Arcanum Adatbázis;

N. Kósa Judit: Múltkutatás a fotelből

Egy magáncégnek köszönhető, hogy felkerült a világhálóra a legtöbb magyar nyomtatott újság. Huszonötmillió oldalnál tartanak.

Még tíz éve is sci-fibe illő fantazmagóriának tűnt, ha valaki azon merengett, milyen más lenne egy történeti kutatás, ha digitálisan kereshetőek lennének a Magyarországon valaha kiadott újságok és folyóiratok. Amíg annak, aki fel akart deríteni egy mára elfeledett köznapi tényt, több szobányi poros papíron kellett átrágnia magát, lényegében esetleges volt, mit tudunk jól, és mi rögzül tévesen. Az utóbbi évtizedben azonban jelentősen javultak az esélyeink: ha egyszer valamit leírtak és kinyomtattak, akkor ma már a fotelben ülve is rákereshetünk.

Az Arcanum Digitális Tudománytár (ADT) a napokban tölti föl a 25 milliomodik digitalizált oldalt az adtplus.arcanum.hu oldalra – tudtuk meg Biszak Sándor alapítótól. Csak összehasonlításul: három éve ilyenkor 10 millió oldalnál tartottak, és például a Népszava összes eddig megjelent száma ebből bő félmillió oldalt tesz ki. Éppen lapunkkal indult 2014-ben az a munka, amelynek eredményeként ma már a fontosabb kurrens napilapok és számos hetilap archívuma is fellelhető az Arcanumban. Mellettük pedig a XIX. századi, a két világháború közötti, illetve a rendszerváltás előtti kiadványok hosszú sora, olyan legendás címekkel, mint Az Est, az Ifjúsági Magazin vagy épp a Film Színház Muzsika.

Bár természetesen vannak hiányok, de a magyarországi periodikák digitalizálása mára szinte elvégzett feladatnak számít. Az Arcanum műhelyében olyan különlegességeket szkennelnek mostanában, mint hajdani kis példányszáma miatt szinte eltűnt A Toll – Ignotus Pál és Zsolt Béla lapja –, illetve folytatják a határon túli magyar sajtó feldolgozását. Zajlik az iskolai értesítők, egyetemi évkönyvek digitalizálása is.

Tekintve, hogy az ADT magánvállalkozás, a kereshető digitális adatbázist előfizetéses rendszerben teszi hozzáférhetővé. Számos közintézményben, könyvtárban, egyetemen is elérhetőek a beszkennelt anyagok, amelyeket használva a kutakodók egy nagy felfedezésen mindenképp osztoznak: hogy semmi sem úgy volt, ahogy eddig tudtuk.

Nem úgy voltAz ADT rendszeres használói közé tartoznak például azok a civilek, akik évek óta dolgoznak az ugyancsak magánkezdeményezésből létrejött internetes fotóadatbázis, a Fortepan.hu képeinek adatolásán. A képek helyszínének, szereplőinek azonosítása közben a korabeli sajtó újra és újra olyan információkkal szolgál, amelyek sehogyan sem, vagy kifejezetten tévesen szerepelnek a korábban kiadott könyvekben.
Strukturált szénakazalMindazok a kiadványok – például levéltári segédletek, múzeumi évkönyvek, vidéki napilapok, térképek –, amelyeket az évek során állami támogatással digitalizált az Arcanum, a Hungaricana oldalon férhetők hozzá, ingyenesen. A Török András kulturális szakember által „strukturált szénakazalként” jellemzett honlap ugyancsak páratlanul értékes tudástár.