ORFK: 176,5 millióba került Erdogan látogatása a rendőrségnek

Publikálás dátuma
2019.11.29. 14:56

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A BRFK eddig mindössze csak 67,7 millió forintról beszélt.
"Recep Tayyip Erdoğan török elnök 2019. november 7-i magyarországi látogatásával kapcsolatban a rendőrségnek 176.493.000 forint kiadása keletkezett" - írta a 444.hu kérdésére az ORFK Kommunikációs Szolgálata. Hozzátették, hogy "ez az összeg a személyi juttatásokból, az azokat terhelő járulékokból és a dologi kiadásokból tevődik össze, amely magában foglalja a rendkívüli szolgálatteljesítésen túl a normál szolgálatteljesítéssel összefüggésben keletkezett kiadásokat is".
Ez több mint két és félszerese az eddig közölt összegnek.

A BRFK korábban Donáth Anna közérdekű adatigénylésére válaszul azt árulta el, hogy 67,7 millió forintot költöttek az a török elnöki vizitre. Sejteni viszont lehetett, hogy a török elnök látogatása valójában több adóforintot vitt el, hiszen az ORFK és a TEK is részt vett Erdogan budapesti útjának biztosításában.
A fővárosi közlekedési cégek a Népszava információi szerint ennél jóval olcsóbban úszták meg a kalandot: a BKV -nak mintegy 1,5 millió forintnyi üzemanyagot "spóroltak meg" az útlezárások, a BKK-nál viszont közel ugyanennyi, 1,4 millió forintnyi többletet jelentett a látogatással járó pluszmunka kifizetése. Információink szerint a Fővárosi Csatornázási Műveknél sem kerültek sokba az előkészületek. A társaság munkatársai olcsó ponthegesztési technikával rögzítették a csatornafedeleket az elnöki konvoj útvonalán; az FKF Zrt. pedig élelmesen akkor szereltette le az útszéli kukákat, amikor azokat amúgy is üríteni kellett volna.
A legtöbb kárt a villamosokról, metrókról leparancsolt, lezárt utcákban veszteglő utasok szenvedték el: százötvenezer közlekedő életét keserítette meg Erdogan látogatása. 150 ezer egyéni és tömegközlekedő 20 perces késése pedig 100 millió forintos, 40 perces késlekedésük 200 millió forintos kieséssel ér fel.
Szerző

Karácsony nem követett el bűncselekményt, hiába vádolták a kampányban

Publikálás dátuma
2019.11.29. 14:49

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A rendőrség megszüntette a nyomozást. Tényi István és egy zuglói fideszes képviselő jelentette fel.
A kormánymédiában közölt névtelen olvasói levélre támaszkodva tett feljelentést az önkormányzati választások kampányában Tényi István és Kovács Balázs Norbert korábbi fideszes zuglói képviselő. Ezzel kapcsolatban mondta ki most a rendőrség, hogy nem történt bűncselekményt, ezért megszüntették a nyomozást nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés ügyében - írja az Index. A rendőrségi határozat szerint minden érintett szerződés megkötését és az ügyben érdekelt önkormányzati kft. jegyzett tőkéjének leszállítását képviselő testület határozatok előzték meg, így vagyonkezelési kötelezettség megszegése nem állapítható meg. A lap szerint a határozat azt is kimondja, hogy a Zuglói Önkormányzat jogszerűen vont ki a kft. törzstőkéjéből 274 490 000 forintot, ezért a saját tőke csorbítására vonatkozó bűncselekmény tényállási elemei sem valósultak meg.
Szerző

AIDS ellen: használj óvszert, menj szűrésre!

Publikálás dátuma
2019.11.29. 14:36

Fotó: Shutterstock
Idén, December elsején vasárnap öt órakor vörösre színezik a Lánchídat, és sétára hívják az embereket, hogy az AIDS világnapja alkalmából ismét emlékezzenek és figyelmeztessenek a HIV-vírus okozta veszélyekre.
Tavaly 229 új HIV (humán immundeficiencia-vírussal) fertőzöttet szűrtek ki Magyarországon, negyedük már AIDS beteg volt. Pedig, ha még idejében diagnosztizálják a kórt, a hazai biztosítottaknak a térítésmentes terápiával eredményesen kezelhető a betegség – utalt a rendszeres szűrés fontosságára dr. Szlávik János a Dél-pesti Centrumkórház Hematológiai és Infektológiai Intézetének főorvosa. A szakember szerint mintegy 3000-4000 főre tehető a hazai HIV-fertőzöttek száma, közülük kétezren részesülnek kezelésben. A többiek valószínűleg maguk sem tudnak a betegségükről. Szakemberek szerint aggasztó, hogy továbbra is nagyon magas azok aránya, akiket csak a betegség előrehaladott szakaszában – az úgynevezett AIDS-stádiumban – szűrnek ki. Tavaly 57 ilyen beteget jelentettek. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adatai szerint Magyarországon tavaly 16 beteg halt bele az AIDS-be, ez a szám ugyan relatíve alacsony, de a duplája volt az előző évinek. „A megfelelő védekezés, az óvszerhasználat jelentőségét nem lehet elégszer hangsúlyozni – tette hozzá dr. Szlávik János. A rizikócsoportba tartozóknak rendszeresen, évente legalább egyszer ajánlott a szűrővizsgálat. Pozitív eredmény esetén nincs mire várni, az érintettek azonnal forduljanak az ellátóközpontokhoz. A ma elérhető korszerű gyógyszerekkel, gyakran napi egy tabletta bevétele mellett tünetmentesen, jó életminőségben lehet élni. - Aki megfelelően szedi a gyógyszereit, az gyakorlatilag nem fertőz – mondta a főorvos. A vírusszám a kimutathatósági határ alá szorítható, és az időben elkezdett kezelés mellett nem alakul ki az AIDS-betegség. Azaz az érintettek szinte teljes értékű életet élhetnek – dolgozhatnak, sportolhatnak, élhetnek nemi életet, vállalhatnak gyereket. A főorvos szerint az időben megkezdett terápia mellett szól az is, hogy az aki tisztában van a betegségével és kezelést is kap, nem adja tovább a vírust. Aki viszont nincs tudomása arról, hogy ő vírushordozó, hosszú ideig fertőzheti a partnereit anélkül, hogy tudna róla. Szlávik János szerint az eredményes kezelést segíti az is, hogy a térítésmentes HIV-terápia már nemcsak Budapesten érhető el, hanem Miskolcon, Debrecenben és Pécsett is van már a fővárosihoz hasonló ellátóközpont. A főorvos hangsúlyozta: a HIV-szűrésre azért is érdemes járni, mert pozitív státusz esetén a korai szakaszban elkezdett és pontosan követett terápia mellett a HIV-fertőzöttek teljes értékű életet élhetnek: dolgozhatnak, sportolhatnak, nemi életet élhetnek, sőt akár gyereket is vállalhatnak.  A szakember beszélt arról is, hogy az óvszer használat nemcsak a HIV-vírustól óvhat meg, hanem egyéb nemi úton terjedő betegségektől is. Az olyan fertőző betegségek, mint a szifilisz vagy a gonorrhoea, azaz a tripper nem tűntek el, itt vannak és fertőznek.” Az NNK Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának adatai szerint a gonorrhoeás esetek száma tavaly jelentősen nőtt az előző évhez képest: míg 2017-ben 1030 tripperes beteget jelentettek, tavaly már 1249-et. 
Szerző