közpénz;Pénzügyminisztérium;Európai Lovas Játékok;

6,7 milliárdból hozna a kormány lovas Eb-t Budapestre, de még a Pénzügyminisztérium is ellenzi

Pedig ott a szilvásváradi betonteknő, amit éppen az ilyen versenyekre hivatkozva építettek a Bükk szívébe.

Nyáron nyerte el a Magyar Lovassport Szövetség a 2021. évi Európai Lovas Játékok, vagy ahogyan csak emlegetik, a lovas Eb rendezési jogát, ami összekapcsolódik majd a szintén 2021-es, Semjén Zsolt féle, legalább 50 milliárd forintos vadászati kiállítással. Ám, mint a hvg.hu birtokába került jelentésből kiderül,

a lovas Eb megrendezése is 6,7 milliárd forintba kerülne, ráadásul a költségek túlnyomó részét a kormánynak kellene állnia közpénzből.

A jelentést a Kásler Miklós vezette Emmi sportállamtitkársága készítette a kormány számára, hivatalos tájékoztatásképpen. Az ebben szereplő költségvetés alapján az újabb verseny 6 687 125 000 forintba kerülne. A rendező lovasszövetség szerint ebből alig több mint 1 milliárd forintot lehet a bevételből finanszírozni, szponzorációval, reklámbevétellel, nevezési díjakkal és jegybevétellel együtt. A többi 5,7 milliárdot az adófizetők pénzéből kell megfinanszírozni, két évre elosztva: már 2020-ban 1,8 milliárd, majd a rendezés évében 3,8 milliárd forint a költség.

A jelentést az összes minisztérium és a Magyar Turisztikai Ügynökség is támogatta, kivéve a Varga Mihály vezette Pénzügyminisztériumot. Innen azt jelezték, hogy már "a 2020. évi forrás biztosítását sem tartják támogathatónak". A kifogás hatása elmaradt: az Emmi részéről azzal söpörték félre a kérdést, hogy az anyag magáról az eseményről, annak programjáról szól, a pénzekről pedig majd a miniszterelnök-helyettes visz egy újabb előterjesztést a kormány elé, még idén.

Az nem derült ki, hogy a november végén készült dokumentum azóta a kormány elé került-e, mivel jogszabályalkotást nem igényel, nincs nyoma, hogy azóta már rábólintottak-e.

Feltétlenül Budapestre hoznákA jelentésből az is kiderül, hogy mindenképp Budapesten akarják tető alá hozni a Lovas Eb-t: helyszínnek a 10. kerületben található Kincsem Parkot és a Kerepesi úti új Nemzeti Lovardát nézték ki, melyek a hivatalos pályázati film szerint mindössze 4 percre vannak egymástól. Azon túl, hogy a kettő távolsága valójában sokkal nagyobb, ehhez még pályákat, mobillelátókat, akadálypályákat és egy sor létesítményt kell két helyszínen felépíteni, miközben a szilvásváradi lovasstadiont elvileg pont a nagy versenyekre hivatkozva betonozták a Bükk szívébe.
A hvg.hu egy lovas körökben jártas forrása így kommentálta a helyszínválasztást: "a szilvásváradi stadion sokszor kong az ürességtől, mert kisebb versenyeket nem éri meg rendezni, a nagy nemzetközi megmérettetéseket pedig ezek szerint nem ide hozzák”. Pedig szerinte itt legalább nem kellene pluszban például akadályokat és fedett részt építeni, ezek mind adottak. Megjegyezte, a Nemzeti Lovarda túl kicsi egy vágtához, ráadásul a városi szmog is problémát okoz benne.