Előfizetés

Horrorisztikus eszközökkel egészítené ki Kína a tömeges megfigyelési rendszerét

Rostoványi András
Publikálás dátuma
2019.12.04. 14:21
ARcfelismerő rendszer Pekingben
Fotó: Li Wen / AFP/Xinhua
Köztörvényes bűnözők vagy akár disszidensek felkutatását segítő technológiát fejlesztenek az ázsiai szuperhatalomban. Tudósok vizsgálják, hogy hogyan lehet rekonstruálni egy személy arcvonásait DNS-mintájuk alapján. Ehhez a hatóságilag üldözött ujgur népcsoport tagjaitól gyűjtenek genetikai mintákat.
Lerombolt lakónegyedet és újonnan épített hipermodern igazságügyi DNS-laboratóriumot talált a New York Times a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen található Tumsukban. Az amerikai lap két újságírója az úgynevezett DNS-fenotipizálással kapcsolatos kínai kutatásoknak próbált utánajárni. Az eljárás segítségével a genetikai minták alapján bárki hozzávetőleges kinézetét rekonstruálni lehet. Az amerikai nyomozók már használják ezt a technológiát, Marylandben egy emberölés áldozatát, Észak-Karolinában pedig egy gyilkosság gyanúsítottját is így azonosították. Egyes tudósok hangsúlyozzák, hogy az eljárásnak megvannak a maga korlátai, a nem genetikai alapú változások (például a súlyingadozások vagy az arcszőrzet) nem megjósolható. New York Times mindenesetre arról ír, hogy Kína esetében súlyos aggályokat vet fel a DNS-fenotipizálás a hatóságok ujgurok elleni brutális fellépése miatt 
A lap szerint egyre több tudós és emberi jogi aktivista aggódik amiatt, hogy a pekingi kormány a nemzetközi tudományos közösség nyitottságával visszaélve, megkérdőjelezhető genetikai kutatásokat végez.

Az újság emlékeztet: a kínai hatóságok vizsgálják, hogyan lehet az arcfelismerő technológiával meghatározni egy-egy ember etnikumát, illetve azt is, hogy a DNS-alapján hogyan állapíthatják meg, hogy valaki az ujgur kisebbséghez tartozik-e. A fenotipizálással kapcsolatos kutatások valószínűleg ezt a két eljárást próbálják kiegészíteni. Egy tanulmányban például 612 tumsuki ujgur férfinek vetették össze az arcvonásait és genetikai jellemzőit. A kutatás a Human Genetics című nemzetközi tudományos lapban jelent meg, a New York Times azonban valószínűtlennek tartja, hogy a tanulmány alanyai saját, szabad akaratukból szolgáltattak DNS-mintákat. 
Az újság helyszínre utazó riportereit már a reptéren rendőrök hallgatták ki, majd útjuk során a hatóságok folyamatosan szemmel tartották, így egyetlen helyit sem tudtak meginterjúvolni.

Emberi jogi aktivisták és az üldöztetés elől elmenekült ujgurok arról számoltak be, hogy a kínai hatóságok DNS-mintákat, valamint egyéb személyes ismertetőjegyeket és adatokat gyűjtöttek a kötelező egészségügyi vizsgálatok során. A kínai állam azonban azt is tagadja, hogy elnyomná vagy bármilyen módon negatívan megkülönböztetné az ujgurokat. Peking hivatalos álláspontja szerint Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen „terrorellenes intézkedéseket” hajt végre, amelyet a Nyugat megpróbál befeketíteni. A tumsuki egészségügyi bizottság vezetője pedig azt nyilatkozta a New York Timesnak, hogy a városban senkitől sem vettek DNS-mintákat az ingyenes vizsgálatok alatt. Kína mindenesetre – még az ujguroktól elvonatkoztatva is – a világ legnagyobb genetikai adatbázisával rendelkezik, több mint 80 millió ember DNS profilját tartják nyilván. Mindeközben pedig az ázsiai szuperhatalom folyamatosan bővíti a világ egyik legkiterjedtebb tömeges megfigyelő rendszerét. 
A kínai közbiztonsági minisztérium szerint jövőre már csaknem 626 millió térfigyelő kamera fog üzemelni az országban – és az eszközök egy jelentős része képes az automatikus arcfelmerésre.

A már kiépített megfigyelő rendszer és a DNS-fenotipizálás esetleges ötvözésével a kommunista állampárt még szorosabb kontrollt gyakorolhatna a társadalom felett.

Politikai gyilkossági ügy miatt utasított ki orosz diplomatákat Németország

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.12.04. 13:23
Zelimkhan Khangoshvili meggyilkolásának helyszíne, 2019. augusztus 23.
Fotó: CHRISTOPH SOEDER / AFP
A csecsen emigráns meggyilkolásának ügyében a nyomozás során feltártak arra utaló jeleket, hogy orosz állami szervek lehettek a megbízók.
A német külügyminisztérium kiutasított kedden Németországból két orosz diplomatát egy berlini csecsen emigráns meggyilkolásával összefüggésben. A tárca közleménye szerint a diplomáciai kapcsolatokról szóló 1961-es bécsi nemzetközi szerződés alapján azonnali hatállyal nemkívánatos személynek minősítik a berlini orosz nagykövetség két munkatársát. Az intézkedés válasz arra, hogy
Moszkva a német fél többszöri, nyomatékos és magas szinten előterjesztett kérésének ellenére sem hajlandó közreműködni a Berlinben augusztus 23-án elkövetett gyilkosság feltárásában.

Erre a közreműködésre azért is nagy szükség lenne, mert az állam elleni súlyos bűncselekmények ügyében illetékes német szövetségi legfőbb ügyészség kedden magához vonta az ügyet, arra hivatkozva, hogy a nyomozás során feltártak arra utaló jeleket, hogy a gyilkosságot orosz állami szervek vagy az Oroszországi Föderációhoz tartozó Csecsen Köztársaság szerveinek megbízásából követték el.

Világörökséggé tennék az eszpresszót az olaszok

MTI
Publikálás dátuma
2019.12.04. 12:34

Fotó: Mint Images / AFP
A nápolyi pizza után az eredeti presszókávé-készítés fortélyait is az UNESCO-listájára, így minőségi védelem alá helyezné Olaszország.
A világ szellemi kulturális örökségének részévé akarja nyilvánítani az eszpresszó kávét Olaszország, mert "az eszpresszó az olasz gasztronómiai kultúra kifejeződése, amely védelmet élvez". Az eszpresszó jelölését az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára kedden terjesztették elő az olasz parlamentben. 
Létrehoztak egy konzorciumot a hagyományos olasz eszpresszó védelmére. "A pörköléstől a kávégépek gyártásáig az egész láncolatot képviseljük. Véleményünk szerint az eszpresszókészítés minden fortélyának az UNESCO-listán van a helye. 
Ezzel az eszpresszó minőségét akarjuk oltalmazni"

- magyarázta Andrea Pascale, az előterjesztés szervezője Rómában.

 Pascale szerint a kávétermelés az olasz kultúra és gazdaság egy fontos szegmense.
Két éve a nápolyi pizzakészítés művészete is felkerült az emberiség szellemi kulturális örökségeit felvonultató listára.