Cinizmusban verhetetlen a kormány, ha az üldözött keresztényekről kérdezik

Publikálás dátuma
2019.12.03. 15:27

Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala
A kazah, kirgiz és azeri vallásüldözésről kérdezték a Miniszterelnökséget – ők pedig arra válaszoltak, amire szerettek volna.
Fekete öves keresztényüldözőnek számítanak a Türk Tanács hivatalos tagjai, akik közé megfigyelőként és baráti államként csatlakozott Magyarország is – írta meg a korábban Népszava, az Open Doors amerikai újkeresztény szervezet beszámolója alapján. A jelentés szerint Üzbegisztánban, Kirgisztánban és az Orbán által kedvelt Kazahsztánban gyakran fizikailag bántalmazzák, megfigyelik, terrorizálják a keresztény közösségeket – Kirgizisztánban megtörtént, hogy hívőkkel együtt gyújtották fel az egyik templomot – az erőszakban pedig a hatóságok és radikális muszlim csoportok is részt vesznek; nem ennyire durva a helyzet Törökországban, de az Open Doors szerint keresztényt azért itt sem vesznek fel állami állásba, és másodrendű polgárnak számítanak a szunnitákhoz képest.
A visszaélések kapcsán fordult a Miniszterelnökséghez Szél Bernadett országgyűlési képviselő, felvetve, hogy a kormány a sokszor népszerűsített Hungary Helps keretében miért nem támogatja Kirgizisztánban, Üzbegisztánban, Kazahsztánban, Azerbajdzsánban és Törökországban is az üldözött keresztény közösségeket.
A Gulyás Gergely kancelláriaminiszternek címzett kérdésekre nem meglepő módon Orbán Balázs államtitkár válaszolt
ha a cinizmusért járna Oscar-díj, Orbán levele biztosan ott lenne az esélyes jelöltek között.

Az államtitkár ugyanis először a Hungary Helps-progam eredményeit méltatta – eddig 70 ezer üldözöttön segítettek, és az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatalával (USAID) közösen építik újjá Irak legnagyobb keresztény városát, Karakost – aztán azon elmélkedett, hogy ez a kormányzati fellépés erkölcsi és geopolitikai szempontból is hasznos. Végül, a képviselőnőn kezdett ironizálni. „Konstatáljuk, hogy Képviselő Asszony hosszú hallgatás után felfedezte magának az üldözött keresztények ügyét, ezért kérjük, vesse latba széles körben ismert kiváló külföldi összeköttetéseit és kapcsolatait az üldözött keresztények védelmében is. Álljon Ön is az ügyünk mellé, és támogassa a magyar Kormány üldözött keresztények védelméért végzett erőfeszítéseit” - írta Orbán Balázs. 
Idáig tart a válaszlevél: az eredeti kérdésre egy sorban sem reagál, figyelmen kívül hagyja a kazah, kirgiz, azeri vagy török keresztények sanyargatását, erőszakos muszlim vallásra térítésüket. Az államtitkár válasza persze nem számít kirívónak a kormányzati reakciók sorában (ennél durvábban, személyeskedve is hallgatták már el a lényeget a megkérdezett fideszes politikusok) de mindenképpen kordokumentum lehetne. Hiszen
benne van minden ismert sablon, a kínos témák rutinszerű agyonhallgatása, na és a felsőbbséges arrogancia is, amivel a hatalom visszapöcköli – mert megteheti – az ilyen szembesítő kérdéseket.

Szerző

Üdvrivalgás fogadta Farkas Flórián lemondását

Publikálás dátuma
2019.12.03. 14:46

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Megtartotta alakuló ülését az Országos Roma Önkormányzat. Farkas Flórián megüzente, hogy lemond mandátumáról, az elnök Agócs János lett.
Csordultig megtelt az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) Dohány utcai székházának díszterme. Ahogyan a megbízólevelek átadásakor, az alakuló ülésén is egyedül Farkas Flórián fideszes parlamenti képviselő, a Lungo Drom vezetője hiányzott a 47 fős testületből. A Nemzeti Választási Iroda hétfőn még arról tájékoztatta lapunkat, hogy Farkas Flórián eddig nem jelezte, mikor kívánja átvenni az ORÖ-tagságát igazoló dokumentumot. A keddi alakuló ülésen kiderült, hogy egyáltalán nem kívánja: Farkas Flórián a távolból megüzente, hogy nem szándékozik betölteni mandátumát az országos önkormányzatban. A bejelentést hatalmas üdvrivalgás fogadta. A Lungo Drom színeiben Csóka János ahhoz sem kapott elegendő támogatást, hogy elnökjelölt legyen. Az ORÖ új vezetőjévé – a papírformának megfelelően – nagy többséggel Agócs Jánost, a Fiatal Romák Országos Szövetsége (Firosz) politikusát, Mélykúton élő vállalkozót választották.
Agócsot nem kizárólag az őt jelölő szervezetek – Firosz, Phralipe, Roma Polgárjogi Mozgalom – képviselői támogatták, néhányan még a Lungo Dromtól is átszavaztak rá. Megválasztását tapsvihar kísérte. Elnökként elmondott első beszédében Agócs János hangsúlyozta, azon lesz, hogy az ORÖ maradéktalanul eleget tegyen törvényben meghatározott közfeladatának. Együtt akar dolgozni, ennek érdekében megállapodást szeretne kötni a kormánnyal. Vállalása szerint Agócs János nem kizárólag azokat képviseli, akik részt vettek a roma nemzetiségi választáson, hanem a teljes magyarországi cigányságot. Az alakuló ülés döntött arról is, hogy Agócs János havi illetménye bruttó 695 ezer 700 forint lesz, amihez még 104 ezer 355 forint költségtérítés társul.
„Farkas Flórián megbukott” – értékelte az eseményeket a helyszínen egy roma politikus. Nem látunk okot rá, hogy állításával vitatkozzunk. A Lungo Drom háttérbe szorulása azonban nem jelenti azt, hogy az erőviszonyok alakulása kínosan érintené a kormányt. Korábban Farkas László, a Firosz elnöke megerősítette lapunknak, hogy szimpatizál a Fidesszel. Praktikusan annyi történt, hogy az egyre inkább hitelét veszítő Lungo Drom helyébe másik, de a kormány számára szintén elfogadható roma szervezet lépett.
Szerző
Frissítve: 2019.12.03. 15:59

Kósa megpróbálta letiltani az élő műsort

Publikálás dátuma
2019.12.03. 14:03

Fotó: HETI Tv
– Én ehhez így nem járulok hozzá, most elmegyek és ne adjátok le, azt szeretném kérni – mondta a Fidesz alelnöke.
Kósa Lajos megpróbálta letiltani az élő műsort a Heti TV című televíziós adón. A Fidesz alelnökével Breuer Péter beszélgetett, aki kérdezgette a politikust a Fidelitas tisztújító kongresszusán elejtett mondatáról is. (Kósa már sajátos módon bocsánatot kért, miután azt mondta, „a zsidók kénytelenek voltak – vagy lehet, hogy jól is esett nekik – a nyilast megszavazni a Hajdú-Bihar megyei közgyűlésben.”) – Én ehhez így nem járulok hozzá, most elmegyek és ne adjátok le, azt szeretném kérni. Azt hiszem ehhez még jogom is van – mondta Kósa, ezután pedig Breuer tájékoztatta, hogy élő adásban vannak. Kósa erre megdöbbenve csak annyit reagált, hogy „De ez egy butaság ez a műsor.” Breuer egyébként arról érdeklődött, hogy „Mi van a debreceni zsidókkal? Azok az Ön emberei.” Kósa letiltási kísérlete után egyébként a műsörvezető békés hangnemre váltott és elmondta, hogy a Fidesz alelnökét – akit a barátjának tart – Debrecenben mindenki szereti.
Szerző