Pedig olyan jó apának tűnt: a szakértők azt hitték, nem kell tartani a győri gyerekgyilkostól

Publikálás dátuma
2019.12.16. 13:04

Fotó: police.hu
Igaz, hogy korábban a feleségét is meg akarta ölni, de azt hitték, többet nem tesz ilyet.
Több tényező, de főképp a rossz emberismeret és szakmai tévedések sora vezethetett odáig, hogy büntetett előéletű, emberölési kísérletért öt év fegyházra ítélt H. G a hétvégén megölte két gyerekét Győrben – derül ki abból az ügyészségi közleményből, amit az Index szemlézett. A férfi 2016-ban Szombathelyen kalapáccsal és késsel támadt alvó feleségére, miközben csitítgatta is a vérző nőt, hogy ne ébressze fel a gyerekeket. Az akkori ügyben készült igazságügyi elmeszakértői vélemény szerint a férfi beszűkült tudatállapotban (tudatzavar) volt, ez pedig súlyosan korlátozta abban, hogy felfogja, mit tesz, amikor a feleségét meg akarta ölni.
A szakértők úgy gondolták, hogy a férfi nem fog újra bűncselekményt elkövetni.

Ráadásul kitartott mellette a család is,  felesége és a gyerekei is rendszeresen, havonta látogatták a börtönben, csomagokat vittek neki. Megtévesztően pozitív fejlemény lehetett az is, hogy a férj példás magaviselete miatt idő előtt, három év elteltével, 2019 szeptemberében szabadulhatott a fegyházból. Ezután költözött Győrbe, ahol munkát is vállalt – az ügyben megkérdezett szakértők úgy látták, hogy így csökken a kockázata annak, hogy bántja családtagjait (bár ez jócskán ellentmond a férfi ártalmatlanságáról alkotott véleménynek). 
A háromgyerekes apa maga is úgy viselkedett, mint aki jó útra tért: szabadulása előtt optimistának és együttműködőnek tűnt, a beszélgetéseken gyerekei iránti szeretetét és szülői elkötelezettségét hangsúlyozta. Perében a bíróság több tanút is meghallgatott, akik egybehangzóan nyilatkoztak arról, hogy H. nagyon jó apa, a gyermekek szorosan kötődtek hozzá. Felesége ugyan el akart válni tőle (ez később meg is történt), de a bírósági eljárás során azért állt ki, hogy ne szüntessék meg az apa szülői felügyeleti jogát; ez is közrejátszhatott abban, hogy H. G szabadulása után a szülők együtt rendezhették, szabályozhatták a közös gyermekeikkel való kapcsolattartást. A hétvége volt az első alkalom, amikor a férfi élhetett láthatási jogával. Vasárnap délután már 13 éves lánya, 10 éves fia sem élt, lapértesülés szerint puszta kézzel verte agyon őket, majd felkötötte magát. A vérontást csak legkisebb, 6 éves lánya élte túl, akinek látnia kellett nagyobb testvéreinek vérbe borult holttestét. 
Szerző
Frissítve: 2019.12.16. 14:28

Hableány-tragédia: letartóztatták a Viking Sigyn kapitányát

Publikálás dátuma
2019.12.16. 12:58

Fotó: STR / AFP
Az ügyészség szerint a szökés határozott veszélyére és más okra is figyelemmel a legsúlyosabb kényszerintézkedés szükséges. A végzés nem végleges.
A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség indítványa alapján a perbíróság, a Pesti Központi Kerületi Bíróság hétfőn letartóztatta a Viking Sigyn kapitányát – derül ki a Fővárosi Főügyészség közleményéből. A kerületi ügyészség 2019. november 28. napján emelt vádat halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége és más bűncselekmények miatt az ukrán hajóskapitánnyal szemben. Az ügyészség az eljárás során végig azt a szakmai álláspontot képviselte, hogy a szökés határozott veszélyére és más okra is figyelemmel a legsúlyosabb kényszerintézkedés szükséges és indokolt. Az ügyészség ezért a vádiratában indítványozta, hogy a perbíróság rendelje el a vádlott letartóztatását. „A bíróság az indítvány alapján – osztva a legsúlyosabb kényszerintézkedés indokoltáságára vonatkozó ügyészségi álláspontot – a mai napon elrendelte a letartóztatást” – közölte a Fővárosi Főügyészség. A végzés nem végleges.
Szerző
Frissítve: 2019.12.16. 16:43

Súlyosítaná az ágyban fekvő élettársát leszúró férfi ítéletét az ügyészség

Publikálás dátuma
2019.12.16. 11:21

Fotó: Shutterstock
A Kecskeméti Törvényszék tizenöt év szabadságvesztést és öt év közügyektől eltiltást szabott ki.
Az első fokon eljáró Kecskeméti Törvényszék emberölés bűntette miatt tizenöt év szabadságvesztésre és öt év közügyektől eltiltásra ítélte azt a Bács-Kiskun megyei férfit, aki tavaly decemberben az élettársa életére tört. Az elsőfokú bíróság ítélete szerint egy veszekedés után az ittas férfi a gondozásra szoruló, ágyban fekvő élettársát többször olyan erővel ütötte meg egy italos üveggel, hogy az áldozat fején csonttöréssel járó sérülések keletkeztek. Ezután a több mint 100 kilós férfi eltörte a vékony testalkatú sértett bordáit, majd késsel a mellkasán megszúrta, emiatt a hatvanhat éves nő rövid időn belül életét vesztette. A vádlott, miután észlelte élettársának halálát úgy döntött, hogy öngyilkos lesz. Ezért a konyhában leszerelte a gázpalackot, és kinyitotta a gázcsapot. A közös gyermekük ekkor telefonált a férfinak, aki közölte vele a történteket. A vádlott fia értesítette a rendőrséget, így a gázrobbanás az időben kiérkező rendőrjárőr beavatkozása miatt elmaradt. Az elsőfokú bíróság a férfi bűnösségét közveszélyokozás bűntette kísérletében is megállapította. Az elsőfokú ítélet ellen a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség jelentett be fellebbezést mind a szabadságvesztés, mind a közügyektől eltiltás tartamának súlyosításáért. A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség a fellebbezést fenntartotta és a Szegedi Ítélőtábla felé a büntetés súlyosítását indítványozta – derül ki az ügyészség közleményéből.
Szerző