Előfizetés

Külön szövetséget kötött mind a tíz ellenzéki megyei jogú város polgármestere

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.09. 21:07
A tíz ellenzéki polgármester egy szövetségben
Fotó: Botka László / Facebook
Közben tisztújítás zajlott az összes megyei jogú várost tömörítő szövetségben.
Továbbra is Szita Károly vezeti a Megyei Jogú Városok Szövetségét, Kaposvár polgármesterét egyhangúlag választották meg a 23 hazai nagyváros képviselői - írja a Kapos.hu. A társelnök Péterffy Attila, Pécs polgármestere lett, míg Kósa Lajos a jövőben is tiszteletbeli elnöke lesz a szövetségnek. Valószínűleg ezen a találkozón megszületett egy új szövetség is: az önkormányzati választásokat követően összesen tíz megyei jogú városnak lett ellenzéki polgármestere, ők tízen álltak most össze - legalábbis ez derül ki Botka László szegedi polgármester Facebook-bejegyzéséből. A posztban egy fotón (nyitóképünkön) láthatók a szövetség tagjai. "A mai napon szövetséget kötöttünk egymással hazánk jövője érdekében. Közös értékek és stratégia mentén az a célunk, hogy Magyarország igazságos, szolidáris és szabad otthona legyen minden magyarnak" - áll Botka bejelentésében.  Az új, ellenzéki szövetség polgármesterei:
  • Botka László (Szeged)
  • Csőzik László (Érd)
  • Fekete Zsolt (Salgótarján)
  • Márki-Zay Péter (Hódmezővásárhely)
  • Mirkóczi Ádám (Eger)
  • Nemény András (Szombathely)
  • Péterffy Attila (Pécs)
  • Pintér Tamás (Dunaújváros)
  • Szücsné Posztovics Ilona (Tatabánya)
  • Veres Pál (Miskolc)
A létrejöttén és a tagok nevén kívül mást egyelőre nem tudni az új szövetségről.
A Kapos.hu szerint a Megyei Jogú Városok Szövetsége a tisztújításon felül döntöttek arról is, hogy megerősítik a klímavédelem iránti elkötelezettségüket.  „Ezt úgy tudjuk elérni, hogy környezettudatos fejlesztéseket hajtunk végre, és az erőforrásokkal megfontoltan gazdálkodó városokat alakítunk ki. Ennek érdekében a városüzemeltetés terén készek vagyunk a klímavédelmet is szolgáló innovatív megoldásokat bevezetni” – fogalmazott Szita Károly a lap szerint.

Megvan az engedély: szerdán megjelenik a Pesti Hírlap

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.09. 20:55
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Budapest hétfőn mégis megadta a rikkancsos terjesztéshez szükséges engedélyt Kerényiéknek - egyelőre csak egyszeri engedélyről van szó.
A Media1 értesülése szerint ma, hétfőn kora este végül megkapta a Fővárosi Önkormányzattól a Pesti Hírlap kiadója, a Global Post Hun Kft. azt a közterület-használati engedélyt, ami a múlt hétre, az 1. szám megjelenésének tervezett napjára még nem jött össze, így akkor le kellett fújni a nyomdai gyártást és az utcai terjesztést. Most megszűnt annak az akadálya, hogy megjelenhessen Milkovics Pál üzletember ingyenes napilapjának első száma, és azt rikkancsok terjeszthessék a fővárosban. 
Egyelőre azonban ez csak egyszeri engedély, a rendszeres megjelenésre vonatkozó engedély megszerzése még várat magára. A tervek szerint 2020. január 13-tól válhat rendszeressé a Pesti Hírlap megjelenése.
A portál hétfőn este utolérte Kerényi Györgyöt, de sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánta az engedély megszerzésével kapcsolatos friss információnkat: a főszerkesztő későbbre ígért tájékoztatást a fejleményekről. Portálunk azonban két forrásból úgy értesült, hogy a Pesti Hírlap szerkesztősége már el is kezdte a szerdai megjelenésének előkészítését, miután megszületett a várt városházi engedély.

Karácsony menesztette a Főtáv-vezért

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.09. 19:55

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A főpolgármester december 10-i hatállyal meneszti a Főtáv vezérigazgatóját - közölte a Főpolgármesteri Hivatal.
Karácsony Gergely főpolgármester holnapi hatállyal meneszti dr. Mitnyan Györgyöt, a Főtáv vezérigazgatóját. A pozícióra a főpolgármester pályázatot ír ki, 2020. január 31-ig dr. Barócsi Zoltánt bízza meg a vezérigazgatói feladatok ellátásával.