Miskolc;SZT-tisztek;kommunisták;Varga Judit;

Kommunisták örököseit emlegette Varga Judit, aztán jött a keserű valóság

Dobrev Klárán próbált nagyot ütni az igazságügyi miniszter, végül neki kellett magyarázkodnia apja III/II-es múltja miatt.

A dekázás mellett öngólt is profin rúg Varga Judit, aki egy Dobrev Klárának címzett Twitter-üzenet miatt kényszerült kínos pontosító magyarázatra. Az igazságügyi miniszter kedden a színésznő kategóriában Emmy-díjas Örök tél kapcsán ajánlotta, hogy a kommunista rezsim örökösei is nézzék meg a filmet, és szálljanak magukba. A bejegyzést személyesen Dobrev Klárának címezte, akitől szerinte tisztességes ember nem fogadhat el leckéztetést. (Ezzel arra utalhatott, hogy Dobrev nagyapja, Apró Antal kommunista politikus volt).

Hadházy Ákos viszont egy Facebook-bejegyzésben Varga Juditot emlékeztette arra, hogy a „kommunista rezsim örökösei” témában nem kell nagyon messzire mennie, hiszen saját apja is szigorúan titkos tisztként, kémelhárítóként szolgálta a Kádár-rendszert, mint a miskolci Avas szálloda vezetője – az erről szóló dokumentum itt megtekinthető

Varga a családi örökségről egyébként már egy nyári Pesti Srácok-interjúban is beszélt, és hangsúlyozta, hogy apja nem ártott senkinek; sőt, amikor megértette, miről szól ez, és miért kapott vezetői megbízást, 1983-ban nemet mondott a szolgálatoknak, távozott az Avas Szálló éléről is. Hadházy bejegyzésére is válaszolt a miniszter: „Nekem erkölcsi és jogi értelemben sincs takargatnivalóm” - üzente.

A Hadházy által megosztott dokumentumokból egyébként nem az derül ki, hogy a III/II-es munka csak egy rövid kitérő volt Varga apjának életében. A férfi ugyanis 1978-ban már dolgozott az elhárításnak, és a BM kötelékében töltött öt év alatt az alhadnagyi, majd a hadnagyi rangot is elérte, munkájáért pedig akkori értéken borsos, 8000 ezer forintos jutalomban részesült.

A róla készített osztályvezetői leírás alapján ráadásul nagyon is lelkes munkarőnek tűnt : „fedőfoglalkozásával összefüggésben állambiztonsági feladatok végrehajtásában fejlődőképes. [...] Alapfokú nyelvismeretét fedőmunkakörében jól hasznosítja. [...] A követelményeknek megfelelően tudja a hálózattartó operatív munkát végezni. SZT-pozícióba történő beállításáról a vállalat igazgatója tudomással bír, azt vele megbeszéltük, konspirációs védelmét biztosítja. [...] A kettős feladatát még eredményesebben tudná végezni, amennyiben a német nyelvtudását tovább fejleszti, abból középfokon államvizsgát tesz.” - írták a kartotékhoz csapott jellemzésben.