Katona József Színház;kulturkampf;TAO - támogatások;

2019-12-08 13:54:11

„A kultúra nem a politikusoké” – Színészek, rendezők üzennek a kormánynak (videó)

Mi ezt már megéltük a Kádár-korszakban, nem akarjuk újra – figyelmeztetett többek között Pogány Judit, Bálint András és Pintér Béla.

Tizenegy színész és rendező tett közzé közös videót, amiben a NER kulturális einstandja ellen tiltakoznak.

A Gothár-ügy után kirobbanó totális kulturkampfról lapunk több cikkben is beszámolt, de a Katona József Színház friss felvételének szereplői – Bálint András, Borbély Alexandra, Gálffi László, Kováts Adél, Mácsai Pál, Nagy Ervin, Nagy Zsolt Ónodi Eszter, Pintér Béla, Péterfy Bori és Pogány Judit – maguk is részletesen elmondják, mi a baj azzal, ha független eladók nem jutnak forrásokhoz, vagy ha a kőszínházak igazgatóit minisztériumok nevezik ki, a tao-támogatás fejében.

Pogány Judit például ezt üzeni:

Ugyanerre figyelmeztet Bálint András, aki hozzáteszi hogy visszatért a központi ellenőrzés, a cenzúra és ezt már nem szeretné újra megélni. Kováts Adél emlékeztet rá, hogy a kulturális életet gyökeresen felfordító, senki által nem véleményezett törvényjavaslatot egy salátatörvényben rejtették el, és csak sajtónak köszönhetően került nyilvánosságra. Mint mondja, „demokráciában széles körű szakmai egyeztetés nélkül nem hozhat döntést a parlament."

Ónodi Eszter pedig leszögezi, hogy

„Támadás az egész magyar kultúra ellen”

„El a kezekkel a Katona József színháztól!” – ezt már a Sándor Iván Kossuth díjas író követelte a hvg.hu-nak küldött levelében.

Az író emlékeztet rá, hogy „A Katona József színház a magyar színházi világ, a magyar kultúra ékköve. Helyének szelleme hagyomány. (… )Ebben a társulatban játszott Básti Juli, Gobbi Hilda, Máthé Erzsi, Cserhalmi György, Major Tamás, Sinkó László. Itt rendezte európai diadalútjain sikereket arató Három nővér előadását Ascher Tamás”

Sándor Iván szerint a színház vezetése példásan határolódott el korábbi rendezőjétől, a zaklatási ügyét vállaló Gothár Pétertől, és innentől