Előfizetés

Fegyverrel, maszkban raboltak ki embereket a budapesti tizenévesek (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.13. 14:03

Fotó: police.hu
A fiatalok több mint 120 ezer forintot, egy mobiltelefont és egy hangfalat vettek el áldozataiktól.
Szerda este, a XI. kerületben a rendőrök elfogtak egy 16 éves és egy 14 éves fiút, akik a Minerva utcában követni kezdtek egy férfit, majd egy gázriasztó fegyverrel megfenyegették, értékeit követelték és egy lövést is leadtak; a támadásban nem sérült meg senki. A két fiatalt bevitték a rendőrségre, ahol elmondták, hogy korábban is követtek el rablásokat 2019. november 7. és december 11. között, és volt még három társuk is. A támadásokat mindig más és más csoportban követték el, egyedül az egyik 14 éves fiú az, aki minden rablásban részt vett – írja a police.hu. A rendőrség közleménye szerint a nyomozók a csapat harmadik tagját – egy 15 éves fiút – zuglói otthonában, a negyedik fiút – egy 16 éves középiskolást –, egy újbudai lakásban fogták el, a csapat ötödik tagját, egy 14 éves fiút pedig az iskolából állították elő. A nyomozás során kiderült, hogy az öt fiatal pár hónapja ismeri egymást, akik közül ketten általános iskolába, egy fiú középiskolában, kettő pedig gimnáziumba jár. A gimnazisták közül az egyik fiatal egyházi iskola tanulója. A fiúk kivétel nélkül rendezett körülmények között élnek, a szüleik dolgoznak, például egyikük édesapja sebész egy fővárosi kórházban. A nyomozás adatai szerint az öt fiú – különböző „felállásban”, arcukat maszkkal eltakarva – 2019. november 7. és december 11. között nyolc alkalommal, 11 ember sérelmére követtek el rablásokat Újbudán és a Gellért hegyen. A rablások során több mint 120 ezer forintot, egy mobiltelefont és egy hangfalat vettek el áldozataiktól. A Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozói a két 16 éves, a két 14 éves és a 15 éves fiút fegyveresen elkövetett rablás, fegyveresen elkövetett rablás kísérlet, valamint fegyveresen és csoportosan elkövetett rablás miatt hallgatták ki gyanúsítottként, őrizetbe vették őket és előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására.

Tizenöt év fegyházra ítélték a lakótársára, majd saját családjára támadó szentesi férfit

MTI
Publikálás dátuma
2019.12.13. 13:46
Képünk illusztráció
Fotó: PHILIPPE HUGUEN / AFP
A táblabíróság helybenhagyta az első fokon eljáró Szegedi Törvényszék ítéletét.
Jogerősen 15 év fegyházbüntetéssel sújtotta pénteken a Szegedi Ítélőtábla azt a szentesi férfit, aki 2013-ban brutálisan bántalmazta lakótársát, majd négy évvel később ámokfutása során saját gyermekeire és az édesanyjára támadt. A vádlott az élettársával és csecsemő korú gyermekével 2012 novemberétől lakott rokonai szentesi házában. Röviddel később egy ismerősük szintén az épületbe költözött. December 30-án a két férfi összeveszett, a vádlott ököllel megütötte a sértettet. Másnap újból összeszólalkoztak, majd a vádlott szilveszter éjszakáján visszatért a házba, ahol újból lakótársára támadt. Ököllel verte és rugdosta a férfi fejét, a sértett testét és végtagjait is sok ütés érte. A bántalmazás nyomait ismeretlenül maradt személyek megpróbálták eltüntetni, a sértettet átöltöztették, átvitték egy másik ingatlanba, ahová a vádlott időközben oda érkező édesanyja hívta ki a mentőket. A sértettnek megrepedt a mája, több bordája eltörött, életmentő műtétet hajtottak végre rajta, két hónapos gyógykezelés után hagyhatta el a kórházat. A vádlott 2017. augusztus 19-én egy ismerősénél bántalmazta két saját gyermekét, majd egy vasrúddal megütötte az unokái segítségére siető anyját is. Az asszonyt fojtogatni kezdte, a nőnek sikerült a szomszédokhoz menekülnie. A hazatérő vádlott rátámadt arra a férfira, akit 2013-ban is bántalmazott, majd újból megverte magával vitt gyerekeit. Az ekkorra már önkívületi állapotba került férfi ámokfutását rendőrök fékezték meg. Döntésével a táblabíróság helybenhagyta az első fokon eljáró Szegedi Törvényszék ítéletét.

Késsel, sokkolóval és gázspray-vel raboltak ki három menekültet Üllőnél

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.13. 12:36
A 2015-ös menekülthullámot sokan kihasználták
Fotó: Népszava
Az egyik elkövető elhagyta az országot, ezért európai elfogatóparancsot bocsátottak ki ellene. Végül kiderült, hogy Romániában börtönben ült.
Felfegyverkezve elkövetett rablás miatt emeltek vádat azzal a férfival szemben, aki társával három algériai menekültet rabolt ki Üllő környékén. Az ügyészség közleménye szerint a vádlott, egy román férfi, valamint társa még 2015 augusztusában Budapesten vállalkozott arra, hogy három algériai menekültet autóval Bécsbe visznek. A három férfit egy arabul beszélő személy szervezte be, aki fejenként 500 eurót kért a fuvarért. A vádlottnak és társának azonban nem állt szándékában Ausztriába menni: a vád szerint egy óra utaztatás után, Üllő közelében, egy elhagyatott lehajtónál megálltak és kiszálltak a kocsiból, majd késsel, sokkolóval és gázspray-vel követelték a három algériai férfitól, hogy adják át az értékeiket. Utasaik erre nem voltak hajlandóak, ezért az egyiket lefújták, majd elvettek tőle 400 eurót és egy mobiltelefont. A megrettent sértettek menekülni kezdtek. A vádlott ekkor rácsukta a gépkocsiajtót az egyik sértett fejére, aki emiatt megsérült. A három férfi elkezdett futni, miközben üldözőik gépkocsival próbálták meg elfogni őket. A menekültek végül egy üllői telephelyen dolgozó biztonsági őrtől kérték a rendőrség értesítését. A román férfi társát a rendőrség pár napon belül elfogta, és vele szemben az ügyészség még 2016-ban vádat emelet. A jelenlegi ügy vádlottja azonban elhagyta az országot, ezért európai elfogatóparancsot bocsátottak ki ellene. Végül kiderült, hogy Romániában börtönben ült. A büntetése letöltése után a magyar hatóságok kérésére Magyarországra szállították, ahol letartóztatták, és a Monori Járási Ügyészség felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette miatt emelt vádat ellene a Monori Járásbíróságon. Az ügyészség fegyházbüntetés kiszabására tett indítványt a vádlottal szemben, aki letartóztatásban várja a tárgyalást. Bűnösségéről a bíróság fog dönteni.