Gyerekgyilkosság Győrben: az ügyészség szerint ők minden törvényes eszközzel felléptek az elkövető ellen

Publikálás dátuma
2019.12.20. 14:04
Győr egyik ipari telephelye, ahol lakossági bejelentés alapján egy lakásban két gyermek, egy 13 éves lány és egy 10 éves fiú, valamint apjuk holttestét találták meg a rendőrök
Fotó: Krizsán Csaba / MTI
A Legfőbb Ügyészség közleményben ismertette, miket tett meg az ügy érdekében.
Az ügyészség minden törvényes eszközzel fellépett annak érdekében, hogy a győri gyermekgyilkossághoz vezető láncolat ne következhessen be - áll a Legfőbb Ügyészség pénteki közleményében. Mint írták, a férfi ellen emberölés bűntettének kísérlete és kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt folyt büntetőeljárásban a Vas Megyei Főügyészség a terhelt kiskorú gyermekei tekintetében a szülői felügyeleti jog megszüntetését indítványozta. Az ügyészi indítványt a Szombathelyi Törvényszék egyéb törvényes útra utasította. A büntetőügy másodfokú eljárásában a Győri Fellebbviteli Főügyészség az elsőfokú ítélet megváltoztatását indítványozta, az első fokon kiszabott öt év fegyházbüntetésnél súlyosabb szabadságvesztést, valamint a szülői felügyeleti jog megszüntetését kezdeményezte. A Győri Ítélőtábla az ügyészségi fellebbezésnek nem adott helyt, az elsőfokú bíróság ítéletét helyben hagyta. A jogerős ítélet után a Vas Megyei Főügyészség keresetet nyújtott be a Szombathelyi Járásbírósághoz a terhelt szülői felügyeleti jogának megszüntetése iránt. A Szombathelyi Járásbíróság a szülői felügyeletet megszüntette azzal, hogy gyermekeivel a férfi továbbra is jogosult volt a kapcsolattartásra. A férfit a fegyházbüntetésből 2019 szeptemberében a Szombathelyi Törvényszék büntetés-végrehajtási bírója feltételes szabadságra bocsátotta. A végzéssel szemben a Vas Megyei Főügyészség fellebbezett és indítványozta, hogy másodfokon az elítélt feltételes szabadságra bocsátását mellőzzék. A Szombathelyi Törvényszék az ügyészi fellebbezésnek nem adott helyt, az elsőfokú bíróság határozatát helyben hagyta. Az eljáró ügyészi szervek az emberölés bűntettének kísérlete miatt a férfival szemben indult büntetőeljárásban a kiszabott szabadságvesztésnél súlyosabb büntetést kértek, a szülői felügyeleti jog megszüntetését már a büntetőeljárásban is indítványozták, majd polgári pert indítottak a szülői felügyeleti jog megszüntetése érdekében, valamint a férfi feltételes szabadságra bocsátását is ellenezték.
Szerző
Frissítve: 2019.12.20. 14:26

Fideszes politikusokkal mulatott a börtönbe küldött volt polgármester, aki nagy sikerrel kerüli a cellát

Publikálás dátuma
2019.12.20. 13:39

Fotó: Kovács Tamás / MTI
Veres Margit nem kérte, hogy elhalaszthassa büntetésének letöltését.
A felvételek tanúsága szerint remekül szórakozott a múlt hét szombati hajdúnánási városbálon Veres Margit volt balmazújvárosi polgármester, akit 2018 áprilisában hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt öt év letöltendő szabadságvesztésre ítéltek, de azóta sem vonult börtönbe, írja a 24.hu. A Hajdúnánási Televízió videóján az látszik, hogy Veres Margit többek közt Tiba István fideszes országgyűlési képviselő, Jakab István MAGOSZ-elnök és Szolláth Tibor fideszes hajdúnánási polgármester társaságában mulatozik. (A felvételen 8 perc 22 másodperctől látható az elítélt expolgármester a képernyő jobb szélén.)
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egyébként pont csütörtökön mondta azt a Kormányinfón – a győri gyermekgyilkossággal kapcsolatban –, hogy hiába jelenik meg a törvényekben 2010 óta a szigorúbb büntetőpolitika, ha azt a bíróságok nem alkalmazzák. Emlékezetes, hogy az egykori városvezető még tavaly kapott arról értesítést a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságától, hogy június 27-én kell megkezdenie szabadságvesztésének letöltését, ám ez nem történt meg. Mint azt korábban megírtuk, bár Veresnek lehetősége lett volna rá, nem kért halasztást a bíróságtól.  Ami a bűntényt illeti: a vádirat szerint Veres Margit 2012-ben még jegyzőként fogadott el 400 ezer forintot és egy gépkocsit egy vállalkozótól, aki az általa épített rendezvénycsarnokhoz szeretett volna 180 millió forint állami támogatást szerezni.
Szerző

Rendkívül veszélyes a közbizalomra Márki-Zay Péter listázós ötlete

Publikálás dátuma
2019.12.20. 12:30

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A Magyar Helsinki Bizottság szerint nem szabad a bírákat megbélyegezni.
A Magyar Helsinki Bizottság elfogadhatatlannak, veszélyesnek és az igazságszolgáltatásba vetett közbizalomra nézve rendkívül károsnak találja Márki-Zay Péter elképzelését a bírók listázására vonatkozóan, írja a hvg.hu. Emlékeztetőül: Hódmezővásárhely polgármestere vasárnap egy videóban arról beszélt, hogy egy oldalon közzé lehetne tenni azokat a bírókat, akik pártérdekekből abszolút vállalhatatlan ítéleteket hoznak. "Azokat ugyanúgy, mint a Nagy Imrét halálra ítélő Vida bírót a történelem meg fogja őrizni emlékezetében, és őróluk tudni fogjuk, hogy ők egy demokratikus országban bíróként nem működhetnek." Azt is hozzátette, hogy igenis listázni kell, és fogják is a bírókat. A Helsinki Bizottság szerint elfogadhatatlan, veszélyes és az igazságszolgáltatásba vetett közbizalomra nézve rendkívül káros az elképzelés. Úgy gondolják, hogy a bíróságok tevékenységéről lehet vitatkozni, de nem mindegy, hogy ki teszi mindezt. Szerintük a politikusok sokkal szűkebb körben és óvatosabban mondhatnak véleményt a bíróságokról és egyes ügyekről vagy ítéletekről, mint mások, mivel megnyilvánulásaik hatása a bíróságok tevékenységére jelentősebb, mint bárki másé.
Szerző
Frissítve: 2019.12.20. 12:49