Előfizetés

Áder már meg is találta Handó utódját

MTI
Publikálás dátuma
2019.12.02. 22:01

Fotó: Yolutube/OBH
Senyei György Barna lesz az Országos Bírósági Hivatal elnöke.
Áder János köztársasági elnök az Országos Bírósági Hivatal elnöki posztjára Senyei György Barna bírót javasolta az Országgyűlésnek hétfőn - olvasható a parlament honlapján. Senyei György Barna az Országgyűlés honlapján olvasható önéletrajz szerint a Fővárosi Ítélőtábla polgári-gazdasági ügyszakos tanácselnöke. Diplomáját a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerezte 1993-ban. Bírói pályáját a Miskolci Városi Bíróságon kezdte 1996-ban, 2004-től a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság bírája, 2012-től ítélőtáblai bíró, megbízott ítélőtáblai tanácselnök 2016-tól.

Feltörte a Fidesz honlapját az Igazság Ligája

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.02. 20:58
Illusztráció
Fotó: Artyem Olesko
Online támadást indított egy hekkercsoport a Fidesz ellen, a megszerzett adatokat folyamatosan hozzák nyilvánosságra - ezt ők maguk jelentették be.
Online támadást indítottunk a Fidesz ellen, és olyan adatokat szereztünk meg, melyeket fokozatosan hozunk nyilvánosságra - közölte a Népszavával egy magát Igazság Ligájának nevező "etikus hekkerekből álló csoport".  Az akciót azzal indokolják, hogy szívükön viselik Magyarország sorsát. Magyarország pedig már nem szabad ország. Orbán Viktor és a Fidesz módszeresen teszi tönkre a demokráciát, csak hogy megtarthassa hatalmát. A levél szerint az állítólagos Igazság Ligája fokozatosan hozza majd nyilvánosságra a megszerzett adatokat, "hogy az emberek saját maguk alkothassanak képet arról, milyen országban is élünk". A birtokukba jutott információkat több újságírónak is elküldik majd - állítják a levélben.

Megint meghekkelte a Médiatanácsot a Fidesz

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.02. 19:50
Fotó: Népszava
Újabb kilenc évig kizárólag fideszes tagokból fog állni a legnagyobb hatalmú hazai sajtófelügyelet.
Újabb kilenc évig csupa fideszes tagja lesz a legnagyobb hatalmú hazai sajtófelügyeletnek, a Médiatanácsnak. A kormánypárt ugyanis kigolyózta az ellenzék jelöltjeit. Hankiss Ágnest, Budai Lászlót, Meszleny Lászlót és Szadai Károlyt jelölte a Médiatanácsba az Országgyűlés eseti bizottsága hétfőn – tudatta Halász János, a testület fideszes elnöke. A Fidesz 2010-ben megszült egypárti médiaszabályozásának sarkalatos pontja volt a Médiatanács nevű testület létrehozása. Olyan nagy hatalmú grémiumról van szó, amely hatósági faladatokat is ellátva dönt a frekvenciapályázatokról, döntő szerepe van a közmédia vezetőinek kiválasztásában, illetve felügyeli a médiát annak érdekében, hogy „biztosítsa a demokratikus nyilvánosság működését". A Médiatanács feladata lenne többek között az olyan anomáliák megakadályozása, mint amilyen a hazai média kétharmadát lefedő, többek között az összes megyei lapot birtokló, nyíltan a kormánypártok és a kormány érdekeit szolgáló, nagyrészt állami hirdetésekkel finanszírozott KESMA létrejötte volt. Az Orbán-kormány kezdettől ragaszkodott a saját hegemóniájának biztosításához: a Médiatanácsban kizárólag a Fidesz delegáltjai voltak (még a KDNP-t sem engedték a közelébe). A Médiatanács elnökét és négy tagját az Országgyűlés kilenc évre választja meg. A négy tagra az országgyűlési képviselőcsoportok egy-egy tagjából álló, de a képviselőcsoportok létszámával arányos szavazattal rendelkező eseti bizottság egyhangú szavazással tesz javaslatot. A Fidesz minden bizonnyal azzal a törvényi rendelkezéssel élt (vissza), hogy ha a bizottság az első körben nem tud egyhangú döntésre jutni – amihez értelemszerűen a Fidesz is kell -, akkor a második körben kétharmados többség is elég a jelöléshez. A tanács tagjainak mandátuma már október 11-én lejárt, de a kormánynak az önkormányzati választás előtt nem volt sürgős a jelölés. Most vélhetően azért vált fontossá, mert – például a Simonka György elleni eljárás miatt – tartanak a kétharmad elvesztésétől, és újabb kilenc évre be akarták biztosítani a monopolhelyzetüket a Médiatanácsban. Az első lépést, vagyis az ellenzékiek kiejtését már megtették, így a parlament hamarosan az új, 100 százalékig a Fidesz jelöltjeiből álló Médiatanácsot fog megválasztani.