petíció;NKA;központosítás;zaklatási botrány;

2019-12-08 13:44:45

Harmincezren tiltakoznak a független kultúra kivégzése ellen

Tízezrével gyűlnek az aláírások és a politikusoknak szánt levelek, miután kiderült, hogy a kormány a Gothár-ügyre hivatkozva kulturális einstandra készül.

Csak két napja indult el, de már több mint 30 ezren írták alá a Független Előadóművészeti Szövetség (FESZ) Ahang oldalon megosztott petícióját, melyben a művészszakma a kormány kulturális központosítási törekvései ellen tiltakozik.  (Frissítés: vasárnap este tíz óráig megközelítette a 40 ezret az aláírások száma - a szerk.)

  Az aláírók egyúttal sablonlevelet küldhetnek mind a 199 országgyűlési képviselőnek, hogy így követeljék az egyeztetés nélkül, titokban előkészített einstand leállítását. (A cél az 50 ezer szignó összegyűjtése, az ívet itt lehet elérni.)

Az előzményekről a Népszava is részletesen beszámolt: a kormány egy salátatörvénybe rejtett javaslat formájában teljes ellenőrzést követelne magának az eddig független kulturális platformok és nem teljes mértékben központosított források felett.

Zaklatási ügyre hivatkozva indítottak hadjáratot

Az Orbán-kabinet a Katona József Színházban kirobbant zaklatási botrányra hivatkozva venne át minden forrást és feladatkört – Kocsis Máté odáig ment, hogy Facebook-posztjában egyenesen Gothár-féle zaklatószínháznak nevezte a Katonát – ami körülbelül annyira komolyan vehető érvelés, mintha az ellenzék a a kormány azonnali lemondására szólítana fel az asszonyverő, „vak komondoros” Balogh József ügye vagy éppen Borkai Zsolt botránya miatt. Ráadásul, a kormány valamiért nem sieti el a számonkérést az Új Színháznál felmerült hasonló zaklatási ügy esetében – itt egyébként a jobboldali elkötelezettségéről ismert Dörner György az igazgató.

Az sem túl valószínű, hogy a november 19-én kirobbanó botrány miatt már lóhalálában, két hét alatt elkészítették volna az NKA-t és a független előadó-művészeti szervezeteket is kivéreztető javaslatcsomagot.

Karácsony Gergely is ott lesz a tüntetésen

A kulturális törvényjavaslat néven futó einstand jövő héten kerül a parlament elé; hétfőn délután ugyanakkor jelentős tüntetés készül a budapesti Madách téren a szabad színházakért, a kultúra függetlenségéért.

Az eseményen a tervek szerint ott lesz Karácsony Gergely főpolgármester is, aki már korábban elfogadhatatlannak nevezte a művészeti élet miniszteri béklyóit.