A Guardian arról ír, hogy a magyar közmédiának túl meleg lehet az Eurovízió

Publikálás dátuma
2019.11.27. 20:14
Conchita Wurst, az Eurovíziós Dalfesztivál 2014-es osztrák transzvesztita győztese. Megjelenése a magyar szélsőjobboldalon is kiverte a biztosítékot
Fotó: JULIAN STRATENSCHULTE /
Hivatalos indoklás nincs arról, hogy miért hagyjuk ki jövőre a fesztivált, meg is kezdődtek a találgatások.
Magyarország nem vesz részt a 2020-as Eurovíziós Dalfesztiválon, pletykák szerint azért, mert a szélsőjobboldali kormánynak és a közmédia vezetésének túl meleg (gay) a produkció – írja a Gurdian, magyar forrásokra hivatkozva.
A lap emlékeztet rá, máig sincs hivatalos indoklás arra, hogy A dal győztesét miért nem nevezik be az európai megmérettetésre – ugyanakkor a homofób retorika már a legmagasabb döntéshozói szinteken is bevettnek számít. Kövér László házelnök nemrég a pedofíliával állította párhuzamba az egynemű párok örökbefogadási szándékát, a (cikkben név nélkül említett) Bencsik András pedig azt fejtegette a Hír TV-ben, hogy a fesztivál egy homoszexuális flottatüntetéssé züllött, és csak az ország mentálhigiénés állapotának tesz jót, ha nem veszünk részt rajta.
A lapnak névtelenül nyilatkozó MTVA-munkatárs elmondta, hogy a közmédia saját állományát sem tájékoztatták az Eurovízió kihagyásának okairól, a döntés azonban szerinte szervesen illeszkedik az MTVA szervezeti kultúrájába – és sokan gondolják azt, hogy a nemzetközi fesztivál szexuális kisebbségek iránti nyitottsága áll a lépés mögött. 
A Guardian megkereste az MTVA-t is az üggyel kapcsolatban, ahonnan ezt a ( nem túl érdemi) választ kapták: „Ahelyett, hogy részt vennénk a 2020-as Euróvíziós Dalfesztiválon, közvetlenül fogjuk támogatni a magyar popzene tehetségeit." (A Guardian cikkének társzerzője a Népszava korábbi munkatársa.) 
Szerző
Frissítve: 2019.11.28. 13:53

Kommunisták örököseit emlegette Varga Judit, aztán jött a keserű valóság

Publikálás dátuma
2019.11.27. 19:33

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Dobrev Klárán próbált nagyot ütni az igazságügyi miniszter, végül neki kellett magyarázkodnia apja III/II-es múltja miatt.
A dekázás mellett öngólt is profin rúg Varga Judit, aki egy Dobrev Klárának címzett Twitter-üzenet miatt kényszerült kínos pontosító magyarázatra. Az igazságügyi miniszter kedden a színésznő kategóriában Emmy-díjas Örök tél kapcsán ajánlotta, hogy a kommunista rezsim örökösei is nézzék meg a filmet, és szálljanak magukba. A bejegyzést személyesen Dobrev Klárának címezte, akitől szerinte tisztességes ember nem fogadhat el leckéztetést. (Ezzel arra utalhatott, hogy Dobrev nagyapja, Apró Antal kommunista politikus volt).
Hadházy Ákos viszont egy Facebook-bejegyzésben Varga Juditot emlékeztette arra, hogy a „kommunista rezsim örökösei” témában nem kell nagyon messzire mennie, hiszen saját apja is szigorúan titkos tisztként, kémelhárítóként szolgálta a Kádár-rendszert, mint a miskolci Avas szálloda vezetője – az erről szóló dokumentum itt megtekinthető
Varga a családi örökségről egyébként már egy nyári Pesti Srácok-interjúban is beszélt, és hangsúlyozta, hogy apja nem ártott senkinek; sőt, amikor megértette, miről szól ez, és miért kapott vezetői megbízást, 1983-ban nemet mondott a szolgálatoknak, távozott az Avas Szálló éléről is. Hadházy bejegyzésére is válaszolt a miniszter: „Nekem erkölcsi és jogi értelemben sincs takargatnivalóm” - üzente.
A Hadházy által megosztott dokumentumokból egyébként nem az derül ki, hogy a III/II-es munka csak egy rövid kitérő volt Varga apjának életében. A férfi ugyanis 1978-ban már dolgozott az elhárításnak, és a BM kötelékében töltött öt év alatt az alhadnagyi, majd a hadnagyi rangot is elérte, munkájáért pedig akkori értéken borsos, 8000 ezer forintos jutalomban részesült. A róla készített osztályvezetői leírás alapján ráadásul nagyon is lelkes munkarőnek tűnt : „fedőfoglalkozásával összefüggésben állambiztonsági feladatok végrehajtásában fejlődőképes. [...] Alapfokú nyelvismeretét fedőmunkakörében jól hasznosítja. [...] A követelményeknek megfelelően tudja a hálózattartó operatív munkát végezni. SZT-pozícióba történő beállításáról a vállalat igazgatója tudomással bír, azt vele megbeszéltük, konspirációs védelmét biztosítja. [...] A kettős feladatát még eredményesebben tudná végezni, amennyiben a német nyelvtudását tovább fejleszti, abból középfokon államvizsgát tesz.” - írták a kartotékhoz csapott jellemzésben.
Szerző

Nem elég a sok eső, kettős fronti hatás is várható csütörtökön

Publikálás dátuma
2019.11.27. 18:45

Fotó: Shutterstock
Hajnalban 5-10, délután 8-15 fok között alakul a hőmérséklet.
Csütörtökön sokfelé kell számítani ismétlődő jelleggel esőre, futó záporokra, néhol egy-egy zivatar sem kizárt. Délen és keleten megélénkülhet a délies szél. Hajnalban 5-10, délután 8-15 fok között alakul a hőmérséklet. Kettősfronti hatás várható - írja az Időkép. Pénteken a többször megnövekvő felhőzetből szórványosan záporok továbbra is előfordulhatnak, a Dunántúlon és délen az ég is megdörrenhet. A nyugatias szelet többfelé élénk, északon erős lökések kísérhetik. Napközben 9-14 fokot mérhetünk. Szombaton egy hidegfront miatt az északnyugatira forduló szelet kísérhetik élénk, erős lökések, de futó záporok elsősorban csak délnyugaton és északkeleten alakulhatnak ki, máshol naposabb idő valószínű. Napközben 5-9 fokra van kilátás. Vasárnap napközben megnövekszik a felhőzet, de csapadék kora estig még nem valószínű. Északnyugaton erős lehet a délkeleti szél. Délután is csak 2-7 fokot mérhetünk.
Szerző
Témák
időjárás