Előfizetés

Államosít a kormány hat komoly nyereséget termelő meddőségi központot

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.19. 10:49

Fotó: AFP
A központosítást nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítették, így arra a GVH-nak sem kell rábólintania.
A csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent rendeletekkel összesen hat intézményt vonna irányítása alá a kormány, szúrta ki a Mfor, valamint az állam számára szereznék meg a működésükhöz szükséges ingatlanokat is. A rendeletek alapján a budapesti székhelyű Forgács Intézet Egészségügyi és Szolgálató Kft., a szintén budapesti Kaáli Ambuláns Nőgyógyászati Intézet Kft., Várandós Egészségügyi Szolgáltató Kft. és Sterilitas Egészségügyi Ellátó Kft., a szegedi Kaáli REK Reprodukciós Központ Kft., valamint a tapolcai Pannon Reprodukciós Intézet Egészségügyi és Szolgáltató Kft. feletti irányítást szerzi meg a magyar állam.
Azaz, államosítanak hat meddőségi központot.

A lépést nemzetstratégiai jelentőségűnek minősíti a kormány, a központosításra így nem kell rábólintania a Gazdasági Versenyhivatalnak. Az állami tulajdonosi joggyakorlója az Állami Egészségügyi Ellátó Központi (ÁEEK) lesz, a rendelet értelmében ez az állapot 2022. december 31-ig fenn fog állni.
Néhány nappal korábban Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Nézőpont Intézet népesedéspolitikai konferenciáján közölte: 150 ezer meddőségi problémával küzdő párnak szeretne segíteni a kormány, ezért a meddőségi kezelések a jövőben olcsóbbak, gyorsabbak és mindenki számára hozzáférhetőek lesznek. Novák szerint az emberi élet nem üzlet. A kormány mégis jól fog keresni a gyerekszülést erőltető politikai gesztusainak legújabbikával:
mind a hat intézmény komoly nyereséggel zárta a tavalyi évet.

  Mint az Mfor írja, a Forgács Intézet a 2018-as évet 263 milliós árbevétellel és 27 milliós nyereséggel zárta, a Kaáli Ambuláns Nőgyógyászati Intézet 1,8 milliárdos árbevétel után 413 nyereséget könyvelt el, a Kaáli REK Reprodukciós Központ 1 milliárdos bevételből 228 milliós nyereséghez jutott, a Pannon Reprodukciós Intézet 429 milliós bevételből 205 millió nyereséget termelt, a Várandós Egészségügyi Szolgáltató Kft. szerény 28 milliós árbevétel után 21 milliós nyereséget mutatott ki, a Sterilitas Kft. pedig 146 millió árbevétel után 24 milliós nyereséggel zárta a tavalyi évet az Opten adatai szerint.

Tíz éve befagyott, a kormány most sem emeli a legkisebb nyugdíjat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.19. 10:23

Fotó: Mohai Balázs / MTI
Valószínűleg nem véletlenül, számos ellátás összege ehhez van kötve.
Mint ez a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely korábbi nyilatkozatából sejthető volt, 2020-ban sem emelik a minimálnyugdíjat, írja a hvg.hu. Az ellátás összege 28 500 forint - és tíz éve változatlan.  A szerda késő este megjelent kormányrendelet mondja ki, hogy a teljes öregségi nyugdíj legkisebb összege 2020-ban nem változik. Ugyanígy nem emelkedik a legkisebb árvaellátás, amely 24 250 forint marad.

Dallamot ötszázért, először?!...

Ungár Tamás írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2019.12.19. 09:00
Tíz-húsz vevőjelölt jelent meg az árverésnek otthont adó pécsi kávéházban.
Fotó: KÁLMÁNDY FERENC
Kalapács alá került 24 dallam. Kalapács nem volt. Megszokott zene se. Inkább zaj. Zajzene. Tudják, hogy a zajzenészeknek komoly piaca van?
Tavaly rendeztek először dallamaukciót Pécsen. Hogy másutt volt-e már ilyesmi, annak nem leltük nyomát. A dallamaukció ötletét a Pécsi Tudományegyetem művészeti karán tanító PR-szakember, Zámbori Bíró Tamás találta ki. Zámbori a hallgatóknak azt tanítja, hogyan tudják műveiket és művészetüket eladni. Zámbori arra gondolt, hogy mi lenne, ha az ifjú zenészek árverésre bocsátanának 15-25 másodperces dallamokat. Aki veszi, el is viszi, az övé, betáplálhatja mobiljába csengőhangnak, aláteheti egy videónak, bevezetheti cégszignálnak, dúdolhatja, dallá formálhatja, idegesítheti vele a szomszédját, szóval: buli ez. Az aukcióra a művészeti kar hallgatói és helyi zenészek tavaly 19 dallamot hoztak. Valamennyi elkelt. Az egymásra licitálók általában 5-10 ezer forintot fizettek, a szerzők összesen 80 ezret kasszíroztak, amit a Fogd a kezem alapítványnak adományoztak. Az aukciót sikeresnek ítélték, ezért kedd este másodjára is megrendezték. Most viszont nehezen indult a dolog, eleinte alig 8-10 vevőjelölt tűnt fel az árverésnek otthont adó belvárosi kávéházban. Egy óra elteltével megduplázódott potenciális vevőkör, és Herczeg Adrienn, színművész - már múlt évben is bevált – irányításával elkezdődött a licit. Sorra lejátszották a zenéket, valamennyi ára 500 forintról startolt, és a vevők ötszáz forintonként feljebb tolták az árat. Minden úgy ment, mint bármely más liciten. Legfeljebb a kalapács hiányzott. A dallamok mindegyike elektronikus eszközökkel előállított zene volt. Illetve zajzene, vagyis elektronikus berendezés által keltett hangmanipuláció, ami gyakran disszonáns, torzított, roncsolt, ritmustalan, mellbevágó és kiszámíthatatlan és beszámíthatatlan és ördög tudja milyen. Némelyik „nóta” ára megállt ezer-kétezer forintnál, a másik meg 6-8 ezerig emelkedett. Az árverésen nem a feszültség dominált, mint amikor milliós értékekre gyúrnak a licitálók, a hangulat inkább tréfás, játékos, társasági volt. Az egyik zenét a Péterfy Bori és Love Band küldte be, a gitárral kísért sejtelmes Péterfy-énekhang elfogyása-lekonyulása adta dallam hideglelős bukéját. Ez a szám ment el a legdrágábban, 22 ezret adtak érte. A licit végére most is 80 ezer gyűlt össze, ami megint a Fogd a kezemet illette. Somlai Szabolcs és felesége három dallamot is vet. A pár magával hozta másfél éves kisfiát is a licitre, aki közben futott-mászott-fetrengett, jól elvolt, így színesítette a rendezvényt. Somlaiék egyébként a szemközti vendéglőben vacsorázva tudták meg, hogy dallamlicit van.
- Érdekelt, átjöttünk. Magam is zongorázok, amatőr módon, kíváncsi vagyok minden új zenére, és szívesen adakozok – magyarázta ittlétét és költekezését a vagyonbiztonsággal foglalkozó, 23 éves férfi. – Az egyik dallamból mobilcsöngés lesz, a másik kettőt nem tudom, mire használjuk. Élvezzük, hogy a miénk. Kovács Balázst, a művészeti kar elektronikus zenei tanszékének vezetőjét arról kérdeztük, hogy tanítványai vajon miképp élhetnek majd meg zajzenéket komponálva. Szerinte jól. Mert nagy az igény efféle muzsikára, főleg külföldről kapnak megrendelést, hogy filmekhez, videókhoz álmodjanak meg atmoszférikus kíséretet. Amúgy az egyetemen senkire se kényszerítik rá a zajzenét, aki akar, komponálhat akár diszkóslágert is. De erre senkinek sincs menése. Zajra igen. Az aszkétikusan vékony, szakállas, szemüveges tanszékvezető arra a kérdésre, hogy mire tanítják meg a hallgatókat, röviden felel: - Arra, hogy találják meg a saját stílusukat. Ez a fontos.