Karácsonykor egymás érik a családi ebédek, vacsorák, a rokonlátogatásokon általában finomságoktól roskadozó asztalok csábítanak evésre. Egyre több azonban a cukorbeteg és a különféle ételérzékenységektől szenvedő ember, akiknek nemcsak a plusz kilók, hanem az állapotuk miatt is oda kell figyelniük, mit esznek.
„Hazánkban közel egymillió, a világon pedig több mint 300 millió diabéteszes ember él, és a szám évről évre növekszik. Ennek ellenére még mindig kevesen rendelkeznek elegendő információval erről a népbetegségről, pedig a karácsonyi menü összeállítását is jelentősen megnehezítheti, ha cukorbeteg van a családban. Kis odafigyeléssel azonban mindenkinek olyan finomsággal készülhetünk, amit boldogan és biztonságosan fogyaszthat” – mondta Marton Anna, a Budai Egészségközpont belgyógyász, diabetológus szakorvosa.
Cukorbetegség esetén a vércukorszint szabályozása nem működik megfelelően, a magas vércukorszint pedig hosszú távon csaknem minden szervet károsíthat. 1-es típusú cukorbetegség esetén a szervezet egyáltalán nem, vagy egyre kevésbé termel inzulint, így naponta többszöri alkalommal szükséges a pótlása. A legtöbb érintettnek azonban 2-es típusú a cukorbetegsége van, ebben az esetben a szervezet nem képes a nagyobb mennyiségben elfogyasztott szénhidrátok megfelelő lebontására. A betegségnek ennek a formája megfelelő életmóddal elkerülhető vagy akár vissza is fordítható – hangsúlyozta a szakorvos.
Az ünnepi, általában nehéz, laktató ételeket tartalmazó lakomák, a nassolás, sőt a napokig tartó folyamatos evés miatt a diabéteszesek számára ilyenkor még fontosabb a vércukorszint rendszeres mérése és az anyagcsere-egyensúly megtartása. A mérést a nagyobb étkezések előtt tanácsos elvégezni. Vendégségbe pedig ajánlatos elegendő mennyiségű inzulint, tesztcsíkot és/vagy gyógyszert is vinni – mondta Szabó Lucia, a Cukorbetegközpont dietetikusa.
Az étkezések utáni vércukorszint mértéke a táplálék szénhidráttartalmától és a felszívódási idejétől függ. A 2-es típusú cukorbetegeknek, a súlyfeleslegük miatt is, még több figyelmet kell fordítaniuk a szénhidrátok számolására, illetve a gyorsan felszívódó szénhidrátok - cukrozott élelmiszerek, folyékony tejtermékek, gyümölcskészítmények - kerülése mellett a zsiradékbevitelre is, ezért érdemes sovány húsokat, gombát, halakat fogyasztaniuk. Ha az ünnepi asztalról nem hiányozhatnak a rántott fogások, a panírozáshoz válasszunk teljes kiőrlésű búza- vagy zablisztet, zsemlemorzsa helyett pedig zabpelyhet használjunk – ajánlotta Marton Anna.
A köretekként sokszor megállunk a krumplinál és a fehér rizsnél, de ezekhez hasonlóan a bulgur, a kuszkusz, a köles és az édesburgonya is emeli a vércukorszintet. Egészségesebb, ha olajban és zsírban sütés helyett grillezzük a burgonyát, rizsből pedig a lassabban felszívódó barnát választjuk, illetve ha zöldségfélékkel is színesítjük a köreteket. Ha legalább részben salátákkal helyettesítjük a köreteket, akkor nemcsak a szénhidrátokat és a zsírokat, de a bevitt kalóriákat is csökkenthetjük, miközben vitaminokat, ásványi anyagokat és élelmi rostokat viszünk be.
A cukorbetegséggel küzdőknek sem kell lemondaniuk az édességekről – jegyezte meg a szakorvos. Sok cukrászdában készítenek cukormentes bejglit is, de otthon is könnyen készíthetünk egészségesebb édességeket. Cukor helyett használjunk természetes édesítőket: szénhidrát- és kalóriacsökkentett nyírfacukrot, illetve szénhidrát- és kalóriamentes eritritet vagy steviát. Már azzal is közel 25 százalékkal csökkenthetjük a szénhidrát- és kalóriabevitelt, ha cukor helyett mézzel édesítjük a süteményeket.
A boltban vásárolt diabetikus, csökkentett szénhidráttartalmú süteményeknél fontos megnézni az összetevőket, ugyanis gyakran látni, hogy a cukrot fruktózzal helyettesítik, ami a cukorbetegeknek nem megfelelő, mert felszívódó cukrokat tartalmaz. A sütemény tésztája pedig gyakran fehér liszttel készül – mondta Szabó Lucia.
Búza- vagy rozsliszt helyett sütéshez jó alternatíva a lassabb felszívódású, teljes kiőrlésű liszt vagy az alacsony szénhidráttartalmú, zsírtalanított mandula-, illetve kókuszliszt is. Töltelékekhez és krémekhez ideális választás a kalóriaszegény, szénhidrátmentes túró, vagy a bár zsírosabb, de közel nulla szénhidráttartalmú mascarpone sajt – mondta a Budai Egészségközpont szakorvosa.
A nassolásról sem kell lemondani, ha csokoládé helyett zöldségből – zellerszárból, répából, uborkából - készült rágcsálnivalót ropogtatunk, de jók az olajos magvak is, amelyek nemcsak finomak, hanem – mértékkel fogyasztva - jótékony hatással is vannak az egész szervezet működésére – mondta a Cukorbetegközpont dietetikusa.
Inni is kell, alkoholt okosan!
A vércukorszint szabályozása miatt fontos a napi 2-3 liternyi folyadékbevitelről is gondoskodni víz vagy cukrozatlan zöld, illetve fekete tea formájában. A gyümölcstea természetes fruktózt tartalmaz, amely jelentősebb mennyiségben emeli a vércukorszintet, így ennek fogyasztása cukorbetegeknek nem javasolt. Ha megfeledkezünk a belső hidratálásról, a vérünk sűrűbbé válik és megnő a cukorkoncentrációja, ami az agy és a szív vérkeringésének romlásához vezet, így akkor is fontos, hogy figyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre, ha nem vagyunk cukorbetegek. Vízhajtó hatása miatt a kávéval és az alkohollal is érdemes csínján bánni.
„Az ünnepléshez hozzátartozik, hogy egy pohár jó borral vagy finom pezsgővel koccintsunk. A cukorbetegeknek azonban kerülniük kell a magas cukortartalmú italokat, mint például a desszertborokat vagy likőröket, de a száraz bor, a pezsgő vagy a sör is emeli a vércukorszintet. Így az optimális szénhidrátbevitelbe ezek szénhidráttartalmát is bele kell számítani, illetve ezekhez kell igazítani az étkezés előtt beadandó inzulindózist is. Ezzel szemben a cukrozatlan röviditalok, a pálinka, a whisky, a konyak vagy a vodka csökkentik a vércukorszintet, fogyasztásuk esetén az étkezéssel bevitt szénhidrát mennyiséggel vagy az étkezés előtti inzulinadag csökkentésével kell kompenzálni a különbséget” – mondta a diabetológus.
A szokásosnál több evést, a megemelt vércukorszintet mozgással ellensúlyozhatjuk, ami felgyorsítja az emésztési folyamatokat is. Ezért étkezések után tegyünk kiadós sétákat a családdal vagy a barátokkal – ajánlotta a szakorvos.
Elkerülhető a "hipózás"
Ha a cukorbetegek nem tartják be az előírt szénhidrát- és kalóriamennyiséget, hiperglikémiás állapot alakulhat ki. A „hipózás” zavartsággal, szédüléssel, verejtékezéssel, remegéssel, szapora pulzussal jár. Elsősorban az inzulinos cukorbetegeket veszélyezteti, ám előfordulhat a gyógyszert szedőknél is. A cukorbetegeknek azt is tudniuk kell, hogy az ünnepi stressz, de az üres gyomorra fogyasztatott alkohol is hirtelen vércukorszint leeséséhez és hipoglikémiás állapot kialakulásához vezethet – mondta a Cukorbetegközpont dietetikusa.