Előfizetés

Fideszes politikusokkal mulatott a börtönbe küldött volt polgármester, aki nagy sikerrel kerüli a cellát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.20. 13:39

Fotó: Kovács Tamás / MTI
Veres Margit nem kérte, hogy elhalaszthassa büntetésének letöltését.
A felvételek tanúsága szerint remekül szórakozott a múlt hét szombati hajdúnánási városbálon Veres Margit volt balmazújvárosi polgármester, akit 2018 áprilisában hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt öt év letöltendő szabadságvesztésre ítéltek, de azóta sem vonult börtönbe, írja a 24.hu. A Hajdúnánási Televízió videóján az látszik, hogy Veres Margit többek közt Tiba István fideszes országgyűlési képviselő, Jakab István MAGOSZ-elnök és Szolláth Tibor fideszes hajdúnánási polgármester társaságában mulatozik. (A felvételen 8 perc 22 másodperctől látható az elítélt expolgármester a képernyő jobb szélén.)
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egyébként pont csütörtökön mondta azt a Kormányinfón – a győri gyermekgyilkossággal kapcsolatban –, hogy hiába jelenik meg a törvényekben 2010 óta a szigorúbb büntetőpolitika, ha azt a bíróságok nem alkalmazzák. Emlékezetes, hogy az egykori városvezető még tavaly kapott arról értesítést a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságától, hogy június 27-én kell megkezdenie szabadságvesztésének letöltését, ám ez nem történt meg. Mint azt korábban megírtuk, bár Veresnek lehetősége lett volna rá, nem kért halasztást a bíróságtól.  Ami a bűntényt illeti: a vádirat szerint Veres Margit 2012-ben még jegyzőként fogadott el 400 ezer forintot és egy gépkocsit egy vállalkozótól, aki az általa épített rendezvénycsarnokhoz szeretett volna 180 millió forint állami támogatást szerezni.

Rendkívül veszélyes a közbizalomra Márki-Zay Péter listázós ötlete

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.20. 12:30

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A Magyar Helsinki Bizottság szerint nem szabad a bírákat megbélyegezni.
A Magyar Helsinki Bizottság elfogadhatatlannak, veszélyesnek és az igazságszolgáltatásba vetett közbizalomra nézve rendkívül károsnak találja Márki-Zay Péter elképzelését a bírók listázására vonatkozóan, írja a hvg.hu. Emlékeztetőül: Hódmezővásárhely polgármestere vasárnap egy videóban arról beszélt, hogy egy oldalon közzé lehetne tenni azokat a bírókat, akik pártérdekekből abszolút vállalhatatlan ítéleteket hoznak. "Azokat ugyanúgy, mint a Nagy Imrét halálra ítélő Vida bírót a történelem meg fogja őrizni emlékezetében, és őróluk tudni fogjuk, hogy ők egy demokratikus országban bíróként nem működhetnek." Azt is hozzátette, hogy igenis listázni kell, és fogják is a bírókat. A Helsinki Bizottság szerint elfogadhatatlan, veszélyes és az igazságszolgáltatásba vetett közbizalomra nézve rendkívül káros az elképzelés. Úgy gondolják, hogy a bíróságok tevékenységéről lehet vitatkozni, de nem mindegy, hogy ki teszi mindezt. Szerintük a politikusok sokkal szűkebb körben és óvatosabban mondhatnak véleményt a bíróságokról és egyes ügyekről vagy ítéletekről, mint mások, mivel megnyilvánulásaik hatása a bíróságok tevékenységére jelentősebb, mint bárki másé.

Hatottak Hoppál Péter szavai: buzizó, fideszes nyugdíjasok támadták meg a pécsi egyetemet

Pion István
Publikálás dátuma
2019.12.20. 11:48

Fotó: Google Street View
Hál'Istennek malomkő és tenger sem akadt a közelben.
Ahogy a Népszava elsőként megírta, Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő, bukott kulturális államtitkár az Emberség Erejével Alapítvány (EEA) érzékenyítő programja miatt borult ki, ugyanis középiskolások szembesülhettek azzal a ténnyel, hogy léteznek azonos nemű párok és emberhez méltó életet szeretnének élni. Nem csak hogy kiborult, javasolt is:
aki gyerekeket érzékenyít a homoszexualitásra, annak jobb volna, ha malomkövet kötnének a nyakára és a tenger mélyébe vetnék.

-írta Facebook-oldalán Hoppál Péter.

A Pécsma most azt írja, hogy Polyák Gábor, a pécsi egyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék tanszékvezetője ezután a Facebookon arról posztolt: a fideszes média cikkei és bejegyzései után „fideszes nyugdíjasok” rohanták meg a kommunikációs tanszéket, és
számon kérték a kollégáin, miért engedik be „ide a buzikat”.

(Az EEA programja a Zsolnay-negyedben, a kommunikáció tanszék épületében zajlott - a szerk.)

Pécsen lesz az első vidéki Pride

Jövőre Pécsen is felvonulást tart a Budapest Pride – jelentette be a melegjogi szervezet. „A 2020-as évben szeretnénk a magyarországi LMBTQ mozgalmat széles körben megerősíteni. Ezzel reményeink szerint több program valósulhat meg, és a látogatók is több helyszínre tudnak majd ellátogatni. De a fő cél, hogy ne csak Budapesten legyen lehetőség átélni a Pride hangulatot, és hogy az erre nyitott szervezetek helyben valósítanának meg saját eseményeket: beszélgetéseket, kiállításokat, filmvetítéseket, színházi előadásokat, és felvonulást is” – áll a közleményben, hozzátéve, hogy jövőre Budapest mellett a vidéki városok közül elsőként Pécsen lesz felvonulás. A kezdeményezés miatt újra elindították a Budapest Pride Szolidaritási Alapot, amelyen keresztül a rendezvényekre és a kampányukra gyűjtenek adományokat, és vidéki szervezeteiket támogatják majd belőle. Céljuk, hogy jövőre országos méretű legyen a fesztivál.

A tanszékvezető szerint „Hoppál Péter, bukott fideszes politikus, egyelőre országgyűlési képviselő nem mellesleg a PTE adjunktusa” a Facebookon „nem túl burkoltan azt javasolja, hogy az Emberség tagjait, mint a gyerekek megrontóit fojtsuk vízbe”. Azt kérdezi: „Az egyetem hogy tűrheti el, hogy egy oktatója, legyen bár történetesen országgyűlési képviselő, uszítson? Az egyetem miért fél attól, hogy a falai között az emberi jogokról beszélnek? Az a dolgunk, hogy most is elmondjuk a diákjainknak, hogy amit maguk körül látnak, az nem végleges, főleg nem normális, hogy kölcsönös tisztelet és megértés nélkül nincs társadalom. Én erről ne beszéljek, Hoppál meg bibliai idézetbe bújtatva, fideszkeresztényi módon gyűlölködhessen?”