népesedéspolitika;meddőségi centrum;Novák Katalin;

Államosít a kormány hat komoly nyereséget termelő meddőségi központot

A központosítást nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítették, így arra a GVH-nak sem kell rábólintania.

A csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent rendeletekkel összesen hat intézményt vonna irányítása alá a kormány, szúrta ki a Mfor, valamint az állam számára szereznék meg a működésükhöz szükséges ingatlanokat is. A rendeletek alapján a budapesti székhelyű Forgács Intézet Egészségügyi és Szolgálató Kft., a szintén budapesti Kaáli Ambuláns Nőgyógyászati Intézet Kft., Várandós Egészségügyi Szolgáltató Kft. és Sterilitas Egészségügyi Ellátó Kft., a szegedi Kaáli REK Reprodukciós Központ Kft., valamint a tapolcai Pannon Reprodukciós Intézet Egészségügyi és Szolgáltató Kft. feletti irányítást szerzi meg a magyar állam.

Azaz, államosítanak hat meddőségi központot.

A lépést nemzetstratégiai jelentőségűnek minősíti a kormány, a központosításra így nem kell rábólintania a Gazdasági Versenyhivatalnak. Az állami tulajdonosi joggyakorlója az Állami Egészségügyi Ellátó Központi (ÁEEK) lesz, a rendelet értelmében ez az állapot 2022. december 31-ig fenn fog állni.

Néhány nappal korábban Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Nézőpont Intézet népesedéspolitikai konferenciáján közölte: 150 ezer meddőségi problémával küzdő párnak szeretne segíteni a kormány, ezért a meddőségi kezelések a jövőben olcsóbbak, gyorsabbak és mindenki számára hozzáférhetőek lesznek. Novák szerint az emberi élet nem üzlet. A kormány mégis jól fog keresni a gyerekszülést erőltető politikai gesztusainak legújabbikával:

mind a hat intézmény komoly nyereséggel zárta a tavalyi évet.

  Mint az Mfor írja, a Forgács Intézet a 2018-as évet 263 milliós árbevétellel és 27 milliós nyereséggel zárta, a Kaáli Ambuláns Nőgyógyászati Intézet 1,8 milliárdos árbevétel után 413 nyereséget könyvelt el, a Kaáli REK Reprodukciós Központ 1 milliárdos bevételből 228 milliós nyereséghez jutott, a Pannon Reprodukciós Intézet 429 milliós bevételből 205 millió nyereséget termelt, a Várandós Egészségügyi Szolgáltató Kft. szerény 28 milliós árbevétel után 21 milliós nyereséget mutatott ki, a Sterilitas Kft. pedig 146 millió árbevétel után 24 milliós nyereséggel zárta a tavalyi évet az Opten adatai szerint.