A Főkert átvilágítása is hozott meglepetést: hétvégenként külsősként dolgoznak vissza saját cégüknek az alkalmazottak

Publikálás dátuma
2019.12.09. 07:55

Fotó: Facebook / Főkert
Sok pénzt elvisznek a követhetetlen alvállalkozói láncok, közben a cég árbevétele megfeleződött tavaly.
Az FKF után a Főkerttel folytatódik a fővárosi tulajdonú gazdasági társaságok átvilágítása. Mint az Mfor írja erről, ennek nyomán az is kérdésessé vált, hogy a céget vezető Szabó József megtarthatja-e posztját. A Fővárosi Kertészeti Zrt. kiemelten közhasznú társaságként működik, tulajdonosa a fővárosi önkormányzat, a tulajdonosi jogokat a Budapesti Városüzemeltetési Holding gyakorolja. Fő tevékenysége a Budapesten található csaknem 6 millió négyzetméter kiemelt zöldterületének fenntartása és fejlesztése, valamint csaknem száz sport- és játszótér, valamint több tucat szökőkút, vízesés, ivókút, medence és halastó üzemeltetése. Évente mintegy 24 millió négyzetméter pázsitterületet kaszál, egy- és kétnyári virágokat és cserjéket ültet.
Az átvilágítás során kiderült, hogy a cég bonyolult és nehezen követhető rendszerben szervezi ki közszolgáltatási feladatait egyik leányvállalatának

- írják -, amely azután alvállalkozóknak adja ki a munkát, amelyek szintén alvállalkozókat fogadnak, amelyek részben a Főkert dolgozóit foglalkoztatják hétvégenként. A bonyolult lánc minden egyes szeme jól keres a dolgon, csak a Főkert jár rosszul. Eközben a cég üzleti beszámolók szerint elért árbevétele a 2017-es 1,4 milliárd forintról tavaly 789 millióra zuhant, az önkormányzattól kapott működési támogatása pedig 3,3 milliárdról 3,5 milliárdra emelkedett. A dolgozói létszám 27 fővel nőtt tavaly, így most már 419 embert foglalkoztatnak. A társaság bérköltsége elérte az évi 1,5 milliárd forintot, amelyből a menedzsment csaknem 60 milliót visz el: Szabó József vezérigazgató 1,3 milliót, helyettese 1,15 milliót, míg a gazdasági vezető 1 milliót visz haza havonta, amelyhez 15 százalékos jutalom jár évente.
A Főkert a munkát, amit kapacitáshiány miatt így sem tud elvégezni, részben konzorciumoknak, részben saját leányvállalatának, a Főkert Tervezési Mérnökirodának szervezi ki. Ez utóbbi már csak azért is aggályos, mert a céget kifejezetten fejlesztési, beruházási vállalkozásként hozták létre, tevékenysége nem terjed ki közszolgáltatással közvetlenül összefüggő feladatvégzésre, mint például gallyazás, cserjekapálás, faápolás. A Mérnökiroda nem is maga végzi el a munkát, hanem alvállalkozókat bíz meg vele. A bevont alvállalkozók jellemzően apró cégek. A két legjelentősebb alvállalkozó az ÉPKRI-Gold Kft. és a FerroTeam Kft., amelyeknek 1-1 magánszemély a tulajdonosa, mindkettő 2018-ban jött létre, az egyik 0-2, a másik 2-13 főt foglalkoztat, míg az eszközeik értéke nulla. Miközben a Mérnökiroda a Főkert munkavállalóit foglalkoztatja vissza hétvégenként egyszerűsített foglalkoztatási formában, napi bejelentéssel. Az alvállalkozók az átvilágítás eredménye szerint
a fővárosi megrendeléseknek köszönhetően kiemelkedő jövedelmezőséget tudnak felmutatni. Árbevételükben „jelentős szerepet játszik a Főkert megbízás”.

A kaszálás, faápolás tevékenységnél jellemzően 12-15 százalék körüli, míg a szállítást végző alvállalkozóknál 23-25 százalékos a haszon. S ami még ennél is meghökkentőbb megállapítás, hogy a Mérnökiroda jellemzően 20-30 százalékkal alacsonyabb áron végezteti el ugyanazt a munkát az alvállalkozóival, mint anyacége, a Főkert. Az ebből adódó többletnyereség elvben visszakerülne a Főkerthez, a Mérnökiroda tavalyi pénzügyi eredményei azonban nem mutattak plusz profitot. 
A Főkert részben kapacitáshiánnyal, részben a fennálló szerződések felmondásának elkerülésével magyarázza a munka kiszervezését.
Arról az 1,5 milliárdos, Mészáros Lőrinccel az utolsó utáni pillanatban kötött üzletről, ami az FKF Zrt. átvilágítása során derült ki, és ami után Karácsony Gergely főpolgármester azonnal hatállyal kezdeményezte a vezérigazgató menesztését, a Népszava itt írt.
Szerző

Molnár Zsolt: az "angyal ügyvédje" nem Borkai-ügy, csak egy mocskos zsarolás

Publikálás dátuma
2019.12.09. 07:55

Fotó: Népszava
Az MSZP pártigazgatója pontosan tudja, ki áll a dolog mögött és név szerint jelenti fel a zsarolót a rendőrségen.
Innen egyenesen a rendőrségre vezet az utam, és nem névtelen feljelentést teszek, hanem név szerintit, ugyanis ebben a történetben engem próbálnak zsarolni – mondta az ATV reggeli start című műsorában Molnár Zsolt. (Emlékeztetőül: a hétvégén az „angyal ügyvédje” nevű blogon jelent meg egy névtelen írás, ami azzal fenyeget, hogy január elsején leleplez egy frissen megválasztott ellenzéki budapesti polgármestert és pártjának egyik vezetőjét, mert rendszeresen drogos szexpartikon vesznek részt egy eltitkolt pesti luxuslakásban.) Az MSZP pártigazgatója szerint a blog szerzője a Borkai-ügyön bátorodott fel (arra gondolva, hogy a győri polgármester szexvideós botránya minden ilyen vádat hitelesít), csakhogy ez nem Borkai-ügy, hanem egy közönséges zsarolási ügy - mondta Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója hétfő reggel az ATV START című műsorában. Molnár Zsolt közölte: őt próbálta megzsarolni valaki, több millió forintot követelt, de ez azért sem sikerülhetett, mert nincs eltitkolt vagyona és soha nem drogozott, dílert is csak a tévében látott. A zsaroló nem is ismeretlen, mint elmondta, a stúdióból egyenesen a rendőrségre megy. Mivel pontosan tudja, ki akarta zsarolni, nem is ismeretlen tette ellen tesz feljelentést, hanem megnevezi a tetteset.  A politikus a műsorvezető , Vujity Tvrtko állhatatos faggatózása ellenére sem árulta el, kiről van szó, mint mondta, mindenképpen a rendőrségen akarja először megnevezni, nem egy tévéműsorban. Annyit azonban elárult, hogy korábban az MSZP közelében is ténykedő, magát újságírónak nevező férfiról van szó. A műsorvezető kérdésére, hogy Németh Gábor, az Egyenlítő blog korábbi vezetőjéről beszél-e, Molnár annyit mondott, ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudja. Viszont azt ígérte, a rendőrségi feljelentés után nyilvánosságra hozza a nevet. Az "angyal ügyvédje" által említett polgármestert sem nevezte meg Molnár Zsolt, csak annyit mondott, hogy egy fiatal, most - meglepetésre - megválasztott polgármestert akart a zsaroló presszionálni. Olyan nincs, akit zsarolni lehetne, ezért próbálkozott valakivel - tette hozzá. Illetve a pártigazgató azt kérte az "angyal ügyvédjétől", hogy ne várjon január elsejéig, hanem azonnal hozza nyilvánosságra a bizonyítékait. (A blogon ugyanis az szerepelt, hogy amennyiben az MSZP egyik frissen megválasztott polgármestere, és a mögötte álló prominens politikus nem vonul vissza a közélettől az év végéig, akkor teszik közzé a kompromittáló anyagokat.) 
Szerző
Témák
Molnár Zsolt
Frissítve: 2019.12.09. 08:49

Akcióterv készül az európai demokrácia megerősítésére

Publikálás dátuma
2019.12.09. 07:40

Fotó: SERGI REBOREDO / PICTURE ALLIANCE / DPA / AFP
Éves jogállamiság vizsgálatot és felfrissített európai roma stratégiát ígér az Európai Bizottság lapunk birtokába került jövő évi munkaprogramjának tervezete.
Az Európai Bizottság jövőre jogszabályi javaslatot készítene a nemek közötti bérezés átláthatóságának a biztosítására. Tervei szerint a fizetési adatok nyilvánosságra hozása elősegítené az egyenlő munkáért egyenlő bért elv megvalósulását. A brüsszeli testület emellett uniós szabályt szeretne alkotni a mesterséges intelligencia alkalmazásából fakadó alapjogi dilemmák orvoslására, valamint közzétenné akciótervét az európai demokrácia megerősítésére. Ez utóbbi célja a választásokat veszélyeztető külföldi beavatkozások megfelelő kezelése, a politikai hirdetések átláthatóságának megteremtése és az európai politikai pártok finanszírozásának világos szabályozása lesz. A még nem végleges munkaprogram szerint az EU legfőbb végrehajtó és ellenőrző testülete 2020-ban értékelné, hogyan érvényesülnek a jogállamisági normák a 27 tagállamban, és jóváhagyná a nemek közötti egyenlőség biztosítását szolgáló európai stratégiát is. Az Ursula von der Leyen vezette bizottság emellett ajánlásokat tenne a kormányoknak arról, hogyan segítsék elő a romák integrációját a 2020 utáni időszakban. Jövőre várhatóan megszületik az LMBTH (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és hermafrodita) közösség jogainak érvényesülését célzó bizottsági közlemény, és az EU Alapjogi Kartájának európai és nemzeti szintű alkalmazásáról szóló beszámoló. Az Európai Bizottság emellett egy sor fogyasztóvédelmi jogszabály-tervezetet készül elfogadni a jövő évben, ezek egyike például kötelezné a forgalmazókat, hogy a környezetbarát, a fenntarthatóságot szolgáló termékekről világos és egyértelmű tájékoztatást nyújtsanak. A brüsszeli testület jövő évi munkatervének vázlatából kitűnik, hogy egy új migrációs és menekültügyi paktum van előkészületben, amely felülírhatja az eddig megszületett és a döntéshozókat hosszú idő óta megosztó javaslatokat. Ehhez azonban „politikai döntés kell”, olvasható a dokumentumban, ami azt jelenti, hogy még nem dőlt el, mit hagynak benne a jelenleg hét jogszabály-tervezetből álló csomagban, és mit hagynak el belőle. A tervek szerint az Európai Bizottság kezdeményezni fogja azoknak az előterjesztéseknek a visszavonását, amelyekről legalább öt éve nem tudnak megállapodni a törvényhozók. Ilyen például a Balti-tengeri lazacállomány védelmét szolgáló rendelet-tervezet vagy a termékek piacfelügyeletéről szóló szabályozás.