ORFK;Recep Tayyip Erdogan;Orbán-Erdogan;

ORFK: 176,5 millióba került Erdogan látogatása a rendőrségnek

A BRFK eddig mindössze csak 67,7 millió forintról beszélt.

"Recep Tayyip Erdoğan török elnök 2019. november 7-i magyarországi látogatásával kapcsolatban a rendőrségnek 176.493.000 forint kiadása keletkezett" - írta a 444.hu kérdésére az ORFK Kommunikációs Szolgálata. Hozzátették, hogy "ez az összeg a személyi juttatásokból, az azokat terhelő járulékokból és a dologi kiadásokból tevődik össze, amely magában foglalja a rendkívüli szolgálatteljesítésen túl a normál szolgálatteljesítéssel összefüggésben keletkezett kiadásokat is".

Ez több mint két és félszerese az eddig közölt összegnek.

A BRFK korábban Donáth Anna közérdekű adatigénylésére válaszul azt árulta el, hogy 67,7 millió forintot költöttek az a török elnöki vizitre. Sejteni viszont lehetett, hogy a török elnök látogatása valójában több adóforintot vitt el, hiszen az ORFK és a TEK is részt vett Erdogan budapesti útjának biztosításában.

A fővárosi közlekedési cégek a Népszava információi szerint ennél jóval olcsóbban úszták meg a kalandot: a BKV -nak mintegy 1,5 millió forintnyi üzemanyagot "spóroltak meg" az útlezárások, a BKK-nál viszont közel ugyanennyi, 1,4 millió forintnyi többletet jelentett a látogatással járó pluszmunka kifizetése. Információink szerint a Fővárosi Csatornázási Műveknél sem kerültek sokba az előkészületek. A társaság munkatársai olcsó ponthegesztési technikával rögzítették a csatornafedeleket az elnöki konvoj útvonalán; az FKF Zrt. pedig élelmesen akkor szereltette le az útszéli kukákat, amikor azokat amúgy is üríteni kellett volna.

A legtöbb kárt a villamosokról, metrókról leparancsolt, lezárt utcákban veszteglő utasok szenvedték el: százötvenezer közlekedő életét keserítette meg Erdogan látogatása. 150 ezer egyéni és tömegközlekedő 20 perces késése pedig 100 millió forintos, 40 perces késlekedésük 200 millió forintos kieséssel ér fel.