százezer forintot vagy akár milliós nagyságrendű összegeket adtak át azoknak a futároknak, akiket a bűnszervezet vezetői irányítottak a becsapott emberek magyarországi lakcíméhez. A 34 éves férfit és 30 éves nőt nemzetközi együttműködéssel a múlt héten liverpooli lakásukban elfogták és őrizetbe vették. Átadásukról a brit bíróság a későbbiekben dönt. A férfi ellen tíz elfogatóparancs van érvényben, egyebek mellett bűnszervezetben részvétel, csalás és erőszakos bűncselekmények miatt - írták.

Életfogytiglani fegyházra ítélték a dövényi gyilkosokat felhergelő nőt is

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.26. 17:19
Helyszínelő a pincében
Fotó: police.hu
A két vádlott egy beszólás miatt ölt, pincében szurkálták halálra haragosukat. A gyilkosságban az egyik tettes barátnője is részt vett – aktívabban, mint korábban gondolták.
Jogerősen is életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte a Debreceni Ítélőtábla azt a két dövényi férfit, valamint segítőjüket, akik 2018 februárjában szabályosan kivégezték áldozatukat egy putnoki pincében. Az eset, értelmetlensége és brutalitása országos felháborodást váltott ki: a gyilkosság előtt a 28 éves áldozat és barátnője közösen kocsmázott a későbbi tettesekkel, akik felajánlották nekik, hogy elviszik őket haza. A sértett egy meggondolatlan, sértőnek érzett megjegyzése miatt a vádlottakviszont valójában bosszúra készültek: autóval Putnokra, egyikük hozzátartozójának házához vitték a mit sem sejtő fiatal párt. Az áldozatnak már a kocsiban elvágták a nyakát, majd egy családi ház pincéjében halálra szurkálták. A vérontásban bűnsegédként az egyik elkövető barátnője is részt vett; a sértett párját- a gyilkossági ügy későbbi koronatanúját - szintén megszúrták, és arra kényszerítették, hogy végignézze az egész szörnyűséget, majd eltakarítsa a vérnyomokat. 
A két vádlottat júniusban első fokon előre kitervelten, különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság miatt ítélték el; nem jogerősen ennél valamivel enyhébb büntetést, 25 év fegyházat kapott az egyik tettes bűnsegédként eljáró barátnője. A Debreceni ítélőtábla kedden azonban főügyészségi indítványra súlyosbította az ő ítéletét is, mivel álláspontjuk szerint 
a nő mindvégig kezdeményező és irányító szerepet vitt a fiatalok megkínzásában, sőt, az áldozat párját is ő sebesítette meg.

A nő így másodfokon szintén életfogytiglani fegyházra ítélték, feltételesen szabadlábra legkorábban pedig csak 25 év múlva helyezhető.