Előfizetés

Kásler Miklós mondjon le! - követeli a PDSZ

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.20. 15:22

Fotó: Népszava
Az új Nemzeti alaptanterv bevezetésének leállítása borította ki a bilit a szakszervezetnél.
Kásler Miklósról újabb rendkívül fontos fronton derült ki, hogy
alkalmatlan

a posztjára: ugyanis mégsem vezetnek be jövőre új Nemzeti alaptantervet (Nat) – derült ki a tegnapi Kormányinfón. Gulyás Gergely azt mondta, az oktatási rendszerben nem történt annyi változás, ami ezt indokolná, ezért legfeljebb csak a jelenlegi, 2012-ben bevezetett Natot módosítják majd.
Az új alaptanterven 2017-ben kezdett dolgozni egy szakértői csapat, a projektet 2,4 milliárd forintos uniós forrásból finanszírozták, amit a döntéssel konkrétan kidobtak az ablakon.

Ma reagált a hírre a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), mint az MTI írja, elfogadhatatlannak tartják, hogy mégsem lesz új Nemzeti alaptanterv. A PDSZ országos választmánya nevében Szűcs Tamás elnök pénteken az MTI-vel azt közölte: megdöbbenve értesültek a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely bejelentéséről. Kiemelték, hogy a jelenlegi, 2012 óta hatályos, korszerűtlen alaptanterv mielőbbi kivezetéséről szakmai konszenzus volt és van, a viták inkább a változtatás mértékéről szóltak. "Ilyen körülmények között valószínűsítjük, hogy a készülő, sőt talán már elkészült kerettantervek ismételten a hatályos és már születésekor is túlhaladott dokumentumhoz fognak igazodni, ami további évekre fogja jegelni a közoktatás tartalmi, szakmai megújhodásá" - fogalmaztak a közleményben. A döntés bejelentésének módja ellen is tiltakoznak, azt írták: "döbbenetesnek tartjuk, hogy egy ilyen horderejű kérdésről a sajtón keresztül, különösebb indoklás nélkül értesüljön a szakma". 
Mindezek alapján a PDSZ lemondásra szólítja fel az emberi erőforrások miniszterét, államtitkárát és a közoktatásért felelős államtitkárt, továbbá önálló oktatási minisztérium visszaállítását sürgetik.

A szakszervezet szerint ugyanis a jelenlegi struktúra alkalmatlan az oktatás irányítására, "az oktatásirányítást a káosz jellemzi". A Nemzeti alaptanterv ügye mellett problémaként említették egyebek mellett a kifizetetlen tanári túlórákat, a pedagógushiányból eredő túlmunkát, az oktatási szektor béreinek kezelését és a szakképzési átalakítást. 

Hadházy Ákos lett Az év közmunkása

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.20. 14:52

Fotó: Hócipő
A Hócipő szerkesztőségének díját Andrassew Iván emlékpadjánál adták át.
A budapesti Szent István parkban, a Népszava és a Hócipő egykori főmunkatársa, Andrassew Iván emlékpadjánál adta át a Hócipő szerkesztősége Az év közmunkása címet Hadházy Ákos független parlamenti képviselőnek - áll lap közleményében, ami a politikus számos tevékenysége közül kettőt emelt ki:
  • idén társaival 700 ezer aláírást gyűjtött, hogy csatlakozzunk az Európai Ügyészséghez,
  • három éve megkezdett Korrupcióinfója pedig már a 100. résznél tart, főleg az uniós pénzek elherdálását és szétlopását derítve fel.
Mint írják, Para-Kovács Imre egy seprűt adott át Hadházynak, hogy takarítsa ki vele Augiász istállóját, megjegyezve, hogy Héraklész sosem kapta meg az érte ígért 10 százalékot. Sütő Kálmán hajléktalantól egy ásót kapott a képviselő, hogy minél több korrupciós ügyet ásson ki jövőre is. Farkasházy Tivadar pedig egy lapáttal lepte meg, Hofi Géza dalát idézve, gondolj apádra, ha rákerülsz a lapátra. Hozzátették: "Mármint a miniszterelnök úr, hiszen az eredendő bűn az 1993-as székházeladásból lecsípett milliók voltak apja kőbányájának a beindítására." A független képviselő szekszárdi földije, Weisz Béla le is rajzolta neki, amint Hadházy átadja a lapátot Orbánnak.
Farkasházy a közlemény szerint hozzátette, a szerszámok átadásának aktualitása van: Mészáros Lőrinc a minap jelentette ki, hogy sosem volt üzleti kapcsolata a miniszterelnökkel, aztán ismét lecsíptek ötmilliárdot a TEK részére a közmunkások éves keretéből, ami a 2014-es 340 milliárd helyett így már csak 140 milliárd forint lesz jövőre, miközben a pesti kézilabdacsarnokra 160 milliárdos ajánlatokat beadó pályázók mindegyike egy hét alatt le tudta vinni 100 milliárdra az ajánlatát. Végül Hadházy egyik mondatát idézte Farkasházy, aki szerint ez akár a Hócipő ars poeticája is lehetne: "Keresni kell a lehetőségeket, hogy magát a vezért tegyük nevetségessé." Az átadás végén a képviselő megpróbálta elcipelni a szerszámokat.

Gyerekgyilkosság Győrben: az ügyészség szerint ők minden törvényes eszközzel felléptek az elkövető ellen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.20. 14:04
Győr egyik ipari telephelye, ahol lakossági bejelentés alapján egy lakásban két gyermek, egy 13 éves lány és egy 10 éves fiú, valamint apjuk holttestét találták meg a rendőrök
Fotó: Krizsán Csaba / MTI
A Legfőbb Ügyészség közleményben ismertette, miket tett meg az ügy érdekében.
Az ügyészség minden törvényes eszközzel fellépett annak érdekében, hogy a győri gyermekgyilkossághoz vezető láncolat ne következhessen be - áll a Legfőbb Ügyészség pénteki közleményében. Mint írták, a férfi ellen emberölés bűntettének kísérlete és kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt folyt büntetőeljárásban a Vas Megyei Főügyészség a terhelt kiskorú gyermekei tekintetében a szülői felügyeleti jog megszüntetését indítványozta. Az ügyészi indítványt a Szombathelyi Törvényszék egyéb törvényes útra utasította. A büntetőügy másodfokú eljárásában a Győri Fellebbviteli Főügyészség az elsőfokú ítélet megváltoztatását indítványozta, az első fokon kiszabott öt év fegyházbüntetésnél súlyosabb szabadságvesztést, valamint a szülői felügyeleti jog megszüntetését kezdeményezte. A Győri Ítélőtábla az ügyészségi fellebbezésnek nem adott helyt, az elsőfokú bíróság ítéletét helyben hagyta. A jogerős ítélet után a Vas Megyei Főügyészség keresetet nyújtott be a Szombathelyi Járásbírósághoz a terhelt szülői felügyeleti jogának megszüntetése iránt. A Szombathelyi Járásbíróság a szülői felügyeletet megszüntette azzal, hogy gyermekeivel a férfi továbbra is jogosult volt a kapcsolattartásra. A férfit a fegyházbüntetésből 2019 szeptemberében a Szombathelyi Törvényszék büntetés-végrehajtási bírója feltételes szabadságra bocsátotta. A végzéssel szemben a Vas Megyei Főügyészség fellebbezett és indítványozta, hogy másodfokon az elítélt feltételes szabadságra bocsátását mellőzzék. A Szombathelyi Törvényszék az ügyészi fellebbezésnek nem adott helyt, az elsőfokú bíróság határozatát helyben hagyta. Az eljáró ügyészi szervek az emberölés bűntettének kísérlete miatt a férfival szemben indult büntetőeljárásban a kiszabott szabadságvesztésnél súlyosabb büntetést kértek, a szülői felügyeleti jog megszüntetését már a büntetőeljárásban is indítványozták, majd polgári pert indítottak a szülői felügyeleti jog megszüntetése érdekében, valamint a férfi feltételes szabadságra bocsátását is ellenezték.