Előfizetés

Tizenévesek sebesültek meg a hágai késelésben, továbbra is keresik a támadót

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.30. 07:05

Fotó: AFP / ANP
A sérülteket rövid kórházi kezelést követően hazaengedték. Még senkit sem vettek őrizetbe.
Három fiatalt sebesített meg a továbbra is szökésben lévő hágai késelő – közölte a holland rendőrség péntek este. Az MTI összefoglalója szerint a NOS holland közszolgálati televízió később arról számolt be, hogy a támadásban egy 13 éves kisfiú és két 15 éves kislány sebesült meg könnyebben. Mindnyájukat elengedték már a kórházból. A támadás péntek este történt ötszáz méterre a parlament épületétől, Hága belvárosának leglátogatottabb bevásárlóutcáján, amely zsúfolt volt a karácsonyi szezon kezdete, illetve a „fekete pénteki” bevásárlások miatt. A támadó kereket oldott. A NOS megszólaltatott két szemtanút, akik azt mondták, hogy a megsebesített kislányok sikítva menekültek az utcáról egy boltba. Egy másik szemtanú pedig arról számolt be, hogy egy atlétikus testalkatú férfi futott el a helyszínről, könnyedén ugrándozva át az útjába kerülő akadályokon. A hatóságok azóta nagy erőkkel keresik az elkövetőt, a hágai rendőrség minden emberét bevetette a hajtóvadászatban, de egyelőre nem találják. Híradások szerint razziákat tartanak a vasúti pályaudvarokon, ellenőrzik a tömegközlekedési eszközöket. Az elkövető indítéka nem ismert, de a hatóságok semmit se zárnak ki.
Szemtanúk szerint óriási pánik tört ki a zsúfolt épületben. A helyszínen egy videó is készült, melyen a menekülő tömeg látható:
Marije Kuiper rendőrségi szóvivő azt mondta, téves volt a korábbi rendőrségi közlés, miszerint egy 40-es éveiben járó észak-afrikai származású férfit keresnének. A Guardian ugyanakkor azt írja, a rendőrök egy 45-50 éves férfit keresnek, aki fekete kabátot, szürke tréningruhát és kendőt viselt.
Kapcsolódó
Késelés történt Hágában, hárman megsebesültek (videó)

Késelés történt Hágában, hárman megsebesültek (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.29. 21:06

Fotó: Twitter
Nem tudni, hogy az esetnek van-e köze a londoni támadáshoz. Az elkövetőt keresi a rendőrség.
Többen megsebesültek a hollandiai Hága belvárosának leglátogatottabb bevásárlóutcájában pénteken, egy kora este elkövetett késeléses támadásban - közölte a holland rendőrség információira hivatkozva a helyi sajtó az MTI szerint. A rendőrség Twitter-üzenetében az este folyamán arról számolt be, hogy a mentőszolgálatok a helyszínre érkeztek, és megkezdték a sebesültek ellátását. A BBC helyi jelentések alapján azt írta, hogy a rendőrség egy 45-50 év közötti férfi elkövetőt keres, aki elmenekült a helyszínről. A támadás a fekete péntek vásárlóinak tömegében történt, a Hudson's Bay plázában. Egy Twitter-videón a menekülő tömeg látható: 
A holland sajtó három sebesültről számolt be, akiket az elkövető valószínűleg véletlenszerűen választott ki. A rendőrség továbbra is keresi a gyanúsítottat, a kést megtalálták a helyszínen. Szemtanúk szerint óriási pánik tört ki a zsúfolt épületben. Helyi lapok azt is hozzátették, hogy a támadás után rengeteg volt a tájékozatlan ember, többen nem értették, miért nem mehetnek be az üzletekbe vásárolni. Egyelőre nem találtak összefüggést a hágai és a londoni támadás között, a holland rendőrség pedig nem számolt be terrorkészültségről.

Terrortámadás a London Bridge-en: a polgármester a lakosok lélegzetállító hőstettének nevezte a terrorista leteperését

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.29. 19:11

Fotó: Twitter
Sadiq Khan minden londoni nevében köszönetet mondott a civil hősöknek.
„A lakosság lélegzetelállító hősiességről tett tanúbizonyságot, szó szerint szembe mentek az életveszélyjel, és tették mindezt úgy, hogy nem tudhatták, az elkövető robbanómellénye nem igazi. Mindez egy újabb példa a hétköznapi londoni emberek bátorságára és hősiességére, hiszen saját biztonságukat kockáztatták azért, hogy másokat megmentsenek. Szeretnék köszönetet mondani nekik minden londoni nevében!" - nyilatkozta a brit főváros polgármestere, Sadiq Khan a London Bridge-en történt késes terrortámadás után a Guardian szerint. Ahogy azt a Népszava is megírta, pénteken egy késsel és ál-robbanómellénnyel felszerelt terrorista támadott a brit főváros leismertebb hídján járókelőkre, de a megtámadott városlakók maguk teperték le az elkövetőt, amíg a rendőrség ki nem érkezett. A támadót a rendőrség egyik tagja lelőtte, hiszen nem tudhatta, hogy a robbanómellény éles-e.  Így tartották vissza a lakosok az elkövetőt: