Lövöldözés volt Moszkvában az FSZB székházánál (videó)

Publikálás dátuma
2019.12.19. 17:31

Fotó: DIMITAR DILKOFF / AFP
A fegyveres támadót ártalmatlanná tették. Az FSZB közölte: az egyik alkalmazottja életét vesztette.
Egy ismeretlen elkövető tüzet nyitott csütörtök este Moszkva belvárosában, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) székházánál. Az MTI összefoglalója szerint az FSZB közleményében az áll: „Ismeretlen (támadó) tüzet nyitott a Bolsaja Lubjanka (utca) 12-es házánál. Vannak sérültek. A bűnözőt ártalmatlanná tették. Személyazonosságának megállapítása folyik”. A szolgálat később arról adott ki tájékoztatást, hogy egyik alkalmazottja életét vesztette. Az egészségügyi minisztérium közölte, hogy az incidensben öten sebesültek meg, akik kórházi ellátásban részesülnek. A TASS orosz hírügynökség szerint az összecsapásban a támadó is meghalt. Az FSZB közleményének megjelenését követően több sajtóforrás is a lövöldözés kiújulásáról számolt be, ezt azonban a Rosszija 24 hírtelevíziónak a helyszínen lévő tudósítója cáfolta. Az FSZB valótlannak minősítette azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a támadást hárman hajtották végre, és az elkövetők behatoltak a székház épületébe. Az Interfax hírügynökség szerint a Lubjanka teret lezárták a biztonsági erők, az ott lévő embereket evakuálták. A közösségi médiában a helyszínen készült videókat is közzétettek, melyeken több lövés hallatszik. 
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy Vlagyimir Putyin elnököt tájékoztatták a csütörtök esti incidensről. A támadás idején Putyin az orosz legfelsőbb vezetés több más tagjával együtt a Kremlben tartózkodott, a biztonsági szervek alkalmazottainak napja alkalmából tartott ünnepségen. Putyin az ünnepségen kijelentette, hogy Oroszországban idén 54 terrorista irányultságú bűncselekményt, köztük 33 terrortámadást sikerült megakadályozni. A csütörtöki támadást több sajtóforrás is összefüggésbe hozza az elnöki beszéddel. A Moszkva hírügynökség azt írta, hogy az FSZB terrortámadásnak minősítette a történteket, de ezt egyetlen más forrás sem erősítette meg. Az ügyben az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) eljárást indított rendvédelmi szervek tagjai ellen elkövetett támadás címén.
Szerző
Frissítve: 2019.12.19. 20:43

A Brexit és az egészségügyi ellátás fejlesztése a brit kormányprogram középpontjában

Publikálás dátuma
2019.12.19. 16:58

Fotó: PAUL EDWARDS / AFP
Kilenc héten belül másodszor ismertette II. Erzsébet a törvényhozás jövő évi tervét.
Csütörtök délelőtt II. Erzsébet hosszú regnálása során a hatvanhatodik alkalommal nyitotta meg a parlamentet és olvasta fel a westminsteri palota mindkét háza előtt a múlt héten megválasztott konzervatív kormány törvényhozási elképzeléseit. A 114 új képviselőnek egy életre szóló élményt jelenthetett a tradicionális Queen's Speech kereteitől csak szerény mértékben eltérő ceremónia, a királynőnek és a kezét fogó Károly hercegnek azonban komoly déja vu érzése lehetett, hiszen utoljára október 14-én, röviddel az új választás kiírása előtt „léptek fel” együtt a Lordok Házában az alsó- és felsőház tagjai előtt. II. Erzsébet annyi engedményt csikart ki a parlamenttől, hogy a tél közepén hintó helyett pompás Bentley hivatali autójával utazhatott a Buckingham-palotából Westminsterbe, nem viselt súlyos palástot és koronáját a trónszék előtt, nem a fején helyezték el. Az élő tévéközvetítés néző számára felejthetetlen vizuális emlék marad, amint a brit történelem első női Black Rodja, parlamenti ceremóniamestere invitálását követve Boris Johnson kormányfő és az ellenzék kudarcot szenvedett vezetője, a merev arcot vágó Jeremy Corbyn a protokoll szerint együtt vonultak a folyosón, de egyetlen szót sem váltottak egymással. Ami a programbeszéd érdemi részét illeti, a felsorolt törvények megfeleltek a várakozásoknak. Első helyen szerepelt a „kormány prioritását képző” Brexit. A január 31-i kilépést biztosító törvényt várhatóan pénteken fogadja el az alsóház. Az elhangzott ígéret szerint a kormány az Egyesült Királyság minden polgára számára ki fogja használni a távozással járó lehetőségeket. Az év során szabadkereskedelmi tárgyalások kezdődnek az EU-val, majd az együttműködést szabályozó megbeszélések a világ többi vezető gazdaságával. Őfelsége kormányának „ambiciózus reformprogramja keretében” törvénybe foglalják az egészségügyi ellátásba 2023-24-re befolyó évi közel 34 milliárd fontos fejlesztést. Az NHS növekedése érdekében a külföldről érkező szakképzett orvosok és nővérek gyorsított és kedvezményes eljárás keretében utazhatnak be a szigetországba. A 93 éves uralkodó ismertette a „modern, tisztességes, pontrendszeren alapuló bevándorlási rendszer” bevezetésének tervét is. Az újabb London Bridge-i terrorakció után a közvélemény megnyugtatását szolgálja az ítéletvégrehajtás szigorítása. A legsúlyosabb, köztük terrorista bűncselekmények elkövetői hosszabb időt töltenek majd rács mögött. Békésebb vizekre evezve a királynő bejelentette a szélessávú internet sebességének országos felgyorsítását. Röviddel a parlament ünnepélyes megnyitása után került nyilvánosságra a hír, hogy január 31-gyel megszűnik a Steven Barclay vezette Kilépési Minisztérium. A törvényekről megkezdődött vitában mind a Munkáspárt, mind a Liberális Demokraták megsemmisítő kritikát fogalmaztak meg a „lakosság igényeit és reményeit nem ismerő kormány semmi újat nem tartalmazó terveiről”.

Két nap alatt 24 tornádó csapott le az USA délkeleti részén, halálos áldozatok is vannak

Publikálás dátuma
2019.12.19. 15:14
Képünk illusztráció
Fotó: SETH HERALD / AFP
Mississippiben tíz, Alabamában kilenc, Louisianában három, Georgiában pedig két romboló forgószelet számoltak össze.
A hét első két napján legkevesebb 24 tornádó csapott le az Egyesült Államok délkeleti partvidékén – közölte az amerikai Országos Meteorológiai Szolgálat (NWS). A kormányügynökség helyi részlegeinek beszámolói szerint hétfőn és kedden tornádók söpörtek végig Louisiana nyugati felétől egészen Georgia déli részéig,
Mississippiben tíz, Alabamában kilenc, Louisianában három, Georgiában pedig két romboló forgószelet számoltak össze.

A legnagyobb erejű tornádó 258 kilométeres óránkénti sebességgel szántotta fel a földet Louisianában, egy 100 kilométer hosszú és 366 méter széles ösvényt hagyva maga után DeRidder és Alexandria városok között. A pusztító meteorológiai jelenségeknek több halálos áldozata is volt:
Alabama északi részén egy házaspár vesztette életét, amikor egy tornádó elérte az otthonukat, Louisianában egy nő halt meg a viharban. Kentuckyban a hirtelen áradás végzett egy emberrel.

Szerző
Frissítve: 2019.12.19. 15:16