Megegyezett Karácsony és Gulyás: lesz atlétikai stadion, érkezik az 50 milliárdos kórházi támogatás is

Publikálás dátuma
2019.12.12. 17:52
Karácsony Gergely és Gulyás Gergely sajtótájékoztatója
Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Lényegi kérdésekben egyezett meg a fővárosi vezetés és a kormány, az állatkerti biodóm és a Városliget ügyében azonban nincs béke.
Több lényegi kérdésben is megállapodott a Fővárosi Fejlesztések Tanácsa – jelentette be közös sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely miniszter és Karácsony Gergely főpolgármester. A legfontosabb előrelépés, hogy Budapest is támogatni fogja az atlétikai központ építését – ami, Ferencváros kérésére, nem csak egy stadion, hanem többfunkciós, tömegsportra is alkalmas komplexum – ennek fejében pedig a kormány 50 milliárddal támogatja a fővárosi járóbeteg-ellátás fejlesztését. 
Karácsony Gergely azt is hangsúlyozza, hogy az atlétikai központtal elsősorban budapestiek érdekét szolgálták, hiszen a létesítmény a 2020-as atlétikai vb is sokféleképpen használható lesz. A kormány és a főváros megegyezett a csepeli zöldterületek fejlesztéséről is, vagyis megvalósulhat a helyi Nagyerdő-projekt.  
Innentől azonban inkább a ködös talán-ok és a határozott nemek jellemezték a tárgyalásokat. Nincs még megegyezés például arról, hogy a kormány által is támogatott Galvani-hidat, vagy a fővárosi lobbisták által szorgalmazott Albertfalvi-hidat építsék meg, erről még folynak a szakmai viták. Gulyás Gergely nem tudta megígérni, hogy a kormány kipótolja a Lánchíd felújításához szükséges 20 milliárdos fővárosi hiányt, de nem is zárkózott el az ötlettől; annyit mindenesetre megígért, hogy a kabinet állja majd a Széchenyi tér átalakításának tervezési költségeit. Folynak a tárgyalások arról is, hogy hol legyen Budapest új elővárosi forgalmi csomópontja, ami tehermentesítené a belvárosi közlekedést.
Nincs megegyezés a tervezett új budai centrumkórház ügyében sem; Karácsony hangsúlyozta, hogy csak a helyszín kiválasztásáról van még vita, a főváros nem akar kórházstopot. Gulyás itt emlékeztetett rá, hogy körzeti képviselőként Pokorni Zoltánnal együtt a Szent János kórház érdekében kampányoltak, és továbbra is szeretnék, ha ez lenne az új centrumkórház – ám bármilyen döntés is születik később, a felújításra váró Szent János nem veszíti el jelenlegi funkcióját. Maradt azonban az állóháború a Liget-beruházás ügyében: Karácsony kijelentette, hogy bár a jelenleg futó beruházásokat megállítani nem tudják, a tervezett három új épület (Innováció Háza, új Magyar Nemzeti Galéria, Városligeti Színház) építésére már nem adnak engedélyt Gulyás pedig az épülő, de még mindig befejezetlen állatkerti biodóm ügyében húzta meg a határt: mint mondta, a kormány eddig 43 milliárd forinttal támogatta meg a fővárosi fenntartású állatkert projektjét, de azt látják, hogy ez még mindig kevés – további forrásokat erre már nem adnak, viszont felül kellene vizsgálni, hogy mire ment el a pénz. A dóm befejezése további 20 milliárdba kerülne, erre viszont az örökölt 150 milliárd forintos hiánnyal küzdő fővárosnak nincs kerete.
A sajtótájékoztatón szóba került a kormányzati kultúrkampf is: a főpolgármester emlékeztetett rá, hogy a kezdeti terveknél finomabban nyúlt bele a kormány a színházi támogatási rendszerbe, de a maga részéről ezt is soknak tartja. Karácsony szerint nem kizárt, hogy lesznek teljesen fővárosi fenntartású kőszínházak is,  a fenntartás kérdéseiről azonban tárgyalniuk kell a forrásokat biztosító állami féllel.  A főpolgármester eléggé ingerülten válaszolt az újságírói felvetésre, hogy a Gothár-ügy miatt nem büntetik-e meg a Katona József Színház igazgatóját Máthé Gábort - Karácsony szerint fontos momentum ugyanis, hogy a színház vezetése maga számolt be az intézményen belüli zaklatási ügyről, és nem csak kiszivárgott a botrány, mint az Új Színház esetében. Teljes félreértése a helyzetnek, és csak eltussoláshoz vezet, ha azt a színházi vezetőt büntetjük, aki maga hozza nyilvánosságra a belső problémákat  - mondta a főpolgármester.
Szerző

Terézváros a parkolás felől indít rohamot az Airbnb ellen

Publikálás dátuma
2019.12.12. 16:53

Fotó: Zagyi Tibor / Népszava
Emelik a szállásadók terheit, a bevételt a kerületben lakók életkörülményeinek javítására fordítják és szigorítják az ellenőrzést is.
A terézvárosi képviselő-testület csütörtökön megnövelte a szálláskiadáshoz kapcsolódó terheket, a rendelkezés január 1-jén lép életbe - közölte a VI. kerületi önkormányzat. A jelenlegi szabályozás szerint Terézvárosban a szállásadóknak parkolóhelyet kell biztosítaniuk vendégeiknek, ha pedig ezt nem tudják megtenni, akkor pénzben kell megváltaniuk a parkolóhelyet az önkormányzatnál. Egy parkolóhely létrehozásának jelenleg csak a harmadát fizeti ki ilyenkor egy szállásadó. Ennek a megváltásnak az összegét emelte föl az önkormányzat csütörtöki ülésén a korábbi évi 1,2-1,5 millió forintról 2,8-5,6 millió forint közötti összegre, attól függően, hogy milyen üzletegységről, melyik területről van szó. Az adóemelés érinti az üzleteket, a szállodákat és a rövid távú lakáskiadást, azaz az Airbnb-t. Terézvárosban minden 15. lakást Airbnb-n adnak ki - áll az önkormányzat közleményében -, a tulajdonosok közül sokan több lakást adnak bérbe, továbbá jelenleg is 27 hotel épül a kerületben. Ennek az üzletnek a haszna a tulajdonosokhoz áramlik, a költsége és a következményei - például zaj, parkolás, takarítás - viszont a kerületben élőket terheli - indokolták a döntést. A lakáskiadásból a leggazdagabbak óriási hasznot húznak, miközben egy ápolói, pedagógusi fizetésből egy szobát sem lehet bérelni a folyamatosan emelkedő árak miatt. A kerületnek korlátoznia kell az üzletágat, enyhítenie kell a lakhatási válságot, csökkenteni a lakáspiac szabályozatlanságát a terézvárosiak nyugalma, a túlzsúfoltság csökkentése érdekében - írták. A megemelt adókból befolyó összeg a kerületben lakók életkörülményeinek javítását, a parkolási káosz mérséklését és egy zöldebb Terézváros kialakítását szolgálja. A 2020. január 1-jétől életbe lépő szabályozáshoz kapcsolódóan az önkormányzat szigorít a szállások ellenőrzésén is - közölte a terézvárosi önkormányzat.
Szerző

Kivár a tízmilliárdos menzaszerződés aláírásával Gajda Péter, addig meg perel

Publikálás dátuma
2019.12.12. 16:25

Fotó: Népszava
A kispesti polgármester fellépne azok ellen, akik szerinte megsértették a kerület jó hírét.
Nem írja alá a közétkeztetési szerződéseket, előbb megvárja a Közbeszerzési Döntőbizottság és a fővárosi kormányhivatal döntését – jelezte Facebook-oldalán Gajda Péter, miután Hadházy Ákos bejelentése nyomán kiderült, hogy a kerület egy tízmilliárdos tender keretében Mészáros-közeli cégnek passzolná át tíz évre a helyi közétkeztetést. 
Hadházy ezt arra alapozva írta, hogy a kerületi tender győztese lényegében érdemi verseny nélkül a Szakácstündér Kft. lett, amit egy éve alapított a BKV Előre 24 éves focistája, Csákó Gergő. A Szakácstündér pedig alvállalkozóként bízhatná meg a Klassz Menza Kft.-t, aminek tulajdonosi körét a sajtó Mészáros Lőrinccel hozta kapcsolatba, és ami már évek óta ellátja a kispesti menzákat.
Gajda Péter tehát kivár a döntéssel, azonban láthatóan feldühítette a Hadházy oldaláról terjedő hír: „Most telt be a pohár Egy közel egy éve zajló nyílt európai uniós közbeszerzési eljárást kezdett el úgy támadni egy országgyűlési képviselő és a Facebook bejegyzést gondolkodás nélkül közlő sajtó, hogy bennünket nemhogy nem kerestek meg, de nem is tájékozódtak az ügyben. Tudom, hogy nagyon divatos Kispestet rugdosni, de egy ilyen ügy esetében úgy érzem sokan túl léptek egy határt (…) az ügyben két hivatalhoz fordultam további állásfoglalásért, elindítottuk a sajtó helyreigazítási kérelmeket is, és további feljelentéseket is tesz hivatalunk” – írta a Facebookon.
A közétkeztetési tender kapcsán a Népszava is megkereste Gajdát, hiszen valóban furcsa, hogy egy 24 éves focista frissen indított cége ekkora összegű megbízást kaphat, ráadásul ilyen alvállalkozói háttérrel. A polgármester állítása szerint kevéssé ismeri az ügy részleteit, és inkább XIX. kerületi jegyzőhöz irányított minket – azt azonban hangsúlyozta, hogy az alvállalkozóként megnevezett Klassz Menza Kft. csak havaria, vészhelyzet esetében veheti át a munkát, és ez szerepel a Hadházy által idézett szerződéstervezetben is. Mi is megnéztük az anyagot - a havariakészültség valóban szerepel benne, azonban csak az alvállalkozótól elvárt alkalmassági követelményként: a dokumentum arra nem tér ki, hogy a fővállalkozó csak  vészhelyzet esetében adhatja tovább a munkát a Klassz Menzának.  A sajtóperekre vonatkozó kérdésünkre Gajda két lapot nevezett meg, és hozzátette, egyeztetnek azzal kapcsolatban is, hogy pert indítsanak-e Hadházy Ákos ellen. Az üggyel kapcsolatban Vitál Márton jegyző a Népszavának azt mondta, még az előző kerületvezetés kötött 2012-ben tíz évre szerződést a Klassz Menza Kft.-vel. (Tegyük hozzá: Gajda Péter 2010 óta folyamatosan Kispest polgármestere - a szerk.) Mivel azonban a cég költségnövekedésre hivatkozva árat akart emelni, majd jelezte, hogy a jelenlegi feltételek mellett nem akarja kitölteni a megállapodást, idén februárban új közbeszerzés előkészítéséről döntöttek. Ezt a jogszabályoknak megfelelően az európai közbeszerzési értesítőben is megjelentették. 
A felhívás október 8-án jelent meg, vagyis eleve nem akarták megkötni egy új kerületvezetés kezét azzal, hogy már a választások előtt megkötik a szerződést - mondta a jegyző. Azt, hogy a három jelentkezőből kettő miért nem fizette be végül az ajánlati biztosítékot, a kerület nem vizsgálhatta, de mivel a Szakácstündér Kft. érvényes ajánlatot adott be, nem volt mérlegelési lehetőség, szerződni kellett a céggel. - Azt nem egy kerületi jegyző dolga vizsgálni, hogy egy cég vezetője hány éves, honnan van pénze – mondta Vitál Márton. A jegyző szerint nem igaz Hadházy Ákos állítása, miszerint a Szakácstündérnek nincsenek referenciái, ugyanis a kft. korábban megvásárolta a Menza Minta Kft. nevű közétkeztetési céget, amely az országban több helyen szolgáltat, így ez referenciát jelentett, ráadásul több önkormányzatot külön is felhívtak az ügyben és sehonnan nem érkezett minőségi kifogás a Menza Mintára. Hadházy Ákos azon állítására, miszerint a Szakácstündér valójában a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe sorolt Klassz Menza Kft. strómanja és a valós munkát ez a cég végzi majd el, Vitál Márton úgy reagált, hogy ez az állítás is valótlan. A kerületnek ugyanis négy saját konyhája van, ahol a Klassz Menza eddig saját felszerelésével ételt főzött, a bérleti szerződése még él, emiatt a Szakácstündér „konyhaüzemeltetési részfeladatokra” mint altevékenységre szerződik a Klassz Menzával, de csak erre, az ételt nem ez a cég készíti majd. A jegyző már egyértelműen fogalmazott Hadházy Ákossal kapcsolatban: mint mondta, a képviselő ellen polgári peres eljárást indítanak, a valótlanságokat közlő sajtótermékekkel szemben pedig helyreigazítási kérelemmel élnek. Hadházy Ákos lapunknak úgy reagált, nem vonja kétségbe, hogy betű szerint betartotta az önkormányzat a közbeszerzési törvényt, az eredmény mégis az, hogy a közétkeztetésben maradhatott a kerületben "a Mészáros-közeli cég". Amúgy már nagyon unja ezt az érvelést, Gajda Péter két pecsétes papír mögé akar bújni. Egyébként pedig áll a polgári per elé. 
Frissítve: 2019.12.12. 18:53