Előfizetés

Kit lökne vízbe malomkővel a nyakában Hoppál Péter?

Ungár Tamás írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2019.12.17. 19:01
Hoppál Péter
Fotó: Népszava
A másik ember elfogadását tanító alapítványra bibliai idézettel támadt rá Hoppál Péter. A fideszes képviselő valójában semmit se tud az általa nem kívánatosnak minősített a szervezetről.
A pécsi Emberség Erejével Alapítvány évek óta járja az iskolákat az emberi jogokra tanító kurzusaival. A civil szervezet hétfőtől szerdáig olyan bemutatókat tart, amin az érdeklődők megismerhetik az alapítvány tevékenységét, és ez alapján az iskolák előadásokat rendelhetnek a szervezettől. Az alapítvány szituációs és műveltségi játékokkal színesített előadásokat tart például az emberi jogokért folytatott harc történetéről, a párkapcsolatokról, a gyerekjogokról, és azokról az emberekről, akik származásuk, nemük, nemi identitásuk miatt hátrányt kell elszenvedjenek. Így foglalkozik az alapítvány azzal is, hogy milyen hátrányos megkülönböztetés éri a melegeket. A másik ember elfogadására nevelő úgynevezett érzékenyítő program „kiverte a biztosítékot” Hoppál Péternél. Pécs kormánypárti képviselője hétfőn a következő bejegyzést tette Facebook-oldalán:
„Hol vannak ilyenkor a GYERMEKEK JOGAI? A Soros-alapítványok pénzeit továbbosztó pécsi alapítvány "érzékenyítő" gyermekprogramja ma indul. Joga van-e az iskolának/szülőnek az ilyen nyilvánvaló befolyásolás ellen védeni a gyermeket? Az európai kultúra alapját jelentő Biblia 2000 éve így tanít erről: "Aki pedig megbotránkoztat egyet e kicsik közül, akik hisznek bennem, jobb volna annak, ha malomkövet kötnének a nyakára és a tenger mélyébe vetnék. Jaj a világnak a botrányok miatt!” /Máté 18:6-7/

Megkérdeztük Hoppál Pétert, hogy miképp kell értelmezzük szavait, kit kellene malomkővel a nyakába tengerbe lökni? A 47 esztendős, pedagógus végzettségű politikus azt válaszolta, hogy ő nem ítélkezik, csak idézte a szentírást, és aszerint azokéba, akik megbotránkoztatják a gyerekeket. Hoppál úgy véli, az alapítvány Európa kétezer éves zsidó-keresztény morálját akarja felrúgni. Megjegyeztem, hogy az alapítvány nem erre készül, hanem arra, hogy megtanítsa a gyerekeket a jogaikra és a tőlük különböző emberek elfogadására. A szervezet tevékenységének töredékrésze az, hogy a melegek sorsára is ráirányítja a figyelmet. Hoppál ezt kétségbe vonta, szerinte a melegek iránti érzékenyítés az alapítvány hangsúlyos feladata, ezt azonban ügyesen becsomagolják más, jogvédő témákba. Hoppál egyébként mindezt arra építette, hogy a kormány közeli kezekben lévő megyei napilapban olvasott az alapítvány programjáról, és abban a melegek iránti érzékenyítés kapott kiemelést.
Hoppál Péter hívei a neten felháborodott kommenteket írtak a politikus írásának hatására és kemény fellépést sürgettek az alapítvány és a hasonló körök ellen. Hoppál elismerte, hogy sok kommentet ki is kellett gyomlálni, mert annyira durván fogalmaztak a beküldők. A megmaradt véleményekből egyértelmű, hogy a kommentelőknek sincs fogalma az alapítvány tevékenységéről, így a tájékozatlan Hoppál a tájékozatlan és előítéletes követők dühét táplálta. Nyirati András, az alapítvány vezetője - megkeresésükre - elmondta, hogy a meghirdetett előadásokat már előre lefoglalták a pécsi iskolák tanárai és gyermekei, így valamennyi előadás telt házzal ment. Kedd délutánig a foglalkozásokat nem zavarták meg Hoppál hívei. A fideszes honatya egyébként nem először reagál hasonlóan az Emberség Alapítvány munkájára. Hoppál 2017 decemberében elsőként küzdött azért, hogy a szervezetet – mivel azt Soros alapítványa támogatja - Pécs városa nyilvánítsa nem kívánatos szervezetnek. Hoppál azért akarta ezt, mert szerinte az alapítvány migránsok betelepítését tervezi segíteni. Mindeközben elismerte, hogy ezt a feltevést tényekkel nem tudja bizonyítani. Ezt követően az akkor még fideszes irányítású pécsi közgyűlés olyan ajánlásról hozott határozatot, hogy a pécsiek ne adjanak bérbe irodát az alapítványnak, aminek hatására az addigi bérbeadó ki is rakta épületéből a szervezetet. A határozatot az októberi választás után ellenzéki vezetésűvé vált közgyűlés visszavonta. Ez ellen immár nem tiltakoztak a fideszes képviselők sem. Hoppál véleménye viszont - a jelek szerint - nem változott, ő továbbra ellenségként tekint az alapítványra.

Ádernek írt Karácsony: a brutálisan aránytalan tb-törvény alkotmányellenes is lehet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.17. 17:30

Fotó: Népszava
A főpolgármester arra kéri az államfőt, ne írja alá a nincstelen betegeket gyakorlatilag halálra ítélő törvényt.
"Egyetértek a Magyar Orvosi Kamara és a szakszervezetek álláspontjával, az ellenzéki pártok kritikájával: a tb-törvény indokolatlanul és meggondolatlanul sok ezer magyar családot sodorhat nagyon nehéz helyzetbe" - írja közösségi oldalán Karácson Gergely budapesti főpolgármester. A törvény miatt ezért Áder János köztársasági elnökhöz fordult, az államfőnek címzett nyílt levelet közzétéve az interneten.
"Levélben kérem a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a tb-törvényt"

- fogalmaz Karácsony. A levélben azzal érvel, hogy súlyosan aránytalan az a szankció, amely egy 25.000 forintot sem elérő közteher-tartozást akár milliós nagyságrendű egészségügyi kiadás kiterhelésével kíván sújtani. Különösen aggályos, hogy azt, aki megcsúszik a tb-fizetéssel, még csak nem is figyelmeztetik a rá váró következményekre. Az elfogadott törvény alapján ráadásul még egy olyan banális tévedés is, mint a rossz számlára való utalás, családok anyagi megrendüléséhez vezető következménnyel járhat.
A főpolgármester szerint alkotmányjogi szempontból az elfogadott szabályozás komolyan felveti a szankció aránytalanságára figyelemmel az Alaptörvény B) cikk (1) bekezdésének sérelmét, illetve át nem gondolt társadalmi következményekkel járhat.

Újra akcióban az ÁSZ: minden pártot ellenőriznek 2020 elején

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.12.17. 16:47

Fotó: Népszava
A kormánypártoknál eddig mindig mindent rendben talált az Állami Számvevőszék, de az ellenzék nem úszta meg olcsón a legutóbbi ellenőrzést.
Hét párt és pártalapítványaik 2017-2018-ra vonatkozó ellenőrzését folytatja, és négy párt, valamint azok pártalapítványainak 2018-2019-re vonatkozó ellenőrzését kezdi meg az Állami Számvevőszék 2020 első felében - közölte a szervezet kedden annak kapcsán, hogy átadták az Országgyűlésnek az időszakra szóló ellenőrzési tervüket. A közlemény szerint az ÁSZ törvényi előírás alapján kétévente ellenőrzi a közpénzben részesült pártok, pártalapítványok gazdálkodását.
A közlemény szerint 2020 első fél évében a törvényi előírásoknak megfelelő ütemezés alapján a Demokratikus Koalíció, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Lehet Más a Politika, a Magyar Liberális Párt, a Magyar Szocialista Párt, a Párbeszéd Magyarországért Párt, valamint a felszámolás alatt lévő Együtt - a Korszakváltók Pártja és pártalapítványaik 2017-2018-ra vonatkozó ellenőrzését folytatja a szervezet. Az ÁSZ ugyanebben az időszakban a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség, a Kereszténydemokrata Néppárt, a Momentum Mozgalom és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és pártalapítványaik 2018-2019-re vonatkozó ellenőrzését kezdi meg.
Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke
Fotó: Népszava
Az Állami Számvevőszék 1989 óta ellenőrzi a közpénzt vagy adó-egyszázalékokat felhasználó intézmények, szervezetek, alapítványok gazdálkodását, ám az elmúlt évtizedben tanácsadóból lassan inkvizítorrá változtatták; azóta a szervezet rendre megfellebbezhetetlen bírságokkal gyomrozza végig az ellenzéki pártokat, és egyedül a Fidesznél talál 9 éve mindent a legnagyobb rendben. Ismert, az ÁSZ az ellenzéki pártok esetében legutóbb működésbeli problémákat talált, emiatt pedig vagyonmegóvási intézkedést rendelt el a Momentum Mozgalomnál, a Párbeszéd Magyarországért Pártnál és a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnál. A többi ellenzéki pártra vonatkozóan a számvevőszék tiltott finanszírozás elfogadása miatt lépett fel. Emlékezetes, az ÁSZ a Jobbikot 662 millió forintra büntette. Domokos László fideszes politikusból lett ÁSZ-elnök fizetését idén tavasszal emelte a kormány havi 2,6 millió forintról 4 milliósra.