Előfizetés

Üdvrivalgás fogadta Farkas Flórián lemondását

Cz. G.
Publikálás dátuma
2019.12.03. 14:46

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Megtartotta alakuló ülését az Országos Roma Önkormányzat. Farkas Flórián megüzente, hogy lemond mandátumáról, az elnök Agócs János lett.
Csordultig megtelt az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) Dohány utcai székházának díszterme. Ahogyan a megbízólevelek átadásakor, az alakuló ülésén is egyedül Farkas Flórián fideszes parlamenti képviselő, a Lungo Drom vezetője hiányzott a 47 fős testületből. A Nemzeti Választási Iroda hétfőn még arról tájékoztatta lapunkat, hogy Farkas Flórián eddig nem jelezte, mikor kívánja átvenni az ORÖ-tagságát igazoló dokumentumot. A keddi alakuló ülésen kiderült, hogy egyáltalán nem kívánja: Farkas Flórián a távolból megüzente, hogy nem szándékozik betölteni mandátumát az országos önkormányzatban. A bejelentést hatalmas üdvrivalgás fogadta. A Lungo Drom színeiben Csóka János ahhoz sem kapott elegendő támogatást, hogy elnökjelölt legyen. Az ORÖ új vezetőjévé – a papírformának megfelelően – nagy többséggel Agócs Jánost, a Fiatal Romák Országos Szövetsége (Firosz) politikusát, Mélykúton élő vállalkozót választották.
Agócsot nem kizárólag az őt jelölő szervezetek – Firosz, Phralipe, Roma Polgárjogi Mozgalom – képviselői támogatták, néhányan még a Lungo Dromtól is átszavaztak rá. Megválasztását tapsvihar kísérte. Elnökként elmondott első beszédében Agócs János hangsúlyozta, azon lesz, hogy az ORÖ maradéktalanul eleget tegyen törvényben meghatározott közfeladatának. Együtt akar dolgozni, ennek érdekében megállapodást szeretne kötni a kormánnyal. Vállalása szerint Agócs János nem kizárólag azokat képviseli, akik részt vettek a roma nemzetiségi választáson, hanem a teljes magyarországi cigányságot. Az alakuló ülés döntött arról is, hogy Agócs János havi illetménye bruttó 695 ezer 700 forint lesz, amihez még 104 ezer 355 forint költségtérítés társul.
„Farkas Flórián megbukott” – értékelte az eseményeket a helyszínen egy roma politikus. Nem látunk okot rá, hogy állításával vitatkozzunk. A Lungo Drom háttérbe szorulása azonban nem jelenti azt, hogy az erőviszonyok alakulása kínosan érintené a kormányt. Korábban Farkas László, a Firosz elnöke megerősítette lapunknak, hogy szimpatizál a Fidesszel. Praktikusan annyi történt, hogy az egyre inkább hitelét veszítő Lungo Drom helyébe másik, de a kormány számára szintén elfogadható roma szervezet lépett.
Kapcsolódó
Farkas Flórián tökélyre vitte az időhúzástFarkas Flórián nem vette át mandátumát

Kósa megpróbálta letiltani az élő műsort

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.03. 14:03

Fotó: HETI Tv
– Én ehhez így nem járulok hozzá, most elmegyek és ne adjátok le, azt szeretném kérni – mondta a Fidesz alelnöke.
Kósa Lajos megpróbálta letiltani az élő műsort a Heti TV című televíziós adón. A Fidesz alelnökével Breuer Péter beszélgetett, aki kérdezgette a politikust a Fidelitas tisztújító kongresszusán elejtett mondatáról is. (Kósa már sajátos módon bocsánatot kért, miután azt mondta, „a zsidók kénytelenek voltak – vagy lehet, hogy jól is esett nekik – a nyilast megszavazni a Hajdú-Bihar megyei közgyűlésben.”) – Én ehhez így nem járulok hozzá, most elmegyek és ne adjátok le, azt szeretném kérni. Azt hiszem ehhez még jogom is van – mondta Kósa, ezután pedig Breuer tájékoztatta, hogy élő adásban vannak. Kósa erre megdöbbenve csak annyit reagált, hogy „De ez egy butaság ez a műsor.” Breuer egyébként arról érdeklődött, hogy „Mi van a debreceni zsidókkal? Azok az Ön emberei.” Kósa letiltási kísérlete után egyébként a műsörvezető békés hangnemre váltott és elmondta, hogy a Fidesz alelnökét – akit a barátjának tart – Debrecenben mindenki szereti.

Kocsmai bántalmazásért ítélték el a faluvezetőt

Ungár Tamás írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2019.12.03. 13:36

Fotó: A szerző korábbi felvétele
Felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték Alsószentmárton független polgármesterét, aki ellen további három büntetőeljárás is folyik még.
Budai Lászlót, az 1300 lelkes, csakis romák lakta, baranyai falu első emberét csoportos garázdaságért és testi sértésért marasztalta el a Siklósi Járásbíróság hétfőn kihirdetett verdiktjével. A 60 esztendős Budai 2017 júniusában három rokonával összefogva bántalmazta a falu kocsmájának és vegyesboltjának gazdáját, Mali Zoltánt, aki egyébként maga is polgármester, ő a közeli Drávapiski független vezetője. Az atrocitás sértett kocsmájának teraszán történt: Budai hátulról ledöntötte a székén ülő Malit, majd ő és három családtagja több tucatszor megütötték és megrúgták a földön fekvő, védekezésképtelen férfit, aki nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. Mindezt rögzítette a kocsma kamerája, és ezt a felvételt a számos tévéműsor és netes hírportál országszerte megosztotta. A két haragos korábban jó viszonyban voltak, a 2014-es választáson Mali a kampányban Budai mellett agitált. Mali szerette volna, ha Alsószentmártonból kitiltják a mozgóboltot, és kapott is erre ígéretet Budaitól. Mali érve az volt, hogy ő nyolc embert alkalmaz, helyi adót fizet, a mozgóbolt viszont nem tesz ilyen gesztusokat a falunak, miközben milliókkal kurtítja meg a helyi üzletek bevételét. Mivel azonban a közmeghallgatáson megjelenő helybéliek többsége úgy szavazott, hogy maradjon az olcsónak tartott mozgóbolt, Budai nem teljesítette Mali kérését. Akkortól megromlott a két férfi viszonya. Ezt fokozta, hogy Budai ellen három különböző gazdasági ügyben is eljárás indult, s ezek állásáról az interneten Mali folyamatosan tájékoztatta a falu népét. Budai azt állította, hogy Mali többször is megsértette őt és családtagjait, ezért vesztette el a türelmét. Utóbbi, ha meg is történt, nem lehetett mentség a bántalmazásra, ezért a bíróság Budai Lászlót egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte. Társai közül kettőre ugyancsak felfüggesztett börtönt róttak ki, a csapat negyedik tagja ingyenes közmunkát kell végezzen, büntetésként. A vádlottak belenyugodtak az ítéletbe, az ügyész gondolkodási időt kért. Ha a verdikt jogerőssé válik, akkor Budai polgármester maradhat, mivel csak akkor kell felállnia székéből, ha letöltendő büntetést kap, vagy ha a bíróság eltiltja őt a közügyektől. Kérdés, hogy a másik három per miképp végződik – az amúgy büntetlen előéletű - Budai számára. Két perben már született nem jogerős elsőfokú ítélet, ám a bíróság azokban az ügyekben is felfüggesztett szabadságvesztést és pénzbüntetést látott elegendőnek. Elképzelhető, hogy a 2019-ben újraválasztott faluvezetőt négy ügyben is elítélik, a posztjára még se válik méltatlanná.