Előfizetés

Halálra ítélték a volt pakisztáni elnököt

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.12.17. 17:55

Fotó: ASIF HASSAN / AFP
Pervez Musarraf az ítélet szerint hazaárulást követett el. A volt elnök fellebbezni fog a döntés ellen.
Halálra ítélték kedden Pakisztánban Pervez Musarraf volt elnököt hazaárulás és az alkotmány megsértése vádjával - jelentették be kormányzati tisztségviselők. A három bíróból álló különbíróság Musarraf távollétében, kétharmados többséggel hozta meg ítéletét.
A pakisztáni hadsereg egykori főparancsnokát azzal vádolták, hogy hazaárulást követett el, amikor 2007-ben a rendkívüli állapotra hivatkozva felfüggesztette az ország alkotmányát, és bebörtönözte a legfelsőbb bíróság azon tagjait, akik nem voltak hajlandók elfogadni a döntését.
A Dubajban élő, most 76 éves Musarraf visszautasította és politikailag motiváltnak nevezte az ellene felhozott vádakat. A volt elnök a keddi ítélet ellen fellebbezést nyújthat be. Egy, a Musarrafot képviselő ügyvéd jelezte, így is tesz majd.
A pakisztáni hadsereg aggodalmát fejezte ki a döntéssel kapcsolatban. Közleményt adtak ki, ebben így fogalmaztak: "a különbíróság által Pervez Musarraf visszavonult tábornok ellen hozott döntést fájdalommal és aggodalommal fogadták a pakisztáni fegyveres erők soraiban".
Musarraf 2008-ban mondott le, miután az őt támogató párt gyengén szerepelt a parlamenti választásokon. Azóta többnyire külföldön tartózkodik, legutóbb 2016-ban hagyta el Pakisztánt, hogy gyógykezelésen vegyen részt Dubajban. A hatóságok akkor szökevénynek nyilvánították, mert annak ellenére távozott az országból, hogy hazaárulás címén 2013 óta büntetőeljárás folyt ellene.
Pervez Musarraf a hadsereg vezetőjeként 1999-ben vértelen puccsal döntötte meg az akkor kormányfőként szolgáló Navaz Sarif hatalmát, és elnökként 2008-ig irányította Pakisztánt. A volt tábornok 2013 márciusában többéves önkéntes külföldi száműzetése után azzal a szándékkal tért vissza Pakisztánba, hogy jelöltként részt vegyen a parlamenti választásokon, nem sokkal hazaérkezése után azonban házi őrizetbe helyezték.

Magyarázkodásra kényszerült az észt kormány

G.M.
Publikálás dátuma
2019.12.17. 17:28
Sanna Marin, finn miniszterelnök
Fotó: JUSSI NUKARI / AFP
Bocsánatot kért már az észt államfő a Konzervatív Néppárt (EKRE) elnöke, Mart Helme belügyminiszter szavai miatt.
A 70 éves észt politikus egy hétfői rádióműsorban becsmérelte az alig néhány napja Finnország miniszterelnökévé kinevezett Sanna Marint, aki 34 évével jelenleg a világ legfiatalabb kormányfője. Mart Helme ugyanakkor Finnországról sem beszélt politikushoz illően. Úgy fogalmazott, „most azt látjuk, hogy egy pénztáros lány miniszterelnök lett, és utcai aktivisták meg tanulatlan emberek kerültek be a kormányba ”. Utólag ő maga is magyarázkodni kezdett, állítva, hogy elismerően hozta fel a finn miniszterelnök múltját, csupán a média forgatta ki szavait. „Azt a bizonyos mondatot a finn miniszterelnökről önök lekicsinylőnek érezték, én viszont dicséretnek szántam. Annak elismerése volt, hogy egy alacsonyabb társadalmi helyzetből is fel tudta küzdeni magát a politika csúcsára" - mondta a szélsőjobb politikus. 
Marin korábban maga beszélt arról, hogy hátrányos helyzetből, szegény családból indult, pénztárosként dolgozott, mielőtt elkezdte volna egyetemi tanulmányait, családjából ő az első aki érettségizett majd egyetemi diplomát is szerzett. Hangsúlyozta, büszke Finnországra, büszke arra, hogy hazájában egy szegény családból származó gyerek számára adott a továbbtanulás lehetősége, arra, hogy egy bolti pénztárosból is miniszterelnök lehet. (Mint ismert, a finn oktatási rendszer és annak eredményei világszerte elismertek.) Mart Helme magyarázkodása azért is hiteltelen, mert a 70 éves politikus és pártja narratívájába igencsak beleillik mind a női miniszterelnök, mind az aktivisták becsmérlése. Az erősen nacionalista, euroszkeptikus, bevándorlásellenes, a fehér felsőbbrendűség eszméjétől sem idegenkedő EKRE április óta a tallini ötpárti kormánykoalíció tagja, annak ellenére, hogy a választások előtt még minden demokratikus párt kizártnak tartotta a velük való együttműködést. Ám a parlament harmadik legnagyobb ereje lettek, 17,8 százalékos támogatottsággal. Az EKRE öt tárcát kapott, nem is akármilyen súlyút. A vihart kavaró Mart a belügyet, fia, Martin pedig a pénzügyminisztériumot vezeti.

Feloldotta a kiskorúakkal szembeni szexuális visszaélések szigorú titkosítását Ferenc pápa

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.12.17. 16:04
Képünk illusztráció
Fotó: Roos Koole / AFP
A pápai titkosítás feloldása a polgári hatóságokkal való együttműködést hivatott segíteni, de mostantól az áldozatok is megismerhetik az ügyükben született vatikáni ítéletek részleteit.
Ferenc pápa közölte kedden, hogy eltörli a legmagasabb szintű titkosítást, amely eddig a kiskorúakkal szemben papok által elkövetett szexuális visszaélések, erőszak és pedofil pornográfia vatikáni és egyházmegyei jogi dokumentációjára vonatkozott.
A pápa az általa 2010-ben kiadott Legsúlyosabb büntetendő cselekményekkel kapcsolatos jogszabályok (latinul Norma de gravioribus delictis) két cikkelyét módosította. Ezzel a 18 éven aluliakkal szembeni szexuális visszaélés, erőszak és pedofília ügyeiben törölte a kánonjogból az eddig hatályos úgynevezett pápai titkosítást. Charles Scicluna máltai érsek, a Hittani Kongregáció titkárhelyettese, a Vatikán "pedofíliaellenes ügyésze" újságíróknak úgy magyarázta a pápa intézkedését, hogy az egyházfő a legmagasabb kánonjogi titkosítási szintet törölte el. Scicluna hangsúlyozta, hogy
az egyházfő intézkedése nem a papi pedofíliát érintő jogi dokumentumok nyilvánosságra hozatalát jelenti, hanem az állammal, vagyis a polgári hatóságokkal való együttműködés könnyítéséhez vezet.

Ezentúl az egyház átadhatja a polgári hatóságoknak az ügyekre vonatkozó dokumentumokat, az áldozatok vagy mások esetleges bejelentéseit, tanúvallomásokat, valamint az egyházi peranyagot is. A vatikáni ügyész kiemelte, hogy a pápai titkosítás eltörlésével mostantól az áldozatok megismerhetik a vatikáni bíróságon az ügyükben született ítélet részleteit. A pápai intézkedés a vatikáni hivatalokban és az egyházmegyéknél őrzött dokumentációra egyaránt vonatkozik. A vatikáni dokumentumokhoz az ügyészek és más polgári hatóságok nemzetközi kiadatási kérelem útján juthatnak hozzá, az egyházmegyei dokumentumokért egyenesen az illetékes püspökhöz kell fordulniuk.
A titkosítás alóli feloldás nem vonatkozik a gyónási titokra, és továbbra is biztosítandó az áldozatok és tanúk adatainak védelme.
Ezzel egy időben a Vatikán bejelentette, hogy Ferenc pápa elfogadta Luigi Ventura franciaországi pápai nuncius lemondását. A 75 éves Venturával szemben a francia ügyészség vizsgálatot indított szexuális zaklatás miatt, amelyet a gyanú szerint a párizsi polgármesteri hivatal két fiatal munkatársával szemben követett el.