Előfizetés

Pintér bizalmi emberének cége védheti a zalaegerszegi tesztpályát

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.12.11. 21:29
45 milliárdos kanyar:a járműipari tesztpálya egyik részlete
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
A Tasnádi László tulajdonában álló ESG Holding két évig, napi két őrrel vigyázza 262 hektáros területet.
Tasnádi László, volt rendészeti államtitkár cégét bízta meg a zalaegerszegi járműipari tesztpálya őrzésével az Autóipari Próbapálya Zala Kft: a közbeszerzési pályázaton nyertes ESG Holding Zrt. közel 84 millió forintért vállalta, hogy vagyonőrei két éven át őrzik területet – derül ki a Közbeszerzési Értesítőből. Az ESG Holding az Opten cégadatai szerint közvetetten kapcsolódik a Pintér Sándor bizalmi emberének tartott, III/II-es múltú Tasnádihoz: a Zrt. 50 százalékos tulajdonosa, a BLK Corporation ugyanis a volt államtitkáré.
A szerződés érdekessége, hogy a nyertes cég – ami mindössze 2 millió forinttal adott jobb árajánlatot egyetlen versenytársánál, a Top Cop Security-nél – milyen szerény felállással készül a kétéves megbízásra. A társaság ugyanis naponta mindössze két őrt biztosít a 262 hektáros pálya biztosítására, amin két (összesen 4000 négyzetméteres alapterületű) épület is áll. Ráadásul az egyik szekuritis portaszolgálatos, így elméletileg járőrtársára hárulhat a szerződésben rögzített feladat, hogy naponta ötször ellenőrizze a kerítéseket, és tizenkétszer hajtson ki autójával ellenőrző körútra a létesítmény területén. Mindez akkor is kevésnek tűnik a becslések szerint 45 milliárd forintból, a kormány támogatásával felhúzott tesztpálya védelméhez, ha leírásból egyébként kiderül, hogy az egész zónát kamerák és szenzorok tucatjai figyelik.

Bedobozolták fizetésemelésüket a szocialisták

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.12.11. 17:56

Furgonnyi adománnyal érkeztek a párt képviselői Szent János Kórházhoz, amely nemrég maga kért segítséget a Facebookon.
Mintegy félmillió forint értékében vásároltak kórházi ellátáshoz szükséges eszközöket – pelenkát, kötszert, tisztítószert – az MSZP képviselői, az adományokat pedig szerdán adták át a Szent János kórháznak. Mint ismert, a budai intézmény a közelmúltban maga hirdetett meg karácsonyi adománygyűjtést a Facebookon, amelyben gyakorlatilag mindent kértek, amire kórháznak fogyóeszközként csak szüksége lehet; a gyűjtésnek azonban olyan országos visszhangja lett, hogy a Szent János kórház riadtan visszakozott, az ellenzéki lapok kiforgató híreiről, negatív kampányáról beszélt.
Kiforgatás ide vagy oda, az intézetben azért örültek az MSZP karácsonyi adományának – mint megtudtuk, a dobozokat egy neve elhallgatását kérő dolgozó vette át a politikusoktól.
Az átadást, melyen Gurmai Zita, Korózs Lajos, Kunhalmi Ágnes és Szakács László is részt vett, rögtönzött sajtótájékoztató kísérte. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke hangsúlyozta:
önmagában tarthatatlan állapot, hogy egy állami fenntartású kórház adománygyűjtő akciót indít karácsony idején, hogy legyen elég tisztítószer, kötszer, ami a mindennapi ellátáshoz szükséges.

Eközben azt is láthatjuk, hogy az állami vezetők, milyen magas, időközben emelt fizetést kapnak - mondta Tóth.  Ami azt illeti, a szocialisták szintén emelt fizetésükből vették az adományokat, az emelés összegét azonban nem magukra fordítják: szolidaritási kasszát hoztak létre, és havi keresetük egy részét ebbe teszik Tóth Bertalan szerint az MSZP a jövőben folytatná az adakozást, rászoruló családokat más kórházakat is támogatnának.

Munkanélküli? Legalább nem kell bliccelnie a metrón

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.11. 17:09

Fotó: Népszava
Januártól ingyen utazhatnak a fővárosi álláskeresők a BKK járatain – erről döntött a a főváros.
A budapesti munkanélküliek támogatásáról döntött szerdán a Fővárosi Közgyűlés. A képviselők az MTI beszámolója szerint egyhangúlag támogatták Karácsony Gergely főpolgármester előterjesztését, amelynek értelmében "a budapesti helyi menetrend szerinti közösségi közlekedési személyszállítást a fővárosi lakcímmel rendelkező regisztrált álláskeresők díjmentesen vehetik igénybe" januártól. Az álláskeresőknek szóló havi bérletre való jogosultság megállapítására - a főváros kormányhivatalával együttműködésben - új igazolást vezetnek be. A bérletet a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kijelölt értékesítési helyein lehet majd kiváltani.A díjmentes bérletet január elsejével vezetik be. 
Az előzetes hatásvizsgálat szerint a díjmentesség biztosítása - a teljes jogosulti kör tekintetében - mintegy bruttó másfél milliárd forint értéket képvisel a nyilvántartott budapesti álláskeresők számára, azonban az intézkedés ténylegesen mintegy bruttó félmilliárd forintos tényleges kiesést jelent majd a BKK-nál. Az előterjesztésben az is szerepel, hogy az intézkedéssel segíteni kívánt álláskeresők száma több mint 14 ezer volt a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2018 decemberében. A napirend vitájában Ughy Attila (Fidesz-KDNP) arról kérdezte a városvezetést, hogy az álláskeresőknek kiadott igazolás nem teremt-e majd lehetőséget a visszaélésekre. Erre válaszul elhangzott, hogy a bérletet havonta kell majd megújítaniuk az azt igénybevevő álláskeresőknek. 

Nem felejtették el a gyerekek ingyenes utazását sem

 Bagdy Gábor (Fidesz-KDNP) azt tudakolta, hogy Karácsony Gergely kampányában szerepelt a 14 éven aluliak számára is az ingyenes tömegközlekedés, ám az erről szóló javaslatot még nem találta közgyűlés jövő évi munkatervében. Karácsony hozzátette: a 14 éven aluliakat érintő díjmentesség bevezetéséhez jogszabálymódosításra van szükség, azt már kezdeményezték a kormánynál.