Előfizetés

Kósa megpróbálta letiltani az élő műsort

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.03. 14:03

Fotó: HETI Tv
– Én ehhez így nem járulok hozzá, most elmegyek és ne adjátok le, azt szeretném kérni – mondta a Fidesz alelnöke.
Kósa Lajos megpróbálta letiltani az élő műsort a Heti TV című televíziós adón. A Fidesz alelnökével Breuer Péter beszélgetett, aki kérdezgette a politikust a Fidelitas tisztújító kongresszusán elejtett mondatáról is. (Kósa már sajátos módon bocsánatot kért, miután azt mondta, „a zsidók kénytelenek voltak – vagy lehet, hogy jól is esett nekik – a nyilast megszavazni a Hajdú-Bihar megyei közgyűlésben.”) – Én ehhez így nem járulok hozzá, most elmegyek és ne adjátok le, azt szeretném kérni. Azt hiszem ehhez még jogom is van – mondta Kósa, ezután pedig Breuer tájékoztatta, hogy élő adásban vannak. Kósa erre megdöbbenve csak annyit reagált, hogy „De ez egy butaság ez a műsor.” Breuer egyébként arról érdeklődött, hogy „Mi van a debreceni zsidókkal? Azok az Ön emberei.” Kósa letiltási kísérlete után egyébként a műsörvezető békés hangnemre váltott és elmondta, hogy a Fidesz alelnökét – akit a barátjának tart – Debrecenben mindenki szereti.

Kocsmai bántalmazásért ítélték el a faluvezetőt

Ungár Tamás írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2019.12.03. 13:36

Fotó: A szerző korábbi felvétele
Felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték Alsószentmárton független polgármesterét, aki ellen további három büntetőeljárás is folyik még.
Budai Lászlót, az 1300 lelkes, csakis romák lakta, baranyai falu első emberét csoportos garázdaságért és testi sértésért marasztalta el a Siklósi Járásbíróság hétfőn kihirdetett verdiktjével. A 60 esztendős Budai 2017 júniusában három rokonával összefogva bántalmazta a falu kocsmájának és vegyesboltjának gazdáját, Mali Zoltánt, aki egyébként maga is polgármester, ő a közeli Drávapiski független vezetője. Az atrocitás sértett kocsmájának teraszán történt: Budai hátulról ledöntötte a székén ülő Malit, majd ő és három családtagja több tucatszor megütötték és megrúgták a földön fekvő, védekezésképtelen férfit, aki nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. Mindezt rögzítette a kocsma kamerája, és ezt a felvételt a számos tévéműsor és netes hírportál országszerte megosztotta. A két haragos korábban jó viszonyban voltak, a 2014-es választáson Mali a kampányban Budai mellett agitált. Mali szerette volna, ha Alsószentmártonból kitiltják a mozgóboltot, és kapott is erre ígéretet Budaitól. Mali érve az volt, hogy ő nyolc embert alkalmaz, helyi adót fizet, a mozgóbolt viszont nem tesz ilyen gesztusokat a falunak, miközben milliókkal kurtítja meg a helyi üzletek bevételét. Mivel azonban a közmeghallgatáson megjelenő helybéliek többsége úgy szavazott, hogy maradjon az olcsónak tartott mozgóbolt, Budai nem teljesítette Mali kérését. Akkortól megromlott a két férfi viszonya. Ezt fokozta, hogy Budai ellen három különböző gazdasági ügyben is eljárás indult, s ezek állásáról az interneten Mali folyamatosan tájékoztatta a falu népét. Budai azt állította, hogy Mali többször is megsértette őt és családtagjait, ezért vesztette el a türelmét. Utóbbi, ha meg is történt, nem lehetett mentség a bántalmazásra, ezért a bíróság Budai Lászlót egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte. Társai közül kettőre ugyancsak felfüggesztett börtönt róttak ki, a csapat negyedik tagja ingyenes közmunkát kell végezzen, büntetésként. A vádlottak belenyugodtak az ítéletbe, az ügyész gondolkodási időt kért. Ha a verdikt jogerőssé válik, akkor Budai polgármester maradhat, mivel csak akkor kell felállnia székéből, ha letöltendő büntetést kap, vagy ha a bíróság eltiltja őt a közügyektől. Kérdés, hogy a másik három per miképp végződik – az amúgy büntetlen előéletű - Budai számára. Két perben már született nem jogerős elsőfokú ítélet, ám a bíróság azokban az ügyekben is felfüggesztett szabadságvesztést és pénzbüntetést látott elegendőnek. Elképzelhető, hogy a 2019-ben újraválasztott faluvezetőt négy ügyben is elítélik, a posztjára még se válik méltatlanná.

Korábbi igazságügyi miniszterek is megdöbbenéssel olvasták a Handónak írt levelet

Simon Zoltán
Publikálás dátuma
2019.12.03. 13:19

Fotó: Népszava
Bárándy Péter, Forgács Imre és Vastagh Pál szerint az OBH leköszönő elnökének tevékenységét sokféleképpen lehet értékelni, azt a szervilizmust azonban, amivel a bírósági vezetők megköszönik egykori kinevezőjük munkáját, elfogadhatatlannak tartják.
A Magyar Köztársaság három korábbi igazságügyi minisztere megdöbbenéssel olvasta azt az „Elnöki köszönet” című levelet, amelyet 24 ítélőtáblai és törvényszéki elnök az Országos Bírósági Hivatal (OBH) leköszönő elnökének írt. Bárándy Péter, Forgács Imre és Vastagh Pál szerint Handó Tünde tevékenységét sokféleképpen lehet értékelni, azt a szervilizmust azonban, amivel a bírósági vezetők megköszönik egykori kinevezőjük munkáját, elfogadhatatlannak tartják. Úgy vélik, a levél tartalma és stílusa nem az aláírók által emlegetett XXI. századot, éppen ellenkezőleg: a magyar történelem legsötétebb korszakait idézi. „Egykori igazságügyi miniszterként meggyőződtünk arról, hogy a magyar bírói kar tisztességes és felkészült szakemberekből áll. Bízunk abban, hogy ez a jogásztársadalom egészét lejárató, méltatlan »hűségnyilatkozat« nem rendíti meg a testület tagjait. A bírák hivatali esküjük szellemében, továbbra is pártatlanul és csak a törvényeknek alárendelten végzik felelősségteljes munkájukat” – írta lapunkhoz eljuttatott közleményében a három volt miniszter. Ismert, egyetlen kivétellel az összes törvényszéki és ítélőtáblai elnök aláírta a múlt héten azt a levelet, amelyben megköszönték a december 1-jei hatállyal alkotmánybíróvá választott OBH-elnök, Handó Tünde munkáját. Az elképesztően szervilis stílusban íródott dokumentum, amely Handót az egekbe dicséri, sokakat az 50-es évekre emlékeztetett: „A hivatalba lépésed óta eltelt nyolc esztendő eredményei által hazánk bíróságainak történelemkönyve aranykort hirdető újabb fejezettel folytatódott, amelynek írásában jelentős szereppel vetted ki a részed. (...) Soha el nem múló tudást, érzést kaptunk Tőled bírói hivatásról, bírói függetlenségről pártatlanságról, méltányosságról, elfogulatlanságról, igazságosságról, melyet ezúton is hálásan köszönünk”.