OBH;OBT;Senyei György Barna;

2019-12-06 13:12:07

Üzent Handó utódja: véget kell vetni a bírók háborújának

Szakmai viszálykodás helyett az ügyekre koncentrálunk majd- ígérte Senyei György Barna; szerinte az a jó, ha a közvélemény azt sem tudja, ki ő.

Támogatásáról biztosította pénteki ülésén Országgyűlés igazságügyi bizottsága Senyei György Barna kinevezését az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöki posztjára.

Senyei az erről szóló döntés előtti meghallgatásán hangsúlyozta: békét és rendet szeretne az igazságszolgáltatásban, hogy az teljesíthesse alkotmányos kötelezettségét, a magas színvonalú, időszerű és pártatlan ítélkezést - idézi szavait az MTI.

Békét ígért a bírói testületek csatája után

Az OBH és az Országos Bírói Tanács (OBT) viszonyáról szólva a jelölt azt mondta, célja a feszültség megszüntetése, hiszen a két intézmény nem ellenfele egymásnak. A jelölt fontosnak tartja azt is, hogy a jelenleg 11 taggal működő OBT kiegészüljön a törvényben előírt 15-ös létszámra. 

 "Az ügyekre koncentráljunk!" - mondta a jelölt, aki szerint az a jó, ha a közvélemény azt se tudja, ki az OBH és az OBT elnöke. Az OBH az országos bírósági igazgatás központi szerve. Az OBT törvény szerint 15, a bírák által választott taggal működik, és egyik feladata az OBH ellenőrzése - ám Handó OBH-elnöksége alatt a két szervezet között éveken át tartó, egyre élesedő harc bontakozott ki

Nem bírálta Handót, de nem is utánozná

Senyei György Barna a bírói képzésben és előmenetelben nagyobb hangsúlyt adna az ítélkezési tapasztalatnak, rutinnak. Fontosak az elméleti alapok, de a gyakorlat jelentőségét helyre kell állítani - jegyezte meg, a bírók kirendelését pedig olyan szükséges rossznak tartja, amelyet lehetőleg kerülni kell.

Senyei György Barna képviselői kérdésre reagálva elhárította, hogy minősítse elődje, Handó Tünde munkáját. Azt azonban hangsúlyozta, hogy 

– ez Handó időszakában megszokottnak számított. Egy másik képviselői kérdésre válaszolva megjegyezte: fontos, hogy az emberek megismerjék a bíróságokat, de az is, hogy tiszteljék. Az eddigi publicitás szerint felülvizsgálandó például az, hogy szükséges-e fesztiválokon bírósági standokat fenntartani - mondta. 

Áder javasolta, de a Jobbiknak sem fájt

Senyei György Barnát, a Fővárosi Ítélőtábla polgári-gazdasági szakos megbízott tanácselnökét hétfőn javasolta Áder János köztársasági elnök az OBH élére, szerdán pedig az OBT egyhangúlag támogatta kinevezését.  

Senyei pénteken átment a paelamenti szűrőn is:elnöki kinevezését az igazságügyi bizottság tíz tagja - közöttük kormánypárti, jobbikos és független képviselők - támogatták, egyedül a DK-s tag tartózkodott a szavazáson. Az OBH első elnökét, Handó Tündét 2011 végén nevezte ki az Országgyűlés kilenc évre, majd idén ősszel mandátumának lejárta előtt alkotmánybíróvá választotta.