Előfizetés

Százak várták hiába a HÉV-et Óbudán

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.02. 09:05

Fotó: Népszava
Hó és és utasrosszullét okozta a káoszt. Kommentelők szerint a rosszul lett utas állapota súlyos, újraélesztés is történt.
Utasrosszullét miatt a H5-ös HÉV a Szentlélek tér és Aquincum között egy vágányon közlekedik - adta hírül a BKK hétfő reggel 7-kor. Aztán hamar kiegészítették a tájékoztatást:
a HÉV helyett Aquincum és Batthyányi tér között pótlóbusz közlekedik. Bár a tapasztalatok szerint a járatra már egy megállóval korábban is hiába vártak.

Ez azt jelentette, hogy az egyik végállomástól 2-3 megállóra elkezdődik a pótlás, és egészen a másik végállomásig tartott. A járat állítólag 9 körül újra elindult.
Az ilyenkor egyébként is forgalmas utakat most még sűrű hó is borítja, így munkába érni hétfő reggel majdnem olyan esélytelen, mint amikor Recep Tayyip Erdogan török elnököt látta vendégül a magyar miniszterelnök Budapesten. Illusztrálják a Budapesti Közlekedési Központ közösségi oldalán tett hozzászólások:
"sehol egy pótlóbusz!!! Egy órája nem tudják megoldani a problémát"

- méltatlankodott egy utas. Egy másik azt írta 8 körül: Kaszásdűlőnél "több százan" vesztegelnek.
A kommentelők szerint a rosszul lett utas állapota súlyos, újraélesztés is történt.

Leesett a hó, és Budapest elesett

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.02. 08:47

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Decemberben a télies időjárás tökéletesen készületlenül érte az utak karbantartásáért felelősöket.
Több centi hóra ébredhettek a fővárosiak hétfő reggel, és bár az időjárás-jelentésekből lehetett tudni a sűrű fellegek közeledtéről, azok megérkezte láthatóan tökéletesen felkészületlenül érte a Budapesti Közlekedési Központot (BKK), valamint mindazokat, akik az utak járhatóan tartásáért lennének felelősök.
Az FKF hókotróiból például egyet sem lehetett látni a mellékutakon reggel, az emberek maguk próbálkoznak valamennyire járhatóvá tenni a köztereket. Pedig a társaság közösségi oldalán azt írja: 68 munkagéppel dolgoztak egész éjjel, a társaságnál vasárnap este 7-től - vagyis órákkal a havazás kezdete előttől - emelt készültségi fokozat lépett életbe. November 15-én kiadott közleményükben még 103 készen álló célgépről írtak. E szerint első ütemben a több mint ezer kilométer hosszúságú fő- és közösségi közlekedési útvonal-hálózaton végzi az FKF Nonprofit Zrt. a hó eltakarítását és a síkosságmentesítést, a kisebb utakra csak ezek után kerül sor.
Ami a BKK-t illeti, közösségi oldalán szinte percenként jönnek hírek újabb és újabb járatkimaradásokról.
"Kaszásdűlőnél több százan veszteglünk. Pótlóbusz sehol"

- írja kommentben egy utas a például Óbuán kialakult helyzetről. A H5-ös HÉV ugyanis utasrosszullét miatt Aquincum megállótól egészen a végállomásig nem jár. A pótlására küldött buszok állítólag a hóval borított utakon vesztek el valahol, perceket várakozva minden egyes megállóban. Korábban nem jártak a 12-es, 3-as, a 28A, a 62-es és a 62A villamosok sem, de a buszjáratok helyzete sem mondható éppen megnyugtatónak.
Rengeteg baleset is történt hétfő hajnal óta. A katasztrófavédelem többek közt azt írja:
  • keresztbe fordult egy kamion a 3-as főúton Gödöllőnél;
  • felborult kisteherautót mentenek a tűzoltók a Páty és Budakeszi közötti úton;
  • szalagkorlátnak ütközött egy gépkocsi az M6-os autópálya Budapest felé vezető oldalán; és
  • kisteherautó és személygépkocsi ütközött össze a XIX. kerületben.
Pesttől távolabb sem jobb a helyzet. Baleset történt az 1-es főúton Tatabányánál, kigyulladt egy autó Orosházán, fának ütközött egy autó a Halászi és Máriakálnok közötti úton, kisbusz és egy gépkocsi ütközött Nyíregyháza külvárosában. Paksnál, Budapest felé az M6-oson is baleset történt, az M5-ösön pedig Gyálnál, folytatja a sort a rendőrség. Azt is írják, a havazás miatt a Zsámbék és Pilisjászfalú közötti útszakaszon, a 102-es számú út 12-es és a 21-es kilométerszelvény között a 3,5 tonna feletti tehergépjármű-forgalom korlátozása vált szükségessé. A Tinnye és Pilisjászfalu közötti útszakasz, a 102-es számú út 17-es és a 21-es kilométerszelvény között mindkét irányba lezárásra került.

Nélküled: hecckampány a kultúrharc jegyében

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2019.12.02. 08:15

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Veszélyes jelenség, ha a meccseken egy dal eléneklése hittételi rítussá válik, és ezzel politikai konfliktusokat generál – figyelmeztet Mikecz Dániel politológus. A Fidelitas kongresszusán közben már a „nemzeti kánon” részeként kezelték az Ismerős Arcok nótáját.
A Puskás Aréna hangulata elképesztő. Óriási, de mégsem érzi benne magát elveszettnek az ember, a látvány, a fények, a hangosítás döbbenetes, impozáns a masszív és mégis légies tető acélszerkezete. Amikor zengeni kezd a két oldalon a sok tízezernyi, egymásnak felelgető szurkolótól, hogy „hajrá!” és hogy „magyarok!”, az borzongató és felemelő – írta Miklósi Gábor, az Index újságírója a stadionavatóról szóló riportjában.
A kormánysajtó azonban csak azt emelte ki, hogy az újságíró egyfajta lázadásból ülve maradt, amikor Dunaszerdahelyről érkezett gyerekekkel együtt mindenki felállva énekelte az Ismerős Arcok: Nélküled című dalát. Ő ugyanis csak a Himnusznál szokott felállni. Márpedig az általa addig nem ismert, érzelgősnek tartott nóta nyilvánvalóan nem a Himnusz volt. Elszabadult a pokol. „Az Index újságírója tudatosan alázta az éneklő felvidéki magyar gyerekeket” – indította el a kampányt nem csekély csúsztatással a Ripost, jelesül a főszerkesztő, Ómolnár Miklós. A cikket gyorsan átvette az Origo, miközben Orbán Viktor közösségi oldalára merő véletlenségből pont azokban a percekben került ki egy videó arról, hogy a miniszterelnök a dunaszerdahelyi gyerekekkel találkozik.
A felháborodást a közösségi média rendkívüli módon képes felerősíteni – magyarázta lapunknak Mikecz Dániel, a Republikon Intézet politológusa, hogyan válhatott egy jelentéktelennek látszó „ügy” pillanatokon belül országos botránnyá.
A Bayer Zsolt-féle hírtévés Sajtóklub résztvevői, akik professzori szintre jutottak gyűlöletkeltésből, tovább hergelték a népet. A műsorban hosszan mutatták Miklósi Gábor fotóját. „Bontsuk ki a történetet ennek a szörnyetegnek az arcából” – javasolta Bayer. Abszurd módon azt is az indexes újságíró szemére vetette, hogy A dzsungel könyvére asszociált. Holott a Nélküled leghíresebb sorát – „egy vérből valók vagyunk” – az Ismerős Arcok vállaltan Kipling világhírű könyvéből vette át.
Bencsik András, a Magyar Demokrata főszerkesztője például kifejtette, hogy a Puskás Aréna egy katedrális, ahol misztérium zajlott le, ami a nemzet önmagára találásáról szól. A Nélküled tesztnek is jó. Elég csak lejátszani: akit megérint, és feláll, az magyar. Akit nem érint meg, az idegen, nem magyar. Elvégre – közölte Bencsik – élnek Magyarországon olyanok, akik beszélik a nyelvet, de nem azonosulnak a magyarsággal. Így nyer értelmet az „idegenszívűek” fogalma – toldotta meg Bayer. A 888.hu – a Vadhajtások nevű szélsőjobbos portál nyomán – antiszemita gúnyrajzok stílusát idéző karikatúrán jelenítette meg az Index újságíróját, az állami tévé alákérdezős interjúban szerepeltette Toroczkai Lászlót, a Mi Hazánk elnökét, aki „magyarellenes uszítás” miatt feljelentést tett a portál ellen. Ezt követően antiszemita plakátok jelentek meg Budapesten, amelyek Miklósi Gábort és kollégáját, Dezső Andrást ábrázolták. Utóbbinak a 444.hu beszámolója szerint az volt a bűne, hogy egy videómontázsban a Nélküled koncertfelvételét összevágta menekültekről készült képekkel.
Tiltakozott az izraeli és az amerikai nagykövetség, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége, többek között Karácsony Gergely főpolgármester is. Hollik István kormányszóvivő a hvg.hu kérdésére reagált: „A kormány ebben a kérdésben zéró toleranciát hirdetett, messzemenően elítéljük és elutasítjuk a történteket.” A rendőrség nyomoz az egyelőre ismeretlen elkövetők ellen.
A Fidelitas most szombati kongresszusán elmondott beszédek végképp arról árulkodnak, hogy a kormánypárt az identitáspolitika részévé akarja tenni az Ismerős Arcok nótáját. Az ifjúsági szervezet rendezvényén felszólaló fideszes politikusok közül Kocsis Máté, Kubatov Gábor és Varga Mihály is szóba hozta a dalt, amit végezetül a jelenlévők demonstratív módon felállva hallgattak meg.
A Nélküled körüli botrány a kultúrharc részeként is értelmezhető – konstatálta kérdésünkre Mikecz Dániel. A politológus szerint a kormány holdudvarához tartozó média állandó hitelességi versenyre kényszerül a kormánytól független sajtóval, és igyekszik lecsapni minden megnyilvánulásra, amely lehetőséget kínál annak igazolására, hogy a „másik oldalon” nem tartanak tiszteletben „nemzeti értékeket”.
Az Ismerős Arcok dala nem pusztán a focimeccsekre járó közönség, hanem egy jóval szélesebb kör számára fontos. Az Index cikke valódi érzékenységet is sértett, amikor egy erős szimbolikus és politikai töltettel bíró számot kritizált – mondta Mikecz Dániel, hangsúlyozva, hogy az antiszemita hecckampányra nincs semmilyen mentség. Veszélyes jelenség – állapította meg –, ha a meccseken egy dal eléneklése hittételi rítussá válik, és felesleges politikai konfliktusokat generál olyan helyzetben, amely elvileg nem a politikai azonosulásról szól.
Tény, hogy a Nélküled a legnézettebb magyar felvételek közé tartozik, a Youtube videómegosztó portálon lassan már 39 millió megtekintésnél jár.
Gyakorlatilag bármiből lehet szurkolói rigmus: a saját gyártású alkotások mellett – átírt szöveggel – magyar nóták vagy akár munkásmozgalmi indulók is feltűntek már a repertoárban. Más esetekben változtatásra sincs szükség. A 2016-os labdarúgó Eb idején például valamilyen rejtélyes okból a Soho Party egyik régi slágere, „Az éjjel soha nem érhet véget” vált a magyar szurkolók kedvencévé. A Puskás Aréna avatásán ez a dal is elhangzott.
A Nélküled ugyanakkor valóban nem pusztán egy szurkolói nóta a sok közül. Nyerges Attila, az Ismerős Arcok frontembere a Bama baranyai hírportálnak adott 2017-es interjújában úgy fogalmazott, hogy a Nélküled – a szöveg, főleg az ötmillió magyarra való utalás miatt – a nemzeti összetartozás himnusza lett. A zenekar honlapja szerint a szám eredetileg a 2007-es albumon jelent meg. Az együttes aztán sokfelé játszotta az „elcsatolt területeken”, néhány alkalommal a Felvidéken is. Nyerges Attila visszaemlékezése szerint a dunaszerdahelyi szurkolók elkezdték énekelni a mérkőzéseiken, majd amolyan csapatindulóként minden dunaszerdahelyi DAC-találkozó előtt elhangzott (DAC: Dunaszerdahelyi Atlétikai Club). Nyerges kulcsmomentumként említette, hogy 2015-ben, a nemzeti összetartozás napján – azaz a trianoni emléknapon – Orbán Viktor miniszterelnök posztolta a közösségi oldalán a videót, ami a Slovan elleni meccs előtt készült.
Nyerges Attila csodálatos élménynek nevezte, amikor tömegek éneklik a számot, a legnagyobb elismerés számára mégis egy egészen kis közösségben született: „Egy felvidéki református fesztiválon úgy konferáltak fel bennünket a színpadon, hogy köszönik nekünk ezt a dalt, mert ők mindig irigyelték az erdélyiektől, hogy nekik van saját himnuszuk (Székely himnusz – a szerk.), ezzel pedig már a Felvidéknek is lett.”
Lapunk felvidéki forrásai szerint néhány éve voltak próbálkozások rá, hogy legyen egy hivatásos DAC-induló, de egyik pályamű sem örvendett nagy népszerűségnek. A klub végül úgy döntött, hogy minden mérkőzés előtt hangozzon el a Nélküled, amit a szurkolók addig is énekeltek. A DAC-drukkerek között a Nélküled mára „szent tehénné” vált, és ahhoz, hogy valaki így tekintsen rá, nem feltétlenül kell „nemzeti radikálisnak” lenni. Tágabb értelemben, a felvidéki magyarság körében is vannak, akik egyenesen imádják ezt a dalt, és vannak, akik csak elfogadják. Elutasítással csak elhanyagolható mértékben lehet találkozni.
A Nélküled karrierje belátható időn belül aligha ér véget. A Fidesz többször próbálkozott saját himnikus produkció előállításával, de a barackfás „nemzeti összetartozás dala” és az 56-os emlékévre készült „Magyarország halszagú” egyaránt kudarcba fulladt. Jobb ilyenkor ahhoz nyúlni, ami már bevált. Jövőre lesz Trianon 100 éves évfordulója. Megjósolható, hogy az Ismerős Arcok dalát sokat fogjuk még hallani – és nemcsak koncerten vagy focimeccsen.

Jobbiktól a Fideszig

A „nemzeti rocknak” nevezett szubkultúra részeként az Ismerős Arcok rendszeres fellépője volt a Jobbikhoz kötődő fesztiváloknak, az akkor még szélsőjobboldali párt rendezvényeinek. A rajongók egy része árulásként élte meg, hogy a zenekar 2010 tavaszán fideszes kampányrendezvényen is koncertet adott. Nyerges Attila azzal védekezett, hogy „ellenséges környezetben” is kötelessége hallatnia a hangját: „Amíg egy fikarcnyi esélyt látok arra, hogy jó irányba tudok fordítani bárkit a dalokkal, és az egységes nemzet gondolatának támogatókat tudok szerezni, addig én játszani fogok mindenhol, ahol csak lehetőségem van.” Mikecz Dániel politológus szerint a kétharmados parlamenti többség megszerzése után a Fidesz mind otthonosabban kezdett mozogni a „radikáljobb” kultúrában, nyitottá vált az addig perifériához tartozó együttesek felé is: beemelte azokat a fősodorba. Ennek a folyamatnak lényeges állomása volt, hogy 2013-ban kormányzati kitüntetést kapott a Kárpátia énekese.

„Már meccseket se nézek”

Nyerges Attila októberben egy közlekedési baleset után életmentő műtéten esett át. Mivel a minap bejelentette, hogy újra színpadra áll, szerettük volna őt is megszólaltatni. Megkeresésünkre csak annyit írt vissza: „Köszönöm a lehetőséget, de engedelmével nem élnék vele!”. Böcskei Balázs politikai elemző játékvezetőként is ténykedik. Éppen ezért kerüli, hogy véleményt mondjon a sport világához is kötődő ügyekről. Elhárította a nyilatkozatot Hadas Miklós szociológus is, aki sokat foglalkozott a labdarúgás és az identitás kapcsolatával. Közlése szerint „annyira elegem lett a fociból, hogy már meccseket se nézek”.