Előfizetés

Mostantól diploma nélkül is lehetünk helyettes államtitkárok: átment a lex Rácz Zsófia

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.10. 12:12

Fotó: Facebook/TedXDunapart
A fideszes többség megoldotta, hogy a 22 éves joghallgató kormánytag lehessen.
134 igen szavazattal elfogadta a kormánypárti többség az országgyűlésben a kormányzati igazgatásról szóló törvény módosítását, ami lehetővé teszi hogy a Novák Katalin által jelölt 22 éves egyetemista, Rácz Zsófia az Emmi helyettes államtitkára lehessen -írja a 24.hu. Ráczot azért jelölték, mert az eddigi helyettes államtitkár, Illés Boglárka a Fidelitas elnöke lett. Az eddigi törvény legalább egy alapfokú diplomát és szakirányú tapasztalatot írt elő a helyettes államtitkároknak, de Rácz még joghallgató, így alapfokú diplomája sincs.
A fiatal kinevezett egyébként pár hónapja a Hír TV-ben, még a Fidesz-közeli Alapjogok Központ elemzőjekéntkritizálta élesen az ilyen jogi gyurmázgatást:
„Tényleg egy ilyen világban élünk, ahol az emberek már a jogot teljesen, mint egy ilyen gyurmát, azt hiszik, hogy így formálják majd arra, amit éppen szeretnének, elvesznek belőle, hozzátesznek, teljesen, tényleg, a vágyaikkal összekeverve, minden racionalitástól elszakadva használják a jogot. Szerintem egy ilyen helyzetben, egy ilyen világban ez, hogy így ki lett mondva, ez abszolút hiánypótló. És nem azért fontos, mert Orbán Viktor mondta ki, hanem azért, mert igaz.”

Ingyenes jégpálya nyílik a Városháza udvarán

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.10. 12:11

Fotó: Shutterstock
A pályát egyszerre 150-en használhatják.
December 19-én délután nyit meg a Deák tér mellett, a Főpolgármesteri Hivatal belső udvarán a főváros új ingyenes jégpályája – az eseményt Karácsony Gergely főpolgármester osztotta meg a közösségi oldalán, a hírt az Index vette észre. A jégpálya január 5-ig tart nyitva délelőtt 10-től 14-óráig, délután pedig 15-től 20 óráig, december 24-én délután, december 31-én délután és január 1-jén délelőtt viszont zárva lesz. Hasonló ingyenes köztéri jégpálya Óbudán működik még a fővárosban. A pályát egyszerre 150-en használhatják.

Patkányozók, rabszolgatartók: egymásnak esett a Fidesz és az ellenzék a Parlamentben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.10. 12:00

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Közbekiabálások kísérték a napirend előtti felszólalásokat, Dömötör Csabát leelvtársozták, ő pedig a baloldal színházigazgatójának nevezte Gyurcsány Ferencet. Újra elhangzott a „boldog karácsonyt is”.
Kemény vitával startolt az Országgyűlés keddi ülése, a napirend előtti felszólalásaikban a frakcióvezetők ugrottak egymásnak: Tóth Bertalan MSZP-elnök a hétfő esti több ezres fővárosi tüntetést idézte fel, amit szerinte az váltott ki, hogy a kormány baltával látott neki a kulturális élet átalakításnak. Az emberek az állami einstand és az ellen a primitív felfogás ellen vonultak utcára, hogy aki fizet, az rendel, a kormány beleszólhat a művészeti életbe – fejtegette Tóth. Hozzátette, a kormány ugyanilyen támadást intézet a tudományos élet és az igazságszolgáltatás ellen, és ennek egyszerűen annyi az oka, hogy a Fidesz fél a kritikus gondolkodásra képes polgároktól, nekik az engedelmes, kiszolgáltatott dolgozók tömege felel meg. Megteremtjük az ellenzéki összefogást, és 2022-re elzavarjuk az Orbán-kormányt. Boldog karácsonyt! – zárta felszólalását Orbán Viktort idézve, de Karácsony Gergely főpolgármesteri győzelmére utalva Tóth Bertalan. 

Jó ötlet, de csináljuk másként

Az MSZP-s felvetésre Rétvári Bence válaszolt, aki szerint a kulturális törvény tervezett módosítását éppen színházi szervezetek dicsérték (igaz, hogy azért mindent megváltoztattak volna a sokat bírált államosítási tervben – a szerk.). Aztán ellentámadásba lendült, és azt firtatta, hogy a fővárosi vezetés miért mozdította el szinte azonnal Bán Teodórát a Szabadtéri Színpad éléről ilyen lépésekre Tarlós vezetése alatt nem volt szerinte példa. Rétvári szerint az sem igaz, hogy az Nemzeti Kulturális Alap forrásaihoz hozzányúlna a kormány (korábban ezt szerették volna, de az országos felháborodás hatására a kormány inkább elengedte az NKA-ra vonatkozó terveket). Rétvári emellett felhozta Bangóné patkányozását, Lackner Csaba gyanús ügyeit is, hogy ezzel jellemezze az ellenzéki tevékenységet.

Rabszolgatartók és a DK-s kvízmester

Az egyik leghevesebb felszólalás Jakab Péter jobbikos frakcióvezetőé volt, aki szerint a Fidesz rabszolgatartó, hiszen tavaly megszavazták a 400 órás munkavégzést is engedő túlóratörvény-módosítást – azóta „a melósoktól” elvették a cafetériát is, de mukkanni sem mernek, mert bármikor kirúghatják őket, és ukrán vendégmunkást állítanak a helyükre. Jakab hangsúlyozta, hogy a Fidesz a gyűlöletkeltésben érdekelt, és kilenc évi kormányzásuk alatt a magyarok széthúzóbbá váltak – orvostól, tanártól, rendőrtől egyaránt sajnálják a béremelést – ezt pedig csak a szeretettel, összefogással lehet kivédeni. Dömötör Csaba viszont lényegében árulónak nevezte a Jobbikot, amiért „összebútoroztak Gyurcsánnyal”. (A DK-s) Vágó István szórólapján a Jobbik logóját látni, ez szégyen – vélte Dömötör, aki később Gyurcsány Ferencet is bocsánatkérésre szólította fel a 2006-os rendőrterror áldozataitól – és azt fejtegette, hogy Gyurcsány a baloldal színházának igazgatója. A DK elnöke mindössze két mondattal intézte el a napirend előtti felszólalását: szerinte a Fidesz részéről emberi és politikai aljasság megnyilvánulását láthattuk a színháztörvény kapcsán. „Amíg embernek hitvány, magyarnak nem alkalmas!” – üzent a fideszes döntéshozóknak egy Tamási Áron-idézettel az ellenzéki pártelnök.  
Molnár Zsolt és Bősz Anett
Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava

Emberi jogok vs Pócs kazános tréfája

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetőjeként az emberi jogok világnapjára emlékeztetett – felsorolt néhány, nagy botrányt kiváltó esetet az idei évből rabszolgatörvénynek nevezett módosítást, Pócs János gyalázatos kazános „tréfáját”, az Elios-ügy miatt az adófizetők nyakában maradt 13 milliárdot, vagy a lerobbant egészségügyet, és azt ,hogy évente 40 ezer magyar hal meg egyébként gyógyítható betegségekben az ellátás hiányosságai miatt. Szabó kitért a szájzár-törvényre, vagyis arra a tervezett módosításra is, ami alapján milliókkal büntethetik a Parlamentben demonstráló politikusokat. Neki is Dömötör államtitkár válaszolt, és különösebb indoklás nélkül szemen szedett hazugságnak nevezte mindazt, amit az ellenzék a túlóratörvényről állított. Az államtitkár kifejtette, hogy a Orbán-kormány a szociális dolgozók bére 62 százalékkal, a tanároké 50 százalékkal nőtt, és ők 224 milliárddal költenek többet az egészségügyre, mint a Gyurcsány-kormány idején.
Szájzár nem lesz, de viselkedniük kell majd

– mondta Dömötör Csaba, amire az ellenzéki képviselők kiabálása volt a válasz.