Előfizetés

Harmincezren tiltakoznak a független kultúra kivégzése ellen

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.12.08. 13:44
Képüni illusztráció. Jelenet a Radnóti Színház október 15-i, Feridun Zaimoğlu - Günter Senkel - Luk Perceval: MOLIÈRE - the passion című előadásából.
Fotó: Barbara Gabriella
Tízezrével gyűlnek az aláírások és a politikusoknak szánt levelek, miután kiderült, hogy a kormány a Gothár-ügyre hivatkozva kulturális einstandra készül.
Csak két napja indult el, de már több mint 30 ezren írták alá a Független Előadóművészeti Szövetség (FESZ) Ahang oldalon megosztott petícióját, melyben a művészszakma a kormány kulturális központosítási törekvései ellen tiltakozik.  (Frissítés: vasárnap este tíz óráig megközelítette a 40 ezret az aláírások száma - a szerk.)   Az aláírók egyúttal sablonlevelet küldhetnek mind a 199 országgyűlési képviselőnek, hogy így követeljék az egyeztetés nélkül, titokban előkészített einstand leállítását. (A cél az 50 ezer szignó összegyűjtése, az ívet itt lehet elérni.)
Az előzményekről a Népszava is részletesen beszámolt: a kormány egy salátatörvénybe rejtett javaslat formájában teljes ellenőrzést követelne magának az eddig független kulturális platformok és nem teljes mértékben központosított források felett.
  • A javaslat megszüntetné a Nemzeti Kulturális Alap szakkollégiumait, melyek eddig több ezer pályázatnak ítéltek meg forrást – helyettük az EMMI által kinevezett vezetők döntenének a támogatásokról.
  • A tao-támogatások fejében a kormány döntene arról is, hogy kit nevezzenek ki a fővárosi színházak vagy zenekarok igazgatójának – erről eddig a Fővárosi Önkormányzat határozott.
  • A független előadó-művészeti szervezetek programjait és működését eddig pályázati úton támogatta az Emmi. Az új tervezet úgy módosítaná az előadó-művészeti törvényt, hogy a függetlenek ezentúl nem pályázhatnának működési támogatásra.

Zaklatási ügyre hivatkozva indítottak hadjáratot

Az Orbán-kabinet a Katona József Színházban kirobbant zaklatási botrányra hivatkozva venne át minden forrást és feladatkört – Kocsis Máté odáig ment, hogy Facebook-posztjában egyenesen Gothár-féle zaklatószínháznak nevezte a Katonát – ami körülbelül annyira komolyan vehető érvelés, mintha az ellenzék a a kormány azonnali lemondására szólítana fel az asszonyverő, „vak komondoros” Balogh József ügye vagy éppen Borkai Zsolt botránya miatt. Ráadásul, a kormány valamiért nem sieti el a számonkérést az Új Színháznál felmerült hasonló zaklatási ügy esetében – itt egyébként a jobboldali elkötelezettségéről ismert Dörner György az igazgató. Az sem túl valószínű, hogy a november 19-én kirobbanó botrány miatt már lóhalálában, két hét alatt elkészítették volna az NKA-t és a független előadó-művészeti szervezeteket is kivéreztető javaslatcsomagot.

Karácsony Gergely is ott lesz a tüntetésen

A kulturális törvényjavaslat néven futó einstand jövő héten kerül a parlament elé; hétfőn délután ugyanakkor jelentős tüntetés készül a budapesti Madách téren a szabad színházakért, a kultúra függetlenségéért. Az eseményen a tervek szerint ott lesz Karácsony Gergely főpolgármester is, aki már korábban elfogadhatatlannak nevezte a művészeti élet miniszteri béklyóit.

A Kedvenc lett idén a legjobb európai film

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.12.08. 10:52
Wim Wenders német rendező, az EFA elnöke
Fotó: BRITTA PEDERSEN / AFP / dpa Picture-Alliance
Négy jelölést kapott Pedro Almodóvar Fájdalom és dicsőség című filmje, de a spanyol rendező önéletrajzi ihletésű munkája csak egy kategóriában nyerte el a díjat.
A kedvenc című alkotás nyerte el a legjobb filmnek járó elismerést az Európai Filmdíjak szombat esti átadásán Berlinben. A 18. század elején játszódó kosztümös film volt a legsikeresebb alkotás az Európai Filmakadémia (EFA) gáláján, négy jelölésből négyet váltott díjra. A Kedvencet az év európai vígjátékának is megválasztották, Jorgosz Lanthimosz elnyerte vele az év legjobb európai filmrendezőjének járó díjat, Anna királynő alakítója, Olivia Colman pedig megkapta a legjobb női alakításért járó elismerést. Az ír-brit-amerikai koprodukció így tovább halmozta a díjakat, miután a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) elismerései közül elnyert hetet, Olivia Colmant pedig Oscar-díjjal tüntették ki a brit uralkodó megformálásáért. A Kedvenc volt az egyetlen a nagyjátékfilmes mezőnyben, amely az EFA legjelentősebb díjai közül egynél többet elhozott.
Ugyancsak négy jelölést kapott Pedro Almodóvar Fájdalom és dicsőség című filmje, de a spanyol rendező önéletrajzi ihletésű munkája csak egy kategóriában nyerte el a díjat: a főszereplő Antonio Banderas a cannes-i filmfesztivál zsűrije után az EFA-tól is megkapta a legjobb férfi alakításért járó elismerést. Szintén négy jelölést kapott, de egyet sem váltott díjra Roman Polanski J'accuse (Vádolom) című rendezése, amely a híres 19. századi Dreyfus-ügyet mutatja be. A legjobb forgatókönyvért járó díjat a francia Celinne Sciamma kapta, a Portrait de la jeune fille en feu (Egy lány lángoló portréja) című film rendező-forgatókönyvírója. Az év európai felfedezése Ladj Ly francia rendező első nagyjátékfilmje, a Les misérables (A nyomorultak), amely Cannes-ban elnyerte a zsűri díját. Az alkotás egy párizsi elővárosban, Montfermeil-ben egy fekete bőrű kiskamasz sérelmére 2008-ban elkövetett rendőri túlkapás ügyét dolgozza fel, és Franciaország jelöltje a legjobb nemzetközi film kategóriában az Oscar-díjra. A legjobb rövidfilmnek járó elismerést Bogdan Muresanu román rendező Cadoul de Craciun (Karácsonyi ajándék) című munkájának ítélték oda. Az év európai animációs nagyjátékfilmje a Bunuel en el laberinto de las tortugas (Bunuel a teknősök labirintusában) című spanyol-holland-német alkotás.

EFA

Az 1988-ban alapított EFA 32. alkalommal osztotta ki az európai Oscar-díjként is emlegetett elismeréseket, amelyek a kontinens filmművészete iránti figyelmet hivatottak erősíteni. A berlini gálán csaknem ezer meghívott vendég vett részt, köztük az európai filmművészet olyan alakjai, mint Wim Wenders német rendező és az EFA életműdíjának két idei kitüntetettje, Juliette Binoche francia színésznő és Werner Herzog német rendező. A legfontosabb kategóriákban a több mint háromezer filmest összefogó akadémia tagságának titkos szavazása alapján választják ki a legjobbat. Számos további kategóriában szűkebb, az adott területen jártas szakemberekből álló zsűri dönt. Van közönségdíj is, ezt a nézők szavazatai alapján osztják ki, az elismerést az idén a Zimna Wojna (Hidegháború) című lengyel-francia-brit koprodukció kapta. Az idén 25 kategóriában osztottak díjat, valamennyi kategória jelöltjeit és győztesét felsorolták a díj honlapján (www.europeanfilmawards.eu). A díjátadó ünnepséget évente felváltva tartják Berlinben – az EFA székhelyén –, és valamely európai városban, jövőre Izland fővárosában, Reykjavíkban.

Szexuális zaklatási ügy robbant az Újszínházban is

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.07. 14:41
Újszínház
Fotó: Népszava
Egy állami kitüntetéssel is rendelkező, ismert színész lehet a 2016-os, eltusolt ügy elkövetője.
A hvg.hu értesülései szerint az Újszínház vezetése, konkrétan Dörner György igazgató pénteken levelet kapott a fenntartó Fővárosi Önkormányzattól, melyben azonnali tájékoztatást kértek egy, a színházban történt állítólagos szexuális visszaélésről. Az eset 2016 elején történt, és a főváros illetékesei azt tudakolják, hogy érkezett-e bejelentés akkor a színház vezetéséhez, és ha igen, úgy milyen intézkedések történtek. A lap úgy tudja,
egy állami kitüntetéssel is rendelkező, ismert színész lehet az elkövető, áldozata pedig az intézmény nem színész alkalmazottja.

A három évvel ezelőtt történteket a hvg.hu tudomása szerint az érintett dolgozó jelezte feletteseinek, intézkedés viszont csak annyi történt, hogy a két felet elkülönítették egymástól: annyi volt az igazgatói kérés, hogy a továbbiakban ne dolgozzanak együtt. 
A sértett panaszával most megkereste az egyik színházi szakszervezetet is: azt, amelyiknek a vád szerinti elkövető vezető tisztségviselője.

A Színházi Dolgozók Szakszervezetéhez érkezett bejelentéssel kapcsolatban a hvg.hu megkereste Dörner György igazgatót is. Mint írják, mikor megkérdezték Dörnert, meg tudja-e erősíteni, hogy történt szexuális visszaélés az általa vezetett színházban 2016-ban, szó szerint a következőt felelte: "köszönöm a kérdését, és minden jót kívánok", majd letette a telefont.
Nem zárható ki, hogy a 2016-os ügy eltussolása összefügghet Dörner néhány hónappal későbbi színházigazgatói újraválasztásával

- vélekedik a lap. A radikális nézeteiről ismert Dörner 2011-ben került az Újszínház élére. A döntés hatalmas tiltakozást váltott ki, számos közéleti személyiség petíciójában a főváros első "újnyilas" színházának nevezte a Paulay Ede utcai intézményt. Nem sikerült botránymentesre 2016-os újbóli kinevezése sem: a színházat például nem képviselte senki a folyamatban, de a törvényi előírás ellenére a közalkalmazotti tanács is képviselet nélkül maradt. A pályázatokat értékelő szakmai bizottságban viszont jelen volt az, akiről a hvg.hu szerint a szexuális visszaélés vádja szól: az egyik, alapszervezettel ott nem bíró színházi szakszervezet Újszínházban játszó képviselőjeként vett részt a döntésben. A bizottság szűk többséggel Dörner pályázatát tartotta a legjobbnak, a többi pályázó az egész eljárás jogszerűségét megkérdőjelezte.
Nemrég a Katona József Színházban robbant ki szexuális zaklatási botrány, Gothár Péter ügye. A történtekre hivatkozva gyakorlatilag "kulturális forradalmat" hirdet az Orbán-kormány.