Önmagát cáfolta a tárca, marad a chipsadó

Publikálás dátuma
2019.12.06. 17:56

Fotó: Shutterstock
Hiába kecsegtette az édességgyártókat azzal a fideszes Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára, hogy tárcája kezdeményezte a népegészségügyi termékadó (neta) eltörlését, mert az nincs napirenden – tudta meg a Népszava.
Lapunknak maga az agrártárca pontosította saját államtitkára szavait. Furcsa is lett volna, hogy a szakminisztérium az Orbán-kormány szinte egyetlen, nemzetközileg is elismert egészségpolitikai sikerét támadja, amit számos európai ország is átvett Magyarországtól. Kérdésünkre az agrártárca azt írta: minden adónem, így a „chipsadó” hatását is vizsgálja a kormány, az eltörlése viszont nincs napirenden. Már csak azért sem, mert fontos eszköz a lakosság egészség-magatartásának formálásában. A chipsadó bevezetését követően a gyártók 30 százaléka teljesen eltávolította a káros összetevőt, 40 százalékuk pedig módosított a termékösszetételen úgy, hogy az egészségesebb lett. Már három évvel az adó bevezetése egytizedével csökkent a cukrozott italok fogyasztás.
Szerző
Frissítve: 2019.12.06. 18:06

Most Veszprém megyében „borít” Ángyán József

Publikálás dátuma
2019.12.06. 16:40
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Van olyan nyertes, aki 160 kilométer távolságra él az elnyert 84 hektáros legelőjétől, de jutott föld fideszes képviselőnek és agrárkamarai tisztségviselőnek is.
Elkészült Ángyán József legújabb, sorrendben immár a tizenegyedik jelentése az állami földek visszás privatizálásáról. A második Orbán-kormány volt parlamenti államtitkára – aki azért mondott le posztjáról 2012-ben, mert kifogásolta, hogy családi gazdálkodók helyett oligarchákhoz kerülnek a területek – ezúttal Veszprém megye ügyeit vette górcső alá, amely a meghirdetett 14 ezer hektárnyi területe alapján a megyék rangsorában a középmezőnybe tartozik. A végül elkelt több mint kilencezer hektárnyi terület 173 nyertes árverezőhöz került, ám itt is hasonló jelenségeket figyelt meg az agrárprofesszor, mint a korábban elemzett tíz másik megyében: a földek kétharmada, vagyis mintegy 5800 hektár nem a kormánypropagandában szereplő családi gazdaságoknak, hanem 19 nagy érdekeltségnek jutott, mindeközben pedig a nyertesek majdnem fele kis birtoktesteken volt kénytelen osztozkodni, s mindössze az összterület alig 6 százalékát, együttesen kevesebb mint 600 hektárt nyert el. Vagyis ebben a megyében is érvényesült, hogy a kiválasztott keveseknek nagy, sokaknak pedig igen kis területeket juttatott a rendszer – állapította meg. 
Ángyán József
Fotó: Népszava
Ángyán József ezúttal is cáfolta azt a kormányzati lózungot, miszerint „a föld azé a helyben élő földművesé legyen, aki azt megműveli”. Veszprém megyében az állami földek háromnegyedét nem az adott településen élő, tőkeerős árverezők szerezték meg, ráadásul bőven akadnak köztük olyan cégtulajdonosok is, akik cégük székhelye jogán válhattak „helyi földművessé”, miközben helyben akár sohasem jártak, s a mezőgazdaságot is csak hírből ismerik. Az elárverezett terület több mint tizenöt százalékát, majdnem 1500 hektárt pedig olyanok szerezték meg, akik a kiszemelt területtől nem az előírt maximum húsz, hanem átlagosan legalább 32 kilométerre laknak. Van olyan győztes – egy budapesti ügyvédi iroda vezetője -, aki például százhatvan kilométerre él az elnyert 84 hektáros legelőjétől. Valódi árverseny a Veszprém megyei liciteken sem alakult ki – állapította meg az elemző –, hisz a gazdára talált birtoktestek 85 százalékát licitálás nélkül, kikiáltási áron szerezték meg a vevők, az európai földárak töredékéért, hektáronként átlagosan egy-másfél millió forintért. A földpiac liberalizációja után a most potom pénzért megszerzett földek eladása így megsokszorozhatja majd a befektetett tőkét. A nyertes „földművesek” között az agrárprofesszor azonosított milliárdos nagyvállalkozókat, kereskedőket, ingatlanfejlesztőket, vendéglátósokat, panziótulajdonosokat, de jogászokat, szakorvosokat, pénzügyeseket, földmérő mérnököt, vezető banktisztviselőt, sőt vagyonvédelmi őrt, kocsmárost, személyi sofőrt, gépszerelőt, ércbánya tulajdonost vagy éppen fogászati turisztikai nagyvállalkozót is. Megállapítása szerint e megyére is általánosan jellemző, hogy politika, illetve Fidesz-közeli rokonok, barátok jutottak jelentős állami földterületekhez. A nyertesek között ott van például Nagy Tamás Imre, aki több ciklus óta kormánypárti önkormányzati képviselő Zircen, Győrffy Balázs fideszes országgyűlési képviselő, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, a MAGOSZ volt alelnöke, továbbá az ő édesapja, és sofőrje is. Az elemzés szerint közel ezer hektárt „vitt” a Veszprémi Mezőgazdasági Zrt. vezérkara és családtagjaik alkotta érdekkör, de jutott terület a MAGOSZ Fejér megyei elnökének is.
Szerző

Marad a hideg, ködös idő, több megyében ónos esőre figyelmeztetnek

Publikálás dátuma
2019.12.06. 16:11

Fotó: Népszava
Szombaton a legmagasabb nappali hőmérséklet -3 és +2 fok között várható.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint szombaton az ország nagyobb részén erősen felhős vagy borult, párás, helyenként tartósan ködös idő várható, de nagyobb eséllyel a déli megyékben és a Dunántúlon már többfelé szakadozottabbá válhat a felhőzet. Helyenként kisebb eső, északkeleten esetleg ónos eső fordulhat elő. Az északi megyékben néhol megélénkül a nyugatira, északnyugatira forduló szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és -6 fok között alakul, de az átmenetileg kevésbé felhős, hóval borított vidékeken ennél hidegebbet is mérhetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire -3 és +2 fok között várható, de ahol kisüt a nap, ott ennél néhány fokkal melegebb is lehet. Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére az ónos eső veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.
Vasárnap többnyire erősen felhős vagy borult, párás idő várható, de átmeneti felszakadozások a felhőzetben előfordulhatnak. Helyenként ónos szitálás, hószállingózás kialakulhat. A délire forduló szél főként a Dunántúlon megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -4 és +3, a legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +6 fok között várható.
Szerző
Frissítve: 2019.12.06. 21:57