Egészségtelen a levegő az iskolák környékén

Publikálás dátuma
2019.11.29. 13:39

Fotó: Shutterstock
Továbbra is számos iskola környékén szennyezett a levegő a Greenpeace friss mérései alapján. A zöld szervezet fővárosi és vidéki iskoláknál, óvodáknál vizsgálta a nitrogén-dioxid-szennyezettséget. A vizsgálat 41 intézményből 28-nál mutatott jelentősebb, ezen belül három esetben kifejezetten magas szennyezettséget.
A gyerekek egészségét még a felnőttekénél is jobban veszélyezteti a légszennyezés. A Greenpeace ezért tavaszi méréseit megismételve 2019. szeptember 17. és október 15. között még több helyszínen vizsgálta a levegő nitrogén-dioxid-szennyezettségét nem csak fővárosi, hanem vidéki helyszíneken is - tájékoztatott a zöld szervezet. A 41 vizsgált intézményből 28 esetben mutatott a mérés magas, a Greenpeace szerint már elfogadhatatlan, 40 mikrogramm/köbméter feletti értéket. Ez az éves határértéknek felel meg, mely felett a Greenpeace álláspontja szerint már jelentős a légszennyezettség. Budapesten és a környékén 30 oktatási intézményt (iskolát, óvodát) vizsgáltak. Ezek közül 23 iskolánál volt 40 mikrogramm/köbméter feletti a nitrogén-dioxid koncentráció. Három esetben extrém magas értéket mutattak az eredmények: a körülbelül egy hónapos mérés átlaga magasabb volt még a 24 órára megadott 85 mikrogramm/köbméteres határértéknél is. Pécsett 9 iskolánál, illetve óvodánál mért érték 5 esetben haladta meg a 40 mikrogramm/köbméter értéket, mely a nitrogén-dioxidra megadott éves határérték. Pécsett továbbá egy esetben nem egy iskolánál, hanem egy forgalmas kereszteződésnél az egy hónapos időszak alatt mért érték átlaga meghaladta a 24 órás határérértéket is. Pécs Budapest mellett a másik település, ahol a hivatalos mérőállomás adatai alapján már többször mértek éves határérték-túllépést nitrogén-dioxidra, és emiatt folyik uniós kötelezettségszegési eljárás a magyar kormány ellen - jegyzi meg a Greenpeace. Miskolcon alacsonyabb szennyezettséget mértek, de az amúgy a légszennyezettségnek egyik leginkább kitett borsodi megyeszékhelyen inkább a részecskeszennyezés jelent gondot: itt rendszeresen súlyos problémát okoz a főként szilárd tüzeléses fűtésből, iparból származó PM-szennyezés. A Greenpeace friss mérési eredményeinek tükrében üdvözli a fővárosi vezetés szennyező dízelek kivonására vonatkozó terveit, és az új budapesti városvezetéstől is azt várja, hogy ismertesse részletes ütemtervét annak érdekében, hogy 2026. szeptember 1-ig fokozatosan kitiltsa a dízelautókat és más szennyező járműveket Budapestről, valamint kivonja a dízelüzemű BKV-buszokat a forgalomból. „Azt várjuk minden felelős városvezetőtől, hogy a lakosság védelmében tegyen meg mindent a szennyező járművek korlátozásának és a fenntartható közlekedés terjedésének, fejlődésének érdekében” – mondta el Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország légszennyezési szakértője.  

Az NO²

A nitrogén-dioxid (NO²) városi környezetben döntően a dízeljárművek kipufogócsövéből kerül a levegőbe. Belélegezve csökkenti a tüdőfunkciót és különféle légzőszervi károsodásokat okoz, valamint kapcsolatba hozható szív- és érrendszeri megbetegedésekkel is. Növeli továbbá az asztmás megbetegedések számát, és kitettség esetén könnyebben elkapunk légúti megbetegedéseket. A szennyezett területeken a csecsemők alacsonyabb születési súllyal jönnek világra. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség 2019. őszi jelentése szerint a nitrogén-dioxidnak  való kitettség 71 000 ember korai elhalálozását okozta 2016-ban Európában. Mindezek ellenére hazánkban nő a dízelautók száma és a járművek átlagéletkora. 

Szerző

Újra a Fidelitas elnöke lehet Illés Boglárka helyettes államtitkár

Publikálás dátuma
2019.11.29. 11:59
Illés Boglárka
Fotó: Illés Boglárka / Facebook
Ez nem feltétlenül a bizalomvesztés jele, többen is a parlamentbe jutottak már a Fidesz ifjúsági szervezetének éléről.
A Fidelitasból indulva lett helyettes államtitkár és a hétvégi tisztújításon ismét a Fidelitasba térhet vissza Illés Boglárka, aki a Fidesz ifjúsági szervezetének elnöki pozíciójáért egyedüli jelöltként indul - írja az Index. A portál forrásai szerint az Emmiben nem feltétlenül bánják, hogy távozik. Ugyanakkor ez nem feltétlenül a bizalomvesztés jele: a Fidesznek generációs problémái vannak, a Fidelitas éléről pedig már Ágh Péter és Böröcz László is a parlamentbe jutott.
Illés államtitkár-helyettesként ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelt, jelenlegi pozíciójának sorsa egyelőre kérdéses az Emmiben. Felmerült, hogy a beosztása megszűnik, de a portál szerint az sem kizárt, hogy a politológusként kormánypárti lapokban is publikáló Balázs Ádám Samu kapja a helyét. Balázs a Fidesz-KDNP színeiben a Ferencvárosban indult képviselői helyért az októberi helyhatósági választáson, de nem jutott be az önkormányzatba, amelyben a Fidesz a polgármesteri posztot és a többségét is elbukta.
Az Emmiben gyakorlatilag Illés alá tartozott az Új Nemzedék Központ, amely az elmúlt években fokozatosan a volt fidelitasosok játszóterévé változott. A csaknem 180 munkavállalóból közül legalább két tucatnyian a Fidelitasból ejtőernyőztek az ÚNK-hoz, amely 2019-ben 300 millió forinthoz jutott közvetlenül a központi költségvetésből. Emellett a szervezet 11 milliárd forint pályázati pénzt is nyert. Ebben az időszakban, a volt fidelitasos alelnök, Vincze Géza ügyvezetése alatt - mint a Népszava is megírta - a dolgozók ötöde otthagyta az UNK-t szabálytalan működésre, vezetői önkényre és eltussolt zaklatási ügyre panaszkodva.
Szerző
Frissítve: 2019.11.29. 12:03

Cenzúra a közmédiában: most egy rendező futott bele a hírhedt tiltólistába

Publikálás dátuma
2019.11.29. 11:30
Illusztráció
Fotó: Népszava
Salamon András állítólag "olyasmiket szokott csinálni, ami miatt nem lehet" interjút készíteni vele.
Saját bőrén tapasztalta meg Zelki János rendező-forgatókönyvíró, hogy létezik a közmédia hírhedt listája a tiltott személyekről, derül ki Facebook-posztjából, amit az Index szúrt ki. Zelki a közösségi oldalon azt írta meg, hogy a Kossuth Rádiótól felhívták, a a Koldusgyerekek című dokumentumfilmről szeretnének vele interjút készíteni. "Inkább a rendezőt, Salamon Andrást kéne felkérnie, úgy volna rendben" - válaszolt Zeleki, mire, mint írta, a közmédia munkatársa
"hallhatóan zavarba jön, és torkát köszörülgetve olyasmit motyog, hogy az nem megy sajnos…, bizonyára értem, miért…, szóval, őt nem hívhatja be".

Kiderült, Salamon "olyasmiket szokott csinálni, ami miatt nem lehet" interjút készíteni vele a közmédiában. Ehhez magyarázatként Salamon azt fűzte hozzá - szintén a közösségi oldalon -, hogy egy időben rendszeresen járt be a közrádióba, az írásaiból rádiójátékok születtek, majd felkérték az Időfutár című ifjúsági rádiójáték rendezésére, amit nagy megtiszteltetésnek vett. Éppen az Időfutár új évadát készítették elő, amikor
az akkori főnöke jelezte számára, hogy a Facebook-posztjai témáira és hangvételére kicsit figyeljen oda, mert odafönt figyelnek az ilyesmire. Ő ezt persze kiröhögte, pár nap múlva viszont kapott egy levelet arról, hogy a továbbiakban nem dolgoznak vele.

Különös szabályok uralkodnak az állami médiakonglomerátumban: ismeretlenek bukkannak fel külföldi tudósítói posztokon, a kényes témákról szóló cikkek rejtélyes utakra indulnak, és bizonyos kifejezéseket le sem lehet írni. Erről bővebben itt ír a Népszava.
Szerző
Frissítve: 2019.11.29. 12:04