Titok, hogy mennyiért vett romániai hotelt egy állami cég, és ez a NAIH szerint rendben van

Publikálás dátuma
2019.12.04. 11:18
Hotel Dacia, Szatmárnémeti
Fotó: Google StreetView
Bírósághoz fordul az Átlátszó a szállodavásárlási szerződés részleteiért.
Hiába fordult a a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) az Átlátszó, a NAIH szerint teljesen rendben van, hogy nem nyilvános az, hogy mennyi közpénzt költött egy állami vállalat egy romániai szálloda megvásárlására.
A Manevi még 2017-ben vásárolta meg a romániai Szatmárnémetiben található Dacia (ex-Pannónia) Szállodát.

A vásárlásról ugyan beszámolt tavaly a magyar állami hírügynökség, de az MTI-híren kívül semmilyen hivatalos információ nem derült ki az ügyletről. A vételár sem a magyar, sem a román sajtóban nem jelent meg. Az Átlátszó közérdekű adatigénylésben kérte ki a Manevi Zrt.-től az adásvételi szerződést, de az üzleti titokra hivatkozva megtagadta a dokumentum kiadását. A portál azt írja, emiatt panaszt tettek a Manevi ellen a NAIH-nál.
A hatóság pedig arról döntött, igazuk van abban, hogy az ár üzleti titok, az állami vállalat vagyona pedig nem állami vagyon.

Csupán arra szólították fel a vállalatot, hogy legalább olyan részletesen magyarázza meg az Átlátszónak is az adatigénylés elutasítását, ahogy a hatóságnak tette. Az Átlátszó azt írja, a Manevi és az általa megvásárolt romániai magáncég irataiból azért sikerült kideríteni néhány fontos információt: a vállalat 2017 óta tulajdonosa egy 1,2 milliárd forint értékű cégnek, a Dacia SA-ba pedig ugyanabban az évben beletett valaki bő 2,4 millió eurót (kb. 730 millió forintot). Azt is írják, a NAIH döntésébe nem nyugodnak bele, bírósághoz fordulnak az ügyben.
A cég tavaly 8,5 milliárd közpénzt kapott a vagyonkezelőtől, mint azt korábban a Népszava is megírta. A feltőkésítés céljáról ugyanakkor a beszámoló hallgat. A Manevi - az egykori Magyar Nemesfémvizsgáló - az alvó cégnek számított, hosszú évek után 2017-ben élesztették fel. Ekkor a saját tőke 2 milliárd forintra, majd a tavalyi, újabb 8,5 milliárd után 10,5 milliárdra nőtt. 2017-es tőkehelyzete nyújtott fedezetet a hotelvásárlásra is. A Dacia Erdély legszebb szecessziós épületeként a város patinás főterén áll. A tavalyi 8,5 milliárd forintos támogatást már feltehetően a használaton kívüli épület felújításra kapták – bár erről egy szót sem ejt sem a Manevi, sem az MNV beszámolója. Így
azt sem tudni, hosszabb távon mi a célja az erdélyi szállodával a magyar kormánynak.

A tervekről lapunk is kérdezte a Manevi Zrt.-t felügyelő Külgazdasági és Külügyminisztériumot, ám nem kaptunk választ. Ha az épületet a felújítás során továbbra is szállodaként hasznosítják, kevéssé valószínű, hogy annak üzemeltetését a Manevi bonyolítaná. Ilyen esetben ugyanis azt kiadják egy láncnak. Hasonló példa legalábbis már akadt a közpénzből épült magyar szállodák esetében. A nyíregyházi Sóstó Spa Resortot például a helyi önkormányzat költségvetési támogatásból építette fel, majd az üzemeltetésre kiírt pályázatot a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels nyerte el.
Szerző

22 éves egyetemistát neveznek ki helyettes államtitkárnak - törvényt is módosítanak hozzá

Publikálás dátuma
2019.12.04. 11:11

Fotó: Facebook/Novák Katalin
Fiatal, még diplomája sincs, de már az Alapjogokért Központ elemzője.
Hivatalosan nem állt ki vele a nyilvánosság elé, csak a Facebookon jelentette be Novák Katalin, az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, hogy Rácz Zsófia váltja Illés Boglárkát az ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkári poszton - szúrta ki a 24.hu. Illés Boglárka azért távozik a posztról, mert visszatért a Fidelitas élére, ahonnan helyettes államtitkár lett.
Rácz Zsófiáról Novák annyit árult el, hogy 22 éves joghallgató, korábban Magyarország ENSZ ifjúsági küldötte volt. Nemrég tért vissza Washingtonból, ahol egy féléves ösztöndíjprogramban vett részt. Dolgozott politikai elemzőként is, és bár Novák azt nem közölte, hol, rövid keresgéléssel kiderül, hogy az igencsak Fidesz-közeli Alapjogokért Központnál. Ebbéli minőségében többek között arról értekezett még májusban a HírTV-ben, hogy "a Facebook lassan úgy viselkedik, mint egy nemzeti hatóság. Ellenőriz, cenzúráz, letilt embereket. Ugyanakkor, ha mindezekért valaki el akarja számoltatni és számon akarja kérni, akkor semmilyen felelősséget nem vállal."

Módosítják az államtitkárok kinevezésének szabályait

A 24.hu kormányzati körökből származó információja szerint a mindössze 22 éves joghallgató, Rácz Zsófia kinevezése érdekében módosítják az államtitkárok kinevezésének szabályait.

Jelenleg:

"Közigazgatási államtitkárrá és helyettes államtitkárrá minden büntetlen előéletű, az országgyűlési képviselők választásán választható személy kinevezhető, aki jogász mesterképzési szakon szerzett szakképzettséggel vagy közigazgatási mesterképzési szakon szerzett okleveles közigazgatási szakértő vagy okleveles közigazgatási menedzser szakképzettséggel vagy gazdaságtudományok képzési területen alap- vagy mesterképzésben szerzett közgazdász szakképzettséggel vagy felsőfokú végzettséggel és a feladat- és hatáskörének megfelelő szakirányú szakképzettséggel rendelkezik."

A lap úgy tudja, a kormány szándéka az ifjúságért felelős helyettes államtitkári poszt megreformálása, hogy akár a diplomaszerzéshez szükséges életkornál fiatalabbak is kinevezhetők legyenek a tisztségre. A törvény a módosítás után azt tartalmazhatja majd, hogy a posztra diplomás vagy hallgatói jogviszonnyal rendelkező személy kerülhet.
Szerző
Frissítve: 2019.12.04. 18:01

Misztikus hangulatot varázsolt a hajnali köd Budapesten

Publikálás dátuma
2019.12.04. 09:45

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Párás, ködös, fagyos reggelre ébredt Budapest, de van, aki ebben is meglátja a szépet. Balogh Zoltán, az MTI fotósa készített néhány különös hangulatú képet a városban.
Szerző