Ádertől kér elsősegélyt a fizetésképtelen magyarok számára az orvosi kamara

Publikálás dátuma
2019.12.12. 20:07

Fotó: Németh András Péter
A Magyar Orvosi kamara elnöksége arra kéri Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá az új tb-járulékokról törvényt. Az új szabálynak azt az elemét tartják méltánytalannak amely szerint három hónapos tb-díj tartozás után már csak a piaci ár előre való megfizetésével juthatnának egészségügyi ellátáshoz a magyar állampolgárok. Mint írják: „tapasztalatok szerint nagy számban lehetnek olyan személyek, akik tájékozatlanságuk, a hivatali ügyintézésben való járatlanságuk, a munkaadójuk hibája, vagy akár saját mulasztásuk miatt nem rendezik időben társadalombiztosítási jogviszonyukat. Az új törvény szerint az ő esetükben akár egy véletlen baleset vagy váratlan megbetegedés miatti egészségügyi ellátás is több millió forint ellátási díjat eredményezhet. Ez sokak számára megfizethetetlen kiadást, vagy az egész család szociális helyzetének megrendülését okozhatja. Ezt aránytalan következménynek tartjuk egy alig több mint 23 000 forintos fizetési kötelezettség elmaradása miatt." A kamara elnöksége szerint az orvos-beteg bizalmi viszonyt alapvetően megzavarja, a gyógyítás folyamatosságát veszélyezteti az, hogy fizetésképtelenség esetén az egészségügyi ellátószemélyzet kénytelen megtagadni a betegtől az ellátást.
Szerző
Frissítve: 2019.12.15. 11:09

Legyen őszinte, mit akar tőlünk? Kemény levelet küldött Gulyásnak a Katona színésze

Publikálás dátuma
2019.12.12. 20:00
Gulyás Gergely
Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Kocsis Gergely színvallásra kérte a politikust, és azt, hogy ne beszéljen eltussolásról a Gothár-ügy kapcsán.
Nyílt levélben kérte számon Gulyás Gergely kancelláriaminisztert a Katona József Színház egyik színésze. Kocsis Gergely elismeri, az üzenetet más Gulyás más politikustársának is elküldhette volna, csak épp a miniszter volt az, aki csütörtöki kormányinfóján még egyet belerúgott a Gothár-féle zaklatási ügytől amúgy is megrendült színházba.
„...valami nem maradhat következmények nélkül. A Gothár-ügynek kell, hogy legyenek következményei. És az nem tekinthető következménynek, hogy annak az igazgatónak haja szál sem görbül, aki egy éven keresztül ezt az ügyet eltussolta."

- mondta a kormányinfón Gulyás. A színész viszont arra kéri a fideszes politikust, ne használja többé az eltussolás szót, hiszen tisztában lehet vele, hogy Máté Gábor színi igazgató maga hozta nyilvánosságra az ügyet, amelyben szabályos belső vizsgálat zajlott, beleértve Máté felelősségének tisztázását is.
„Ám úgy érzem, önt igazából nem aggasztja, mi folyik nálunk, vagy bármely más színházban. Önt az aggasztja, hogy nem tud megfelelni a direktívának, miszerint a balliberális fészkeket fel kell számolni, a nyomás nem szűnhet meg, amíg... Amíg mi nem történik? Amíg Máté Gábor haja szála legalább kicsit meggörbül? Mert azt talán bevállalná, ahogy ismerem.”

  - folytatta levelét a színész. Kocsis Gergely ezután nyílt színvallásra szólította fel a kancelláriaminisztert: árulja el, mi a kormányzati terv, mi áll a mögött, hogy politikus rendre visszatér Gothár- ügyhöz.  „Nem zárhatnánk rövidre? Nem lebbentené fel a fátylat a távlati célokról? Tisztább, mindannyiunkhoz méltóbb megoldás lenne. És akkor nem kéne az „eltussolás” szóban rejtező mágikus stilisztikai munícióra támaszkodnia egy kormányinfón”- jegyezte meg a Katona művésze. 
Szerző

Fényűző budai villába költözött a Nemzeti Nyomozó Iroda

Publikálás dátuma
2019.12.12. 19:22
Ide költözik az NNI és az Áder védelmét is ellátó őrség
Fotó: ANTAL_N / ORFK/police.hu
Több mint ötmilliárdba került az NNI áttelepítése, de a kormány nem sajnálta rá a pénzt.
Több mint négyhektáros ősfás park, háromszintes szecessziós villa a hozzátartozó hipermodern kiszolgáló épülettel: ide költözött át a Nemzeti Nyomozó Iroda és a rendőrség Személy- és Objektumvédelmi Igazgatóság Őrzési Osztálya (utóbbiak látják el például Áder János és családtagjainak védelmét is).
A kívül-belül felújított komplexumot csütörtökön Pintér Sándor belügyminiszter adta át – derül ki a police.hu közleményéből, ami arra is kitér, hogy az új rendőrségi központban „jól felszerelt irodák, kihallgató helyiségek, irattárak és a minősített adatok védelmét biztosító technikai eszközök” segítik a munkát.
A rendőrségi komplexum nagyságát jelzi, hogy az épületek területe magában megközelíti a 13 ezer négyzetmétert. Az óriási park és ingatlanegyüttes korábban a Határőrség Országos Parancsnokságának adott otthont, a kormány azonban 2017-ben eldöntötte, hogy ide költöztetik át az NNI-t.  
Hogy minden olajozottan menjen, az ügyet nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánították, és közpénzt is adtak az átalakításra, nem keveset: az Orbán Viktor által jóváhagyott határozat 2017-2018 között összesen 5,2 milliárd forinttal támogatta a rendőrök költözködését. 
Szerző