Tíz éve befagyott, a kormány most sem emeli a legkisebb nyugdíjat

Publikálás dátuma
2019.12.19. 10:23

Fotó: Mohai Balázs / MTI
Valószínűleg nem véletlenül, számos ellátás összege ehhez van kötve.
Mint ez a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely korábbi nyilatkozatából sejthető volt, 2020-ban sem emelik a minimálnyugdíjat, írja a hvg.hu. Az ellátás összege 28 500 forint - és tíz éve változatlan.  A szerda késő este megjelent kormányrendelet mondja ki, hogy a teljes öregségi nyugdíj legkisebb összege 2020-ban nem változik. Ugyanígy nem emelkedik a legkisebb árvaellátás, amely 24 250 forint marad.
Szerző

Dallamot ötszázért, először?!...

Publikálás dátuma
2019.12.19. 09:00
Tíz-húsz vevőjelölt jelent meg az árverésnek otthont adó pécsi kávéházban.
Fotó: KÁLMÁNDY FERENC
Kalapács alá került 24 dallam. Kalapács nem volt. Megszokott zene se. Inkább zaj. Zajzene. Tudják, hogy a zajzenészeknek komoly piaca van?
Tavaly rendeztek először dallamaukciót Pécsen. Hogy másutt volt-e már ilyesmi, annak nem leltük nyomát. A dallamaukció ötletét a Pécsi Tudományegyetem művészeti karán tanító PR-szakember, Zámbori Bíró Tamás találta ki. Zámbori a hallgatóknak azt tanítja, hogyan tudják műveiket és művészetüket eladni. Zámbori arra gondolt, hogy mi lenne, ha az ifjú zenészek árverésre bocsátanának 15-25 másodperces dallamokat. Aki veszi, el is viszi, az övé, betáplálhatja mobiljába csengőhangnak, aláteheti egy videónak, bevezetheti cégszignálnak, dúdolhatja, dallá formálhatja, idegesítheti vele a szomszédját, szóval: buli ez. Az aukcióra a művészeti kar hallgatói és helyi zenészek tavaly 19 dallamot hoztak. Valamennyi elkelt. Az egymásra licitálók általában 5-10 ezer forintot fizettek, a szerzők összesen 80 ezret kasszíroztak, amit a Fogd a kezem alapítványnak adományoztak. Az aukciót sikeresnek ítélték, ezért kedd este másodjára is megrendezték. Most viszont nehezen indult a dolog, eleinte alig 8-10 vevőjelölt tűnt fel az árverésnek otthont adó belvárosi kávéházban. Egy óra elteltével megduplázódott potenciális vevőkör, és Herczeg Adrienn, színművész - már múlt évben is bevált – irányításával elkezdődött a licit. Sorra lejátszották a zenéket, valamennyi ára 500 forintról startolt, és a vevők ötszáz forintonként feljebb tolták az árat. Minden úgy ment, mint bármely más liciten. Legfeljebb a kalapács hiányzott. A dallamok mindegyike elektronikus eszközökkel előállított zene volt. Illetve zajzene, vagyis elektronikus berendezés által keltett hangmanipuláció, ami gyakran disszonáns, torzított, roncsolt, ritmustalan, mellbevágó és kiszámíthatatlan és beszámíthatatlan és ördög tudja milyen. Némelyik „nóta” ára megállt ezer-kétezer forintnál, a másik meg 6-8 ezerig emelkedett. Az árverésen nem a feszültség dominált, mint amikor milliós értékekre gyúrnak a licitálók, a hangulat inkább tréfás, játékos, társasági volt. Az egyik zenét a Péterfy Bori és Love Band küldte be, a gitárral kísért sejtelmes Péterfy-énekhang elfogyása-lekonyulása adta dallam hideglelős bukéját. Ez a szám ment el a legdrágábban, 22 ezret adtak érte. A licit végére most is 80 ezer gyűlt össze, ami megint a Fogd a kezemet illette. Somlai Szabolcs és felesége három dallamot is vet. A pár magával hozta másfél éves kisfiát is a licitre, aki közben futott-mászott-fetrengett, jól elvolt, így színesítette a rendezvényt. Somlaiék egyébként a szemközti vendéglőben vacsorázva tudták meg, hogy dallamlicit van.
- Érdekelt, átjöttünk. Magam is zongorázok, amatőr módon, kíváncsi vagyok minden új zenére, és szívesen adakozok – magyarázta ittlétét és költekezését a vagyonbiztonsággal foglalkozó, 23 éves férfi. – Az egyik dallamból mobilcsöngés lesz, a másik kettőt nem tudom, mire használjuk. Élvezzük, hogy a miénk. Kovács Balázst, a művészeti kar elektronikus zenei tanszékének vezetőjét arról kérdeztük, hogy tanítványai vajon miképp élhetnek majd meg zajzenéket komponálva. Szerinte jól. Mert nagy az igény efféle muzsikára, főleg külföldről kapnak megrendelést, hogy filmekhez, videókhoz álmodjanak meg atmoszférikus kíséretet. Amúgy az egyetemen senkire se kényszerítik rá a zajzenét, aki akar, komponálhat akár diszkóslágert is. De erre senkinek sincs menése. Zajra igen. Az aszkétikusan vékony, szakállas, szemüveges tanszékvezető arra a kérdésre, hogy mire tanítják meg a hallgatókat, röviden felel: - Arra, hogy találják meg a saját stílusukat. Ez a fontos.

Lázár komoly változásokat akar a Fideszben és új célcsoportra koncentrálna

Publikálás dátuma
2019.12.19. 08:53
Lázár János
Fotó: Népszava
A fideszes képviselő szerint könnyebb ma valami ellen lelni társra, mint város és országépítésre találni partnert.
Nem történt tragédia 2019-ben Vásárhelyen azzal, hogy nem a Fidesz nyerte a helyhatósági választásokat, nyilatkozta Lázár János a Vásárhely.com szerint a Rádió 7-nek. A fideszes országgyűlési képviselő, egykori hódmezővásárhelyi polgármester szerint október 13-án egy új korszak kezdődött, egy új vezetéssel, és
nem az ellenzék nyert, hanem a Fidesz veszített.

Változásra van szükség a pártban és annak kommunikációjában Lázár szerint: fontos a fiatalok felé fordulni, hiszen teljesen másként gondolkodik, másként tekint a világra, máshová helyezi az értékeket egy 20 éves, mint a 40-es, vagy akár az idősebb generáció. 500 ezer új szavazó lesz a következő választáson, az őket foglalkoztató kérdésekre is választ kell kínálni. A legfontosabb pedig az - folytatta a képviselő -, hogy meghallgassuk az emberek problémáit, a politikának sokkal többet kell foglalkozni a hétköznapi élet kérdéseivel. Szerinte csak így juthat sikerre a Fidesz 2022-ben.
Lázár arról is nyilatkozott, hogy szerinte gyűlölködik az ellenzék. Ezt ő abban érte tetten, hogy "nemtelen és méltatlan" támadások érték az "Európában is egyedülálló" tram-train projektet. Elhangzott, rengeteg támadás irányult személye felé is idén. Konkrétumot itt nem említ a cikk, de gondolhatott Lázár például arra, amikor a hozzá köthető kastély előtti közút kisajátítása miatt került a figyelem középpontjába. Vagy arra, amikor azért bírálták, mert nyilvánosan méltatta Horthy Miklóst, virágot vitt az országot mély humanitárius és gazdasági katasztrófába taszító kormányzó sírjára.
A politika ma már mást kíván, mint amit eddig megszokhattak

- jegyezte meg a parlament üléseit megzavaró ellenzéki akciók kapcsán. Mint fogalmazott, az országos politika szórakoztató, egyben sajnálatos, hogy az embereknek az ellenzék tevékenységét kell látnia. Lázár azt is megállapította: nehezebb ma város és országépítésre partnereket találni, mint valami ellen társakra lelni.
Szerző
Témák
Lázár János