Tizenharmadszor is Angela Merkel a világ legbefolyásosabb nője

Publikálás dátuma
2019.12.12. 18:48

Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto
A Forbes listája szerint.
Idén is Angela Merkel német kancellárt választotta a világ legbefolyásosabb nőjének a Forbes magazin. Merkelt 2006 óta egyetlen évben, 2010-ben fosztotta meg az első helytől Michele Obama, akkori first lady. A Forbes magazin 2004 óta évente állítja össze a világ legbefolyásosabb asszonyainak listáját, hat kategóriában: politika, üzlet, technológia, pénzügy, média és szórakozás, valamint jótékonykodás. Merkelt Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap volt vezetője követi, az Európai Központi Bank jelenlegi elnöke. Harmadik helyre Nancy Pelosit, az amerikai kongresszus képviselőházi elnökét sorolták, aki azon túlmenően, hogy első nő ebben a tisztségben, egyben ő az amerikai történelem eddig választás útján legmagasabb tisztséget betöltő női politikusa is. Negyedik helyen áll Ursula Von Der Leyen, az Európai Bizottság új elnöke, ötödik Mary Barra, a General Motors vezérigazgatója. A Time magazin által az év emberének választott Greta Thunberg is befért a 100-as lista végére, a 16 éves svéd klímaaktivista a legfiatalabb szereplő, aki valaha a befolyásos nők Forbes listájára felkerült.
Szerző
Frissítve: 2019.12.12. 18:49

71 nigériai katonával végeztek terroristák egyetlen rajtaütésben

Publikálás dátuma
2019.12.12. 15:10
Kiégett katonai csapatszállító egy korábbi támadás után
Fotó: ISSOUF SANOGO / AFP
A halálos áldozatokon kívül legalább 12 embert megsebesítettek és többen eltűntek.
71 nigeri katonát öltek meg iszlamista militánsok az ország egy a Mali határhoz közel eső vidékén, írja az Euronews. A Guardian pedig úgy részletezi a szerdán történteket: több száz, erősen felfegyverzett támadó ütött rajta a katonai bázison Inatesben. Tüzérséget is használtak, illetve robbanószerekkel megrakott járműveket vezettek a katonák állásainak. Rengeteg ember a találatoktól berobbanó lőszerek és üzemanyag miatt lelte halálát. A halálos áldozatokon kívül legalább 12 embert megsebesítettek és többen eltűntek. A nigériai védelmi minisztérium nem közölt számot arról, hogy a támadók mennyi embert vesztettek, csak azt annyit mondtak: sokat.
Nigéria történelmében ez volt a legtöbb halálos áldozattal járó katonák elleni támadás.

A magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet idén már közel ötven nigeri katonát gyilkolt meg két korábbi rajtaütés során. A kisebb összecsapások mindennaposak, és a nyugat-afrikai Száhel-övezetben idén a korábbi évekhez képest is sok terrorakciót követtek el. Eközben a déli határoknál a Boko Haram terroristái kötik le a nigériai hadsereg erőit.
Szerző

„Éghajlati veszélyhelyzet” – Plakátokkal dekorálta ki az EU-csúcs helyszínéül szolgáló épületet a Greenpeace

Publikálás dátuma
2019.12.12. 12:25

Fotó: ARIS OIKONOMOU / AFP or licensors
A tüntetők felkapaszkodtak az épület díszítéséül szolgáló szerkezetre, és fáklyákat is gyújtottak.
A Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet aktivistái kapaszkodtak fel csütörtökön a délután kezdődő európai uniós csúcstalálkozó helyszínéül szolgáló brüsszeli Európa-épületre – közölte a belga rendőrség. A megmozdulással az Európai Bizottságban szerdán bemutatott, európai zöld megállapodásnak nevezett munkadokumentum azonnali elfogadására kívánják felszólítani az uniós tagországok vezetőit. Helyszíni beszámolók szerint az aktivisták felkapaszkodtak az épület díszítéséül szolgáló szerkezetre, amelyen többméteres, lángokat ábrázoló plakátokat helyeztek el „Éghajlati veszélyhelyzet” felirattal. A tüntetők fáklyákat is gyújtottak. A közlések szerint a rendőrség elkezdte a mintegy harminc aktivista eltávolítását a több emelet magasságban tartott tüntetés helyszínéről. A művelet az épület külső, rácsos szerkezetén folyik, ezért több óráig is eltarthat – közölték. Elképzelhető, hogy a történések miatt a délután kezdődő uniós csúcstalálkozó helyszínét áthelyezik a szomszédos épületbe, amely korábban rendszeresen adott helyszínt az állam-, illetve kormányfők tanácskozásának. Az uniós csúcstalálkozó első napján az Európai Tanács a tervek szerint véglegesíteni fogja az EU hosszú távú éghajlatváltozási stratégiájára vonatkozó iránymutatásait. A tagországi vezetők mindenekelőtt azzal foglalkoznak, hogy miként érhető el a 2050-re kitűzött uniós klímasemlegességi cél.