Előfizetés

Megmérték a kék bálna pulzusát, egészen hihetetlen az eredmény (videó)

MTI
Publikálás dátuma
2019.11.27. 10:19

Fotó: Sylvain Cordier/Biosphoto / AFP
Először sikerült megmérniük kutatóknak egy kék bálna pulzusát, értékes információkat nyerve a világ legnagyobb teremtményéről.
Az akár 30 méteresre és 200 tonnásra is megnövő kék bálna pulzusszáma szélsőségesen lecsökken, amikor az állat táplálékért alámerül az óceánba: 
ez általában 4-8, de akár 2 szívverést is jelenthet percenként.

A megfigyelt maximális pulzusszám percenként 37 szívverés volt, amelyet akkor mértek a kutatók, amikor a bálna ismét a felszínre úszott a táplálékszerzést követően.
Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) publikált tanulmány vezető szerzője, a Stanford Egyetem tengerbiológusa, Jeremy Goldbogen szerint a kék bálna ilyen beható vizsgálata segít jobban megérteni a szélsőségesen nagy testtömegű állatok szervezetének működését, azt, hogy "milyen az élet és milyen ütemben zajlik az élet egy ilyen nagy testben".

Nagyban keveset, kicsiben sokat

Minél nagyobb egy állat, annál alacsonyabb a pulzusszáma, hogy a szívnek minél kevesebb munkája legyen a vér pumpálásakor. Az embernél a nyugalmi pulzusszám nagyjából 60-100 szívverést jelent percenként, és körülbelül 200 a percenkénti felső határ sportolás közben. A legapróbb emlősök, a cickányok szíve ezzel szemben akár ezret is ver percenként.

A kutatók tapadókorongokkal erősítettek a bálnára egy műanyag tokban lévő mérőműszert, amely az állat szívritmusát figyelte, miközben az a nyílt óceánban úszott. A bálna szívének közelébe, a bal uszonya mögé illesztett műszer révén 9 órányi adatot sikerült gyűjteniük a szakembereknek egy 22 méteres felnőtt hím példánytól a kaliforniai Monterey-öbölben.

Hétkilós vesét operáltak ki egy betegből Indiában

MTI
Publikálás dátuma
2019.11.26. 16:52
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az óriási vesét azért operálták ki, mert akadályozta a beteg légzését, a másik veséje ugyan még nagyobb, de azt benne hagyták. Az orvosok még "mérlegelik", jelentik-e a gigavesét a Guinnessnek.
7,4 kilogrammos vesét távolítottak el indiai orvosok egy beteg testéből – írta a BBC hírportálja kedden. Egy vese átlagos súlya 120-150 gramm. A műtétet végző orvosok úgy tudják, ez a legnagyobb vese, amelyet Indiában valaha kioperáltak.
A páciens a leggyakoribb öröklött vesebajban, úgynevezett autoszomális domináns policisztás vesebetegségben szenvedett, ilyenkor a szervben különböző méretű ciszták alakulnak ki. A műtétet végző orvosok egyike elmondta, hogy a vese ilyenkor gyakran nő rendellenesen nagyra. Ha szűrőfunkcióját valamennyire betölti, általában nem távolítják el a beteg veséjét, hacsak nem fertőződik el, vagy vérzés nem lép fel - mondta Szacsin Kathuria, az újdelhi Szir Ganga Ram kórház orvosa.
"Páciensünk súlyos fertőzést kapott, az antibiotikumos kezelés nem bizonyult hatásosnak. A vese óriási mérete miatt a beteg nehezen lélegzett, így nem maradt más választásunk, ki kellett operálnunk" - tette hozzá. Az orvosok számítottak arra, hogy nagy méretű lesz a vese, azonban így is meglepődtek. "A másik veséje még nagyobb" - jegyezte meg Kathuria.
A Guinness Rekordok Könyve szerint 4,5 kilogrammos volt az eddigi legnagyobb súlyú vese, noha urológiai szaklapok ennél nagyobbakról is beszámoltak már, egy amerikai vese 9, egy holland 8,7 kilogrammos volt. Kathuria és csapata még nem döntötte el, hogy bejelentik-e operációjuk eredményét a Guinnessnek, de "mérlegelik".

A stressz is ronthat az asztmás tüneteken

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.26. 14:14

Fotó: B. BOISSONNET/BSIP / AFP
A jól beállított gyógyszer ellenére az asztmás panaszok súlyosságát, gyakoriságát és időtartamát is fokozhatja a stressz.
Stresszhelyzetben az asztmás tünetek is fellángolhatnak, a feszültség fokozhatja az panaszok súlyosságát, gyakoriságát és időtartamát. Az erős érzelmek légszomjat, légzési nehézséget okozhatnak, emiatt kiválthatják az asztma tüneteit, de ronthatják a betegek állapotát azáltal is, hogy fokozzák az érzékenységet az asztmát kiváltó egyéb tényezőkkel, például az allergénekkel, a füsttel, a magas páratartalommal és a hideggel szemben. A tartós stressz egészségtelen szokásokkal való oldása: a dohányzás, az alkoholfogyasztás is megnöveli az asztma súlyosbodásának kockázatát – mondta Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa.
 Egy vizsga előtt is előfordulhat, hogy átmenetileg rosszabbodik az asztma, majd a stresszhelyzet megszűnésével a panaszok is múlnak. Tartós stressz vagy szorongás azonban hosszabb távon okozhat szorítást a mellkasban, zihálást, légzési nehézséget, légszomjat, sípoló légzést. Tünete lehet fáradékonyság, csökkent fizikai terhelhetőség és köhögés is.
A kezelésére a legjobb megoldás a stressz kerülése lenne, ám ez általában nem kivitelezhető, ezért célszerű megtanulni kezelni. Ebben segíthetnek például a légzőgyakorlatok, a meditáció és a jóga is, de érdemes több módszert kipróbálni, hogy megtaláljuk a kikapcsolódás, relaxálás számunkra legjobb formáját – tette hozzá a szakorvos.