Előfizetés

AIDS ellen: használj óvszert, menj szűrésre!

D. A.
Publikálás dátuma
2019.11.29. 14:36

Fotó: Shutterstock
Idén, December elsején vasárnap öt órakor vörösre színezik a Lánchídat, és sétára hívják az embereket, hogy az AIDS világnapja alkalmából ismét emlékezzenek és figyelmeztessenek a HIV-vírus okozta veszélyekre.
Tavaly 229 új HIV (humán immundeficiencia-vírussal) fertőzöttet szűrtek ki Magyarországon, negyedük már AIDS beteg volt. Pedig, ha még idejében diagnosztizálják a kórt, a hazai biztosítottaknak a térítésmentes terápiával eredményesen kezelhető a betegség – utalt a rendszeres szűrés fontosságára dr. Szlávik János a Dél-pesti Centrumkórház Hematológiai és Infektológiai Intézetének főorvosa. A szakember szerint mintegy 3000-4000 főre tehető a hazai HIV-fertőzöttek száma, közülük kétezren részesülnek kezelésben. A többiek valószínűleg maguk sem tudnak a betegségükről. Szakemberek szerint aggasztó, hogy továbbra is nagyon magas azok aránya, akiket csak a betegség előrehaladott szakaszában – az úgynevezett AIDS-stádiumban – szűrnek ki. Tavaly 57 ilyen beteget jelentettek. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adatai szerint Magyarországon tavaly 16 beteg halt bele az AIDS-be, ez a szám ugyan relatíve alacsony, de a duplája volt az előző évinek. „A megfelelő védekezés, az óvszerhasználat jelentőségét nem lehet elégszer hangsúlyozni – tette hozzá dr. Szlávik János. A rizikócsoportba tartozóknak rendszeresen, évente legalább egyszer ajánlott a szűrővizsgálat. Pozitív eredmény esetén nincs mire várni, az érintettek azonnal forduljanak az ellátóközpontokhoz. A ma elérhető korszerű gyógyszerekkel, gyakran napi egy tabletta bevétele mellett tünetmentesen, jó életminőségben lehet élni. - Aki megfelelően szedi a gyógyszereit, az gyakorlatilag nem fertőz – mondta a főorvos. A vírusszám a kimutathatósági határ alá szorítható, és az időben elkezdett kezelés mellett nem alakul ki az AIDS-betegség. Azaz az érintettek szinte teljes értékű életet élhetnek – dolgozhatnak, sportolhatnak, élhetnek nemi életet, vállalhatnak gyereket. A főorvos szerint az időben megkezdett terápia mellett szól az is, hogy az aki tisztában van a betegségével és kezelést is kap, nem adja tovább a vírust. Aki viszont nincs tudomása arról, hogy ő vírushordozó, hosszú ideig fertőzheti a partnereit anélkül, hogy tudna róla. Szlávik János szerint az eredményes kezelést segíti az is, hogy a térítésmentes HIV-terápia már nemcsak Budapesten érhető el, hanem Miskolcon, Debrecenben és Pécsett is van már a fővárosihoz hasonló ellátóközpont. A főorvos hangsúlyozta: a HIV-szűrésre azért is érdemes járni, mert pozitív státusz esetén a korai szakaszban elkezdett és pontosan követett terápia mellett a HIV-fertőzöttek teljes értékű életet élhetnek: dolgozhatnak, sportolhatnak, nemi életet élhetnek, sőt akár gyereket is vállalhatnak.  A szakember beszélt arról is, hogy az óvszer használat nemcsak a HIV-vírustól óvhat meg, hanem egyéb nemi úton terjedő betegségektől is. Az olyan fertőző betegségek, mint a szifilisz vagy a gonorrhoea, azaz a tripper nem tűntek el, itt vannak és fertőznek.” Az NNK Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának adatai szerint a gonorrhoeás esetek száma tavaly jelentősen nőtt az előző évhez képest: míg 2017-ben 1030 tripperes beteget jelentettek, tavaly már 1249-et. 

"Nincs két bolygónk" - országszerte tüntettek a klímavédő diákok

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.29. 13:45

Fotó: Béres Márton / Népszava
A globális megmozduláshoz tucatnyi magyar városban csatlakoztak, csak Budapesten legalább ezren demonstrálhattak. Ott volt Karácsony Gergely is.
"Nincs két bolygónk" - skandálták a budapesti klímatüntetés résztvevői, amint pénteken kora délután éppen a Margit hídon mentek át, a Batthyányi tértől a Kossuth térig tartó útjuk közben. A többségében középiskolás korú tüntetők megtöltötték a híd felét, néhány ezren is lehettek.
A budapesti tüntetésen részt vett Karácsony Gergely főpolgármester is, aki az Index tudósítójának azt mondta: "helyzet kritikus, nem lehet szőnyeg alá söpörni”. Nem valami semleges dologról van szó, hanem olyanról, amely azonnali cselekvést igényel.” Elsősorban a közlekedéssel, közösségi közlekedéssel kapcsolatban, illetve a zöldterületek növelésével kapcsolatban kell konkrét lépéseket tenni. Márpedig nagyon sok teendője van a városnak, a klímaváltozás elleni küzdelemben Budapest az utolsó helyen kullog, a magyar kormány pedig nem kezeli kellő súllyal az ügyet: energiapolitikában rossz úton haladunk, "a lakossági szektor energiahatékonysági beruházásaihoz szükséges támogatására EU-s forrásokat a kormány nem hívta le. Mi EU-s támogatással nagyarányú energiakorszerűsítési programot akarunk indítani Budapesten.” 
"Alig néhány évünk maradt, hogy megfordítsuk a sorsunkat, mielőtt az ökológiai- és éghajlati katasztrófa hatásai visszafordíthatatlanok lesznek"

- írta közösségi oldalán a demonstrációt szervező Fridays For Future Magyarország. Hozzáteszik: "olyan új társadalmi-gazdasági rendszerre van szükségünk, amelynek alapját a természet megőrzése és az emberi jóllét jelenti, a profit minden mást felülíró hajszolása helyett". A szervezők az ezt kiharcolni hivatott globális, de főleg nyugat-európai civil mozgalom, a Greta Thunberg nevéhez fűződő Fridays for Future ("Péntekek a Jövőért") aktivistái.
A budapestivel párhuzamosan százak demonstráltak Szegeden, Egerben, Szekszárdon, Debrecenben, Nyíregyházán, Kecskeméten, Pécsen, Miskolcon, Győrön, Tatán és Karcagon is. De, minthogy nemzetközi mozgalomról van szó, világszerte számtalan nagyvárosban tüntettek párhuzamosan a magyarországi megmozdulással.

Egészségtelen a levegő az iskolák környékén

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.29. 13:39

Fotó: Shutterstock
Továbbra is számos iskola környékén szennyezett a levegő a Greenpeace friss mérései alapján. A zöld szervezet fővárosi és vidéki iskoláknál, óvodáknál vizsgálta a nitrogén-dioxid-szennyezettséget. A vizsgálat 41 intézményből 28-nál mutatott jelentősebb, ezen belül három esetben kifejezetten magas szennyezettséget.
A gyerekek egészségét még a felnőttekénél is jobban veszélyezteti a légszennyezés. A Greenpeace ezért tavaszi méréseit megismételve 2019. szeptember 17. és október 15. között még több helyszínen vizsgálta a levegő nitrogén-dioxid-szennyezettségét nem csak fővárosi, hanem vidéki helyszíneken is - tájékoztatott a zöld szervezet. A 41 vizsgált intézményből 28 esetben mutatott a mérés magas, a Greenpeace szerint már elfogadhatatlan, 40 mikrogramm/köbméter feletti értéket. Ez az éves határértéknek felel meg, mely felett a Greenpeace álláspontja szerint már jelentős a légszennyezettség. Budapesten és a környékén 30 oktatási intézményt (iskolát, óvodát) vizsgáltak. Ezek közül 23 iskolánál volt 40 mikrogramm/köbméter feletti a nitrogén-dioxid koncentráció. Három esetben extrém magas értéket mutattak az eredmények: a körülbelül egy hónapos mérés átlaga magasabb volt még a 24 órára megadott 85 mikrogramm/köbméteres határértéknél is. Pécsett 9 iskolánál, illetve óvodánál mért érték 5 esetben haladta meg a 40 mikrogramm/köbméter értéket, mely a nitrogén-dioxidra megadott éves határérték. Pécsett továbbá egy esetben nem egy iskolánál, hanem egy forgalmas kereszteződésnél az egy hónapos időszak alatt mért érték átlaga meghaladta a 24 órás határérértéket is. Pécs Budapest mellett a másik település, ahol a hivatalos mérőállomás adatai alapján már többször mértek éves határérték-túllépést nitrogén-dioxidra, és emiatt folyik uniós kötelezettségszegési eljárás a magyar kormány ellen - jegyzi meg a Greenpeace. Miskolcon alacsonyabb szennyezettséget mértek, de az amúgy a légszennyezettségnek egyik leginkább kitett borsodi megyeszékhelyen inkább a részecskeszennyezés jelent gondot: itt rendszeresen súlyos problémát okoz a főként szilárd tüzeléses fűtésből, iparból származó PM-szennyezés. A Greenpeace friss mérési eredményeinek tükrében üdvözli a fővárosi vezetés szennyező dízelek kivonására vonatkozó terveit, és az új budapesti városvezetéstől is azt várja, hogy ismertesse részletes ütemtervét annak érdekében, hogy 2026. szeptember 1-ig fokozatosan kitiltsa a dízelautókat és más szennyező járműveket Budapestről, valamint kivonja a dízelüzemű BKV-buszokat a forgalomból. „Azt várjuk minden felelős városvezetőtől, hogy a lakosság védelmében tegyen meg mindent a szennyező járművek korlátozásának és a fenntartható közlekedés terjedésének, fejlődésének érdekében” – mondta el Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország légszennyezési szakértője.  

Az NO²

A nitrogén-dioxid (NO²) városi környezetben döntően a dízeljárművek kipufogócsövéből kerül a levegőbe. Belélegezve csökkenti a tüdőfunkciót és különféle légzőszervi károsodásokat okoz, valamint kapcsolatba hozható szív- és érrendszeri megbetegedésekkel is. Növeli továbbá az asztmás megbetegedések számát, és kitettség esetén könnyebben elkapunk légúti megbetegedéseket. A szennyezett területeken a csecsemők alacsonyabb születési súllyal jönnek világra. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség 2019. őszi jelentése szerint a nitrogén-dioxidnak  való kitettség 71 000 ember korai elhalálozását okozta 2016-ban Európában. Mindezek ellenére hazánkban nő a dízelautók száma és a járművek átlagéletkora.