A fóti gyermekközpontról lett volna szó, szabotálták a fideszesek a Népjóléti Bizottság ülését

Publikálás dátuma
2019.12.02. 12:06

Fotó: Járdány Bence
Határozatképtelenség miatt az ülést el sem lehetett kezdeni. Szél Bernadett Kövér László házelnökhöz fog fordulni az ügyben, hogy kiderüljön, mit gondol párttársai munkamoráljáról.
Második napirendi pontként tárgyalta volna hétfő délelőtt az Országgyűlés Népjóléti Bizottsága Szél Bernadett független parlamenti képviselő határozati javaslatát, ami a fóti Károlyi István Gyermekközpont – ismertebb nevén a fóti gyermekváros – ügyében teremtett volna tisztább képet, de a bizottság többségben lévő kormánypárti tagjai távol maradtak, így – határozatképtelenség miatt – az ülést el sem lehetett kezdeni. Szél Bernadett javaslata azt tartalmazza, a kormány:
  • azonnali hatállyal állítsa le a fóti Károlyi István Gyermekközpontban gondozott speciális szükségletű gyermekek gondozási helyének megváltoztatására irányuló eljárásokat,
  • helyezze hatályon kívül a 2016-ban elfogadott, a Gyermekközpontban nyújtott ellátások új helyszíneken történő megszervezéséről szóló nem nyilvános kormányhatározatot, és biztosítsa a Gyermekközpont megfelelő működéséhez szükséges forrásokat, valamint
  • állítson fel egy állandó Gyermekvédelmi Egyeztető Fórumot a gyermekvédelmi intézmények átszervezésével, valamint a gyermekotthoni férőhelyek kiváltásával kapcsolatos döntések átláthatóvá tétele, szakmai megalapozása és a folyamatok monitorozása érdekében.
Szél Bernadett szerint botrányos, hogy a Fideszt annyira hidegen hagyja a gyermekvédelem ügye, hogy még az arról szóló bizottsági ülésen sem jelennek meg képviselőik. A politikus jelezte: Kövér László házelnökhöz fog fordulni az ügyben, hogy kiderüljön, mit gondol párttársai munkamoráljáról. Korózs Lajos, a Népjóléti Bizottság szocialista elnöke lapunknak azt mondta: a fideszes képviselők ezzel csak az érték el, hogy újra a bizottság napirendjére kerül majd a javaslat, „így újból beszélünk majd róla”. Ám mivel az őszi ülésszaknak jövő hét szerdán vége, elképzelhető, hogy erre már csak a februárban kezdődő tavaszi ülésszakban fog sor kerülni. A fóti gyermekközpont felszámolását három éve jelentette be a kormányzat, az intézményben gondozott gyerekek és a dolgozók azóta bizonytalanságban élnek. A központ a fóti Károlyi-kastély több tízhektáros, ősfás parkjában működik a város központi részén. A közhiedelemmel ellentétben a gyerekek nem a kastélyban, hanem 8-10 fős lakóotthonokban élnek. Épp ezért érthetetlen, miért akarja a kormány a szakmai szempontokat figyelmen kívül hagyva már most is túlzsúfolt otthonokba, Kalocsára, Zalaegerszegre paterolni a gyerekeket. Sokak szerint inkább a kastély megszerzése áll a háttérben, melynek a kormány bevallása szerint is „új funkciókat” akarnak adni.
Szerző
Frissítve: 2019.12.02. 16:02

415 milliós ráfizetéssel teszi helyre Rogán egy telekeladását az V. kerületi önkormányzat

Publikálás dátuma
2019.12.02. 12:05

Fotó: Google Street view
Polgármesterként adta el a telket Rogán Antal, amin azóta sem történt semmilyen fejlesztés.
Kormányhivatali határozat kötelezi a budapesti V. kerületi önkormányzatot arra, hogy a Bástya utca 1-11. szám alatti telek kisajátításáért 815,5 millió forintot utaljon át a terület eddigi tulajdonosának, a Mazen Ramahi jordán befektető, szállodatulajdonos érdekeltségében lévő MAZ Investmentnek – derül ki a 24.hu birtokába került októberi dokumentumból, amelyet a fővárosi kormányhivatal igazgatója jegyez. A terület tíz évvel a privatizáció után hamarosan visszakerül a belvárosi önkormányzathoz. Igaz, komoly árkülönbséggel:
Rogán Antal polgármestersége idején kevesebb, mint feleennyiért, 400 millió forintért adta el a belváros a telket.

A telken az eltelt időszakban semmilyen fejlesztés vagy beruházás nem történt, sőt egy vita miatt az óvodások sem használhatják már egy éve a telken lévő kis játszóterüket.
A most őszi kampány hajrájában az újrázó fideszes polgármester, Szentgyörgyvölgyi Péter diadalittasan közölte, hogy amit "megígérek, azt teljesítem. A Bástya utcai telket visszaszereztük a belvárosiak közössége számára". Az ügyet a játszótér esete tette aktuálissá. Az önkormányzat azt nyilatkozta a portálnak: a telken történő átalakítás előkészítő folyamatait megkezdték, a céldátum 2022. január 1. Nem derült ki, hogy mélygarázs vagy parkoló lesz-e ott.
Mazen Ramahi a 24.hu-nak azt mondta: elképedve áll a kormányhivatal döntése előtt. Szerinte hihetetlen, hogy miközben ő minden törvényt betartva, szabályosan vásárolta meg a telket, azt most mégis „elveszik” tőle. A kormányhivatal által megállapított 815 millió forintot már átutalták neki, de ennek ellenére pert kezdeményez. 2016-ban 600 millióért vette a telket.
A kormányhivatal azzal indokolta a 815,5 milliós összeget, hogy „értékcsökkentő tényező” az ingatlan régészeti műemléki védettsége, valamint hogy az ingatlanon csak mélygarázs létesíthető, a műemléki és régészeti leletek védelmét biztosítani kell, illetve hogy „alacsony a kereslet a hasonló adottságú ingatlanokra”.
Szerző

Karácsony: hiányzik 50 milliárd három fővárosi beruházás befejezéséhez

Publikálás dátuma
2019.12.02. 11:58

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A gazdasági társaságok többségénél vezetőcsere lesz, várhatóan a BKK élére is új vezetőt keres Budapest új vezetése.
Kilenc napra befogadja az atlétikai vb-t és remélem legalább kilencven évig szolgálja majd a budapestieket - nyilatkozta Karácsony Gergely budapesti főpolgármester az Mfor-nak arról, hogy miért menne el a ferencvárosi atlétikai központ átadására, szemben a Puskás Stadionéval. 
"Én abból indultam ki, hogy leültettem Magyarország legjobb egészségügyi szakértőit, hogy megmondják, mire van szükség a leginkább a járóbetegellátásban"

- mondta arról, hogyan alakultak ki a feltételek, köztük a fővárosi egészségügynek kért 50 milliárd forint. Karácsony arról is beszélt: "Most összesítjük a fejlesztési igényeket és a finanszírozási költségeket, ezekkel érkezünk majd a kormánnyal való tárgyalásra". Megjegyezte, "egy felelősen építkező fejlesztési programot szeretnénk megvalósítani". Arra a felvetésre, hogy Gulyás Gergely szerint az egészségügyi fejlesztésekhez szükséges forrás a főváros költségvetésében is rendelkezésre áll, a főpolgármester így válaszolt:
"Mondja ezt az a Gulyás Gergely, aki arra kötelezné a fővárost, hogy legfontosabb bevételi forrását, az iparűzési adó rá eső részét akár teljes egészében a közösségi közlekedésre fordítsa? Mondja ezt egy olyan párt politikusa, amelynek főpolgármestere egyetlen forintot se költött a fővárosi egészségügyre a kórházak államosítása után?"

Karácsony szerint ha a kormány akarja a világbajnokságot, akkor nem tehet mást, minthogy gyorsan elfogadja a főváros feltételeit. Az ezeket megvitató közfejlesztések tanácsát ezen a héten hívja össze a kormány. A fővárosi döntés értelmében a kormány vállalásait kormányhatározatba kell foglalni. Ha nem támogatják a feltételeket, akkor, mint Karácsony mondta: "írok egy levelet a Nemzetközi Atlétikai Szövetség vezetőjének, amelyben tájékoztatom arról, hogy a kormány politikai rövidlátása miatt Budapest nem támogatja a világbajnokság megrendezését".
"Nekem az az erős benyomásom, hogy a közösségi közlekedés valamiképpen kívül esik a kormány látókörén, mintha nem is létezne, mintha nem egy közszolgáltatás lenne"

- tért át a főpolgármester a közlekedésre, aminek támogatása szintén a kormánynak szabott feltételek között van. A közösségi közlekedés finanszírozása immáron 30 éve nincs megoldva, fogalmazott. Szerinte a budapesti közlekedésszervezés határait ki kellene tolni az agglomeráció mögé és a különböző szolgáltatóknak szektorsemlegesen együtt kellene működniük.
A főváros költségvetése az elmúlt kilenc évben 500 milliárdról csaknem 300 milliárdra olvadt, de a bevételek növelését szolgálhatná a kampányban beharangozott Tiborcz-adó. erről a főpolgármester azt mondta: csak akkor tudja bevezetni a főváros, ha a kerületek átengedik neki ezt a jogot és a bevételt. "Ha bármelyik kerület így dönt, akkor a főváros nagy örömmel megteszi helyette, de jobb lenne, ha ez helyi adó és bevétel maradna".
"Tudomásom szerint a kormányban komoly vita zajlik a kukaholding jövőjét illetően"

- nyilatkozta Karácsony azzal kapcsolatban, hogy kormányülésen korábban felvetette a főváros kilépését a ebből.
Az interjúban a parkolási cégek ügye is szóba került. "A kerületeket most megszabadítottuk a velük folytatott huzakodástól. Másrészt egy lépést tettünk ezzel az egységes parkolási rendszer kialakítása felé. Ez nem jelenti azt, bár én örülnék neki, hogy fél év múlva Budapest egész területén a főváros szedné a parkolási díjakat, de legalább az ügyfél számára egységes lehet a rendszer" - mondta a főpolgármester. Megjegyezte, a parkolás egy közlekedési szabályozó is, ügyes alkalmazása jelentősen csökkentheti a városi utak leterheltségét. Az üzemeltetési költségek terhére bővítené a főváros parkolási bevételeit.
A dugódíjról azt mondta, az az úthasználattal lehetne arányos. Szeretné, ha a rendszer a ciklus végére készen állna, aztán egy népszavazás dönthetne a bevezetésről.
"A gazdasági társaságok többségénél szerintem vezetőcsere lesz. Várhatóan a BKK élére is új vezetőt keresünk"

- fogalmazott a főpolgármester a fővárosi szekrényekben talált csontvázakat firtató kérdésre. Vitézy Dávidot alkalmasnak tartja a posztra. "Ipari mennyiségű szerződést kell átvizsgálnunk", mondta még a gazdálkodásról, ehhez még csak most kezdtek hozzá. Megjegyezte azt is:
"az új városvezetés eleve örökölt 150 milliárd forint adósságot, amelyre mint azóta kiderült, további 50 milliárd rakódik. Hiányzik ugyanis 20 milliárd a Lánchíd felújításához, 10 milliárd a hármas metró büdzséjéből és 20 milliárd az állatkert befejezéséhez".

Ennek kigazdálkodására nem sok esélyt lát Karácsony. A metró esetében nincs mozgásterük, de a Lánchíd esetében "megpróbálják újragondolni a felújítás tartalmát", ezzel együtt a hídnak a város életében betöltött funkcióját is. 20 milliárd hiányzik az állatkerti biodóm befejezéséhez is. A Liget-projekt kapcsán azt mondta, a Zene Háza megépül, a Néprajzi Múzeum befejezéséről viszont még egyeztetnének.
Szerző