Úgy rúgták ki a pécsi önkormányzati vagyonhasznosító vezetőjét, hogy a lába sem érte a földet

Publikálás dátuma
2019.12.10. 16:20

Fotó: Népszava
Bizalomvesztést hozott az átvilágítás: kedden azonnali hatállyal megváltak Szentgyörgyi Dávidtól.
"Azonnali hatállyal visszahívtuk a pécsi önkormányzat a vagyonhasznosító vezetőjét" - írja közösségi oldalán Péterffy Attila, Pécs polgármestere. A város közgyűlése keddi ülésén döntött a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. vezérigazgatójának, Szentgyörgyi Dávidnak ügyéről. Mint a polgármester írja,
a vezetőtől bizalomvesztés miatt vált meg az önkormányzat.

Az önkormányzati cégek átvilágítása, amely Péterffy megválasztása óta folyik, súlyos problémákat tárt fel a társaság kezelésében lévő ingatlanok értékesítési gyakorlatát illetően. A részletek felidézése nélkül írják: ilyen volt a pécsi belvárosban, a Király utca 3. szám alatt található stratégiai ingatlan, az Aranyhajó Panzió értékesítése is.
A volt vezetőt a harmincöt napos felmondási időre a munkáltató mentesítette a munkavégzés alól.
Az ülésen Pécs közgyűlése december 11-ével Szabó Szilárdot választotta meg a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. új vezérigazgatójának. Szabó a NEO Property Services Zrt., illetve jogelődjei főmérnökeként, majd 2014-től a cég műszaki igazgatójaként dolgozott. Fő tevékenységei közé az országos szervezet irányítása, üzemeltetési, beruházási és építési tevékenység irányítása, ingatlanüzemeltetés, építés-beruházás és projektek lebonyolítása tartozott.
Szerző

Volt, hogy hetente szerződött a kispesti önkormányzattal egy a Lackner-ügyben is emlegetett cég

Publikálás dátuma
2019.12.10. 15:42

Fotó: Népszava
Csak 2017-ben több mint 150 millió forintnyi önkormányzati megbízást nyert Somogyi Lászlóné képviselő volt férjének cége.
Sorra nyerte a közbeszerzéseket a kispesti önkormányzat egyik szocialista képviselője, Somogyi Lászlóné volt férjének cége, az Anildia Kft., írja a hvg.hu. A kft. 2006-ban alakult, egyedüli tulajdonosa Somogyi László, de korábban felesége is tulajdonos volt. Somogyi neve elhangzott a korrupciós ügybe került Lackner Csabáról kiszivárgott felvételeken is. A cég árbevétele a legutolsó pénzügyi beszámoló szerint 2018-ban nettó 138 millió 930 forint volt.
2017-ben júliusban született az első szerződés a kispesti önkormányzat és az Anildia között, ez az önkormányzat tulajdonában vagy üzemeltetésében lévő felszíni vízelvezetők és parkolók karbantartási, korszerűsítési munkáinak elvégzéséről szólt, amelyért bruttó 144 millió forintot kínált a kerület. Szeptemberben jött a következő, a Kispesti Rendészeti Központ rendbetételéről szólt, bruttó 1,25 millió forintért. Novemberben már felpörögtek az események,
ekkor nagyjából átlagosan hetente szerződött az önkormányzat valamire Somogyi cégével.

Mint a lap írja, november 10-én a polgármesteri hivatalban lévő kazánház festésére szerződött az Anildia, bruttó 1,89 millió forintért, 16-án egy Batthyány utcai ingatlan felújítására bruttó 2,4 millió forintért, 24-én a polgármesteri tárgyaló kialakítására és felújítására bruttó 5,05 millió forintért.
A polgármesteri hivatal kazánházának felújítására 2017-ben négy hónapon belül háromszor is szerződtek, három céggel.

2017. július 14-én az ATROX-Mérnök Kft.-vel, szeptember 4-én a Compassion Kft.-vel 35 millió 467 ezer 498 forintért, majd végül az Anildia Kft. is sorra került. A felsorolásban szereplő Compassion Kft. abból a szempontból érdekes, hogy a 24.hu beszámolója szerint ez az a vállalkozás, amely papíron az Anildia Kft.-hez kötődik, és megnyerte a kerületi egészségügyi intézet felújítását. Ezt az MSZP-ből időközben kizárt kispesti önkormányzati képviselő, Lackner Csaba is emlegette az egyik kiszivárgott hangfelvételen.
A Compassion 2013 óta csaknem tucatnyi kispesti közbeszerzést nyert el több százmillió forintos értékben, a háromfős vállalkozás nettó árbevétele 2018-ban már megközelítette a 150 millió forintot. Tavaly januárban például ez a cég lett a befutó azon a közbeszerzésen, amelyet a kispesti önkormányzat kezelésében lévő szilárd burkolatú utak és járdák helyreállítására írtak ki 200 millió forint értékben, de ők végezték a kispesti Kossuth tér és környezetének nettó 228,6 milliós felújítását is, a Harmat Kert Kft.-vel közösen.
Gajda Péter kispesti polgármester az Indexnek azt írta mindezzel kapcsolatban, hogy minden 10 millió forintot meghaladó szerződések ügyében a Vállalkozásba Adási Munkacsoport, közbeszerzési értékhatár felett pedig szakbizottság dönt a hatályos jogszabályoknak megfelelően és nem a polgármester. Mint fogalmazott, "a megjelölt időpontokban két külön tevékenységre, a kazánház felújítására, valamint ezen munkákhoz kapcsolódó műszaki ellenőri, szakértői feladatokra kötöttünk szerződést jogszabályi előírások szerint".
Szerző

És akkor elhangzott a parlamentben, hogy „kurvázó kormánypártok”

Publikálás dátuma
2019.12.10. 15:15

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Ismét Orbán Viktort kérdezte az ellenzék – idén utoljára.
Nem hagyta ki a ziccert az ellenzék, az év utolsó ülésén kihasználták, hogy Orbán Viktornak az eljárásrend szerint személyesen kell válaszolnia kérdéseikre. Harangozó Tamás MSZP-s képviselő arról kérdette Orbán Viktort, mi a véleménye a NAV eljárásáról a Borkai-ügyben, Orbán azt válaszolta, folyamatban lévő ügyben nyilván nem szólalhat meg, de büntetőeljárás Győrben csak egy a DK-t érintő zsarolási váddal kapcsolatban van. Az LMP részéről Csárdi Antal arról kérdezte a miniszterelnököt, mit gondol Kocsis Máté kijelentéséről a „zaklatószínházakkal” kapcsolatban, mert „egy ilyen kijelentés joggal sért minden színházi embert, olyan nagyságokat, mint Bodrogi Gyula, vagy Cserhalmi György”, és ennyi erővel ő is mondhatná azt, hogy „kurvázó kormánypártok” - majd az elnöklő Lezsák Sándor intése után „prostitúciót igénybe vevő kormánypártok”-ra módosított. Orbán csak annyit mondott válaszában, hogy Kocsis Máté kijelentéseiről a frakcióvezetőt kellene megkérdezni, ő pedig tiszteli a színészeket, Bodrogi Gyulával kapcsolatban pedig Süsü jut eszébe, ha Csárdi Antalt hallgatja. Kocsis Cake Olivio, a Párbeszéd képviselője azt a kérdést tette fel Orbánnak, ha elvileg az ellenzéki frakciók jelölhettek tagokat a Médiatanácsba, akkor miért csak a Fidesz által delegáltak váltak jelöltté, és van-e kormányzati instrukció a híradó szerkesztését illetően. Orbán szerint minden alkotmányos előírást betartottak a Médiatanács megválasztásakor, ez nem a kormány, hanem a parlament ügye.