"Nem Gothár Péter az egyetlen felelős, a vezetőknek is felelniük kell" - Reagált az SZFE

Publikálás dátuma
2019.11.29. 19:54
Jaj, miket nem mondok már! - Népszava fotó
"Titkolózhatnak" - mondta sajátjait is támadva Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője. Miközben két állami intézmény megfigyelője is ott ül az esetet vizsgáló egyetemi bizottságban.
Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője Debrecenben vette elő a Színház- és Filmművészeti Egyetemet Gothár Péter szexuális zaklatásának ügyében. Halász azt nyilatkozta az Index szerint: "Attól tartunk, hogy nemcsak a színházban, hanem a Színház- és Filmművészeti Egyetemen is titkolózhatnak. Nem Gothár Péter az egyetlen felelős, a vezetőknek is felelniük kell." Ezek szerint Halász János titkolózással vádolta meg a párttársa, Palkovics László által vezetett Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Magyar Művészeti Akadémia egy-egy megfigyelőjét, akik szintén részt vesznek a Színház- és Filmművészeti Egyetem által az ügyben felállított etikai bizottság munkájában. Erre az egyetem saját Facebook-oldalán hívta fel Halász János figyelmét.
Ahogy arra a Népszava felhívta a figyelmet, amíg a Fidesz és a kormány politikusai a balliberális kulturális elitet kárhoztatják Gothár Péter ügyében, addig mélyen hallgatnak arról, hogy állami pénzzel támogattak egy többszörösen, hosszú éveken át tartó szexuális zaklatással vádolt házaspárt, Kárpáti Kamilt és Lőkös Margitot.  
Szerző

Elindult a fővárosi Fényvillamos

Publikálás dátuma
2019.11.29. 18:15

Fotó: Béres Márton / Népszava
Tizedik éve rója a sínpályákat a több ezer ledégővel díszített ünnepi jármű.
November 29-én, pénteken 16:00 órakor, a Jászai Mari térről, Karácsony Gergely főpolgármester jelenlétében ünnepélyes keretek között indult el az adventi időszak és az újév legnépszerűbb járműve, a Fényvillamos - írj a BKV közleménye. Hozzátették:
"A több ezer ledtől pompázó szerelvény belsejében hópelyhekkel pettyezett ablakok mögül csodálhatjuk az ünnepi díszbe öltözött Budapestet."

Az ünnepélyes megnyitót követően első útját hagyományosan, a világ 10 legszebb villamosvonala közé választott 2-es vonalon teszi meg. A 2009-ben útnak indított különleges, két motorkocsiból álló UV-szerelvény kezdetben csak a pesti Duna-parton járt, de az elmúlt évekhez hasonlóan idén is felbukkan majd a főváros más viszonylatain is.  
Az adventi villamos 2019. december 24-e és december 31-e kivételével Vízkeresztig minden nap 16:00 órától szállítja az utasokat a 2, 14, 19, 42, 47, 49, 50, 59B, 62A, 69-es villamosvonalakon. A járművön – amelyen érvényes jegy vagy bérlet ellenében lehet utazni – a balesetvédelmi- és biztonsági szabályok, valamint a személyiségi jogok tiszteletben tartása mellett az egész időszakban lehet fotókat és vágóképeket is készíteni. A Fényvillamos menetrendje:
Szerző
Témák
Fényvillamos BKV
Frissítve: 2019.11.29. 22:02

Kásler: minden 18 év alatti SMA-s beteg megkaphatja a kezelést

Publikálás dátuma
2019.11.29. 17:15

Fotó: Vargosz / Bethesda Gyermekkórház
12-15 gyermek kezelése kezdődhet meg hamarosan.
Megszületett a megállapodás az SMA kezelésére szolgáló, egyetlen, Európában is törzskönyvezett készítmény forgalmazójával, így valamennyi 18 év alatti gyermek hozzájuthat a kezeléshez - jelentette be Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere pénteki budapesti sajtótájékoztatóján az MTI szerint. 2017 nyarán törzskönyvezték a Spinraza nevű készítményt, amelyet 2018 elejétől Magyarországon is alkalmaznak az SMA-nak nevezett, gerincvelői eredetű izomsorvadás kezelésére. A kormányzat 2018-ban egymilliárd forint többletforrást biztosított a kezelésekre, és még abban az évben 30, azóta pedig további 24 gyermek kapta meg a kezelést. A klinikai vizsgálatok eredményei igazolták a betegségcsoport további típusai esetében is a gyógyszer hatásosságát, ezért a kormányzat most további forrást biztosít rá. A gyógyszer forgalmazójával született megállapodás szerint így minden, 18 év alatti gyermek hozzájuthat a jelenleg létező legkorszerűbb terápiához, vagyis további 12-15 gyermek kezelése kezdődhet meg hamarosan, és minden eddigi terápiát is folytatni lehet. Azok is részesülhetnek a kezelésben, akiknek a kérelmét eddig visszautasították. Az érintettek a kedvező döntésekről szóló értesítéseket a jövő hét elején megkapják. A terápiát két kisgyermeknél - Zenténél és Leventénél - nem alkalmazzák, az ő részükre ugyanis összegyűlt az Európában nem elérhető Zolgensma készítményre a forrás. A két kisgyermek terápiáját le kellett állítani ahhoz, hogy megkaphassák a génterápiát. A Zolgensma nevű készítményt nem törzskönyvezték Európában, csak az Egyesült Államokban. A gyógyszer európai regisztrációja azért késik, mert kiderült, a cég az első fázisban végzett állatkísérletek eredményét manipulálta, ezért az amerikai hatóság a két évnél idősebbek esetében visszavonta a gyógyszer alkalmazási engedélyét. Kásler reméli, mielőbb tisztázódnak a körülmények, és ha az európai adminisztráció megadja az engedélyeket, Magyarország is dönt a kérdésben.
Szerző
Témák
SMA Spinzara Zente
Frissítve: 2019.11.29. 18:15