Egész héten nézhetjük az esőt az ablakból

Publikálás dátuma
2019.12.08. 16:20
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A változatosság kedvéért szerdán felerősödik a szél, északkeleten pedig ónos eső hullhat.
Csapadékosabb időjárás várható a jövő héten. Jellemzően esőre kell számítani, az északi hegyekben hó is eshet. Lehűlésre nem kell készülni, a maximumok fagypont felett alakulnak, néhol 10 fok közeli értékek is lehetnek - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez. Hétfőn országszerte többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, egyre több helyen kell számítani esőre. A legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 3 és plusz 4 fok között alakul. A legmagasabb hőmérséklet 0 és plusz 10 fok között valószínű, északkeleten lesz a hidegebb. 
Kedden a nap első felében még többfelé várható eső, az északkeleti határvidék környékén hajnaltájt esetleg ónos eső is. A tartós csapadék megszűnését követően már csak néhol fordulhat elő futó zápor (a hegyekben hózápor). Nagy területen megerősödik, elsősorban a Dunántúlon viharossá fokozódik a szél. A leghidegebb órákban mínusz 1 és plusz 6, napközben plusz 3 és 8 fok között alakul a hőmérséklet.  Szerda hajnalban foltokban átmeneti köd képződhet, napközben általában több órára kisüt a nap, csapadék nem valószínű. Már csak helyenként erősödhet meg a szél, elsősorban Sopron környékén. A minimum hőmérséklet mínusz 6 és plusz 3, a maximum hőmérséklet plusz 3 és 8 fok között valószínű.  Csütörtökön mindenütt beborul az ég, egyre több helyen várható csapadék: zömmel eső valószínű, de elsősorban az Északi-középhegység területén, valamint esetleg a Nyugat-Dunántúlon havas eső, hó is hullhat. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 4 és plusz 3, a legmagasabb hőmérséklet 0 és plusz 6 fok között valószínű.
Pénteken is több helyen várható eső, de az Északi-középhegységben havas esőre, hóra is van esély. A leghidegebb órákban mínusz 3 és plusz 3, napközben plusz 1 és 6 fok között alakul a hőmérséklet. Szombaton is többnyire erősen felhős vagy borult időre van kilátás többfelé esővel, de az Északi-középhegységben akár havas eső, hó is lehet. Többfelé megerősödik a szél. A minimumhőmérséklet mínusz 2 és plusz 4, a maximumhőmérséklet plusz 2 és 7 fok között valószínű. Vasárnap szakadozik, csökken a felhőzet, a legtöbb helyen kisüt a nap. Néhol fordulhat csak elő eső, zápor. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 3 és plusz 3, a legmagasabb hőmérséklet plusz 3 és 8 fok között alakul - olvasható az előrejelzésben.
Szerző
Frissítve: 2019.12.08. 16:52

Vizsgálatot indított az alapvető jogok biztosa a Mátrai Erőmű környékén történtek miatt

Publikálás dátuma
2019.12.08. 16:07

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Kozma Ákos levélben kér tájékoztatást az érintett hatóságoktól az ügyben.
A Greenpeace november végén közölte, hogy szennyvíz folyik a Mátrai Erőmű körüli vizekben. Az ott dolgozók rosszullétre, hányásra és fémtárgyaik elszíneződésére panaszkodtak. Csípős bűz terjengett Visontán, sőt Detken is az erőmű területén lévő víztározóból felszabaduló, kén és foszfortartalmú gázok miatt – a detkiek szerint volt, hogy az iskolából sem engedték ki a gyerekeket, vagy éppen maszkot ajánlottak nekik a fojtogató, csípős szag miatt, a Bene patak vize pedig elszíneződött.
Ehhez képest megdöbbentő, hogy a Heves megyei katasztrófavédelem szerint a gázkoncentráció nem volt egészségre veszélyes mértékű, a terjengő gázok pedig ártalmatlanok; sőt nem találtak szennyeződést az erőmű mögötti patakból elvezetett, kékesszürke színű, szúrós szagú vízben sem.
Szél Bernadett Kozma Ákoshoz, az alapvető jogok biztosához fordult a hatósági nyilatkozatok miatt. „Szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy a katasztrófavédelem közleményei nem nyújtanak korrekt és alapos tájékoztatást azzal kapcsolatban, hogy az erőmű területén tartózkodó személyek esetében mértek-e az egészségre veszélyes határértéket a katasztrófavédelem szakemberei” – írta levelében a képviselő, aki szerint sem katasztrófavédelem, sem a Mátrai Erőmű nem adott teljes körű tájékoztatást a dolgozóknak, vagy a környék lakosainak.
Kozma válaszából kiderült, hogy az alapjogi biztos figyelmét is felkeltették a történtek: tekintettel az ellentmondásos hírekre  
az ombudsman „jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettesével” együtt vizsgálatot indít, és kérdéseket küld az érintett hatóságoknak.

A kapott tájékoztatás alapján aztán Kozma eldönti, hogy szükség van-e további intézkedésekre (a levelezésről a Mérce is beszámolt). Az ügyben egyébként nem csak a két ombudsman, hanem a rendőrség is vizsgálódik.
A szennyezés kapcsán felmerült a Mátrai Erőműhöz hasonlóan Mészáros-érdekeltségnek számító Viresol Kft. felelőssége is, bár ezt máig sem bizonyították. A szúrós szagú, egészségre is káros gázok az Őzse-völgyi víztározóból származhatnak, ahova februártól a Viresol önti elvileg tisztított szennyvizét – és ahonnan a hőerőmű vételez vizet a működéshez. A Viresol ugyanakkor elutasítja felelősségét az ügyben, és több tucatnyi lapot perelt be, amiért szerintük rossz hírüket keltették.
Szerző
Frissítve: 2019.12.08. 16:22

Tüttő: 11 millióért írat 30 oldalas tanulmányt az FKF

Publikálás dátuma
2019.12.08. 15:17

Fotó: FKF/Facebook
Ennek a szakmai teljesítését a PR és kommunikációs osztály vezetője igazolja le.
Megakadt Tüttő Kata szeme egy szerződésen, amit az FKF kötött novemberben (abban az időszakban, amikor Karácsony Gergely utasította a cégvezetőket, hogy ne nagyon kössenek szerződéseket) – ezt a főpolgármester-helyettes a Facebook-oldalán közölte. Mint írta, „az FKF Nonprofit Zrt. részére hulladékgazdálkodási tevékenységéhez kapcsolódó indonéziai exportstratégia kidolgozásáról” szóló szerződésből az derül ki, hogy az FKF megbízott egy céget 11 millió forint plusz ÁFA-ért, hogy 30 nap alatt írjon egy 30 oldalas tanulmányt, aminek a szakmai teljesítését a PR és kommunikációs osztály vezetője igazolja le. „Gondolom valami know-how export lehet, például »hogyan vegyük meg egy évben kétszer ugyanazokat az úttisztító gépeket, második alkalommal drágábban« tudás nagyon értékes lehet máshol is. (Budapest- Jakarta távolság légvonalban: 10 351 km, röpke nettó 13 órás repüléssel ott van az ember) Na nem akarom előre temetni, tényleg nagyon kíváncsi vagyok mi várhat az FKF-re Indonéziában. Már csak néhányat kell aludni” – fogalmazott.
Szerző
Témák
Tüttő Kata FKF