Előfizetés

Ötös lottó – Kihúzták a nyerőszámokat, egy Joker-telitalálat van

MTI
Publikálás dátuma
2019.12.21. 20:10
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Valaki 34 109 465 forinttal lett gazdagabb.
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint az 51. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:  Nyerőszámok: 2 (kettő) 29 (huszonkilenc) 53 (ötvenhárom) 70 (hetven) 82 (nyolcvankettő) Nyeremények: 5 találatos szelvény nem volt; 4 találatos szelvény 29 darab, nyereményük egyenként 2 181 950 forint; 3 találatos szelvény 2567 darab, nyereményük egyenként 26 295 forint; 2 találatos szelvény 81.398 darab, nyereményük egyenként 1815 forint. Joker: 210003 Az 1 darab Joker-telitalálatra 34 109 465 forintot fizetnek.

Esővel és széllel ér véget a hét, de a meleg még marad

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.12.21. 17:35
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Kárpát-medence időjárását vasárnap estig két átvonuló mediterrán ciklon alakítja.
Szombaton késő délután délnyugaton megszűnik a csapadék, ott a felhőzet is szakadozni kezd, de északkeleten egészen reggelig eshet. Vasárnap délelőtt délnyugat felől ismételt felhőzetnövekedés kezdődik, és délután, estefelé már szinte országszerte újból eshet az eső, délen jelentős mennyiség is hullhat. Többfelé erős lesz a déli, délkeleti, majd vasárnap az északi, északnyugati szél.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +10 fok között alakul, nyugaton lesz a hidegebb, keleten a melegebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 7 és 15 fok között alakul, nyugaton az alacsonyabb, keleten a magasabb értékekkel.

Időjárási helyzet Európában

Európa jelentős részének időjárását egy hatalmas kiterjedésű ciklonrendszer alakítja. A hullámzó frontzóna a Skandináv-félszigettől Közép-Európán át egészen az Ibériai-félszigetig húzódik. A fronton peremhullámok is kialakultak, amelyből a Földközi-tenger vidékén sokfelé esik az eső. Arrafelé több helyen a 30 mm-t is meghaladja a légoszlop nedvességtartalma, amely még nyáron is számottevőnek mondható érték.
Nem egy mérőállomáson 50-100 mm közötti összegeket regisztráltak, sőt a portugáliai Penhas állomáson 165, a szlovéniai Vogelen 216, míg a Dél-spanyolországi Grazalemában 290 mm esett.
A Kelet-európai-síkságon ugyanakkor magasnyomás helyezkedik el, területén sokfelé borongós, ködös az idő. Arrafelé napközben is fagypont körül alakul a csúcsérték, míg a kontinens más tájain jóval meghaladja az átlagot a hőmérsékleti maximum. A Kárpát-medence időjárását vasárnap estig két átvonuló mediterrán ciklon alakítja.
Kapcsolódó
30 éves melegrekordot döntött meg a decemberi tavasz

Kövér egyetlen interjúban magyarázott meg mindent, a kultúrharctól a Borkai-ügyig

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.21. 16:16
Kövér László
Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Kiderült: a gyűlölködő ellenzék egyszerre kommunista és nyilas, a Fidesz pedig kétharmadot szerzett az önkormányzati választáson.
Indulatos interjú keretében magyarázta Kövér László házelnök a Magyar Hírlapban, hogy kormánypárti szemmel hogyan kell értékelni az elmúlt hónapok politikai eseményeit. Így először is elismételte, hogy "a Fidesz–KDNP mindkét idei voksolást megnyerte", ide értve az önkormányzatit is. Az egyértelműség kedvéért az országszerte helyi polgármesterekre és képviselőkre leadott szavazatokat országgyűlési választások mintájára összesítette, majd megállapítrotta, majdnem elég voksot kaptak fideszes jelöltek ahhoz, hogy az egy kétharmadra is elég legyen.
Kövér azt is megmagyarázta, hogy a Borkai-ügy nem Borkai Zsolt korábbi győri polgármester és Rákosfaly Zoltán ügyvéd korrupció-gyanús, a rendőrség által jelenleg is vizsgált cselekményeiről szól, hanem az ellenzék "tudatos" tervének "alapos és precíz" végrehajtása történt. Az ellenzéki pártokat úgy jellemezte, mint "elvtelen", illegitim formációkat az "alulról kikényszerített polgári szövetséghez" képest. Kövér azt is állította, az ellenzéki pártoknak nincs programja - ezt olvasni igencsak megnyugtató lehet annak, aki esetleg már majdnem utánanézett a különböző nem-kormánypárti jelöltek részletesen kifejtett válkasztási programjainak. Majd az ellenzéki sikert is megmagyarázta Kövér a Fidesz-KDNP saját táborának: a már többször hallott kormánypárti fordulattal élve, azt gyűlölködő háborús hisztériának tudta be. Kitért arra is, hogy a kormánypártok ellenzékét nyilasok és kommunisták örökösei adják, akiknek célja "egy új, primitív barbarizmus".
A 2022-es választásokról szólva Kövér azt fejtegette, hogy sokaknak van mit vesztenie egy esetleges politikai változástól. Különösen a "világgazdaság egén gyűlő sötét felhők" miatt. Az egyházakat, az oktatást és a médiát említette, mint tényezőket, amiknek felelőssége van a Fidesz-KDNP hatalomban való megtartásában.
A rendkívül szigorú parlamenti házszabály-módosítást is megmagyarázta Kövér: így a "balhézó" ellenzék nem tehet mást, mint hogy vitával száll szembe a kétharmad úthengerével. Kövér szerint ez nem azért nem megy az ellenzéknek, mert a kormány a megfelelő többség birtokában lerázza magáról az érveket, hanem mert nincsenek gondolatai az ellenzéki politikusoknak.
Ezután a Fidesz kultúrharcának aktuális fejezetét, a színházi törvénycsomagot értelmezte az Országgyűlés elnöke. Érvelése szerint "az, amit ma kultúrharcként látunk", igazából csak a hatalomból kiszoruló rendszerváltás előtti elitnek és "kineveltjeinek" utóvédharca. Szerinte nincs elnyomás; bizonyítja ezt, hogy annak idején fővárosi főpolgármesterként Tarlós István "csupán néhány teátrum élén eszközölt személyi változást", és a "többi helyen nagyjából" nem történt személycsere. Karácsony Gergelyt ennél a pontnál "egy pubertáskorban lévő kiskutyához" hasonlította, ami megjelöli területét.
A Magyar Hírlap munkatársa általi gondos felkérdezésének hála, azt sem hagyta magyarázat nélkül Kövér, hogy nemzetközi szinten kelt megütközést az Orbán-kormány munkássága. Narratívája szerint az Európai Unióban egyszerűen hazudnak, hiszen "ez is egy háború". Kifejtette, hazaárulás nemzetközi fórumokhoz fordulni belföldi igazságtalanságok kapcsán. Kérdésre válaszolva Soros György szerepét is részletezte a házelnök: sok ügynökkel bíró homályos aktorok előretolt éke ő, akiről a magyar kormány merte ezt először kimondani. Itt fontosnak tartotta Kövér megjegyezni, az antiszemitizmus vádja is hazugság.
A klímaváltozás kérdése is felmerült, ezzel látszólag továbbra is ellentmondásos a kormánypártok viszonya. Egyrészt a közelgő klímakatasztrófát a "genderjogokkal" összemosva keretezte a fideszes politikus: itt is a meg nem nevezett háttérhatalmak szédítik a fiatalokat. Aztán tényanyaggal nem rendelkező kóklereknek nevezte a klímaváltozás kutatóit. Másrészt viszont kijelentette, a veszély valós és közvetlen. A megoldás keresését azonban kisajátítaná maguknak. Kövér ezt olyan állításokkal igyekezett indokolni és igazolni, mint például hogy a tömegturizmus visszaesésétől "a fél világ polgárháborúba süllyedne".
Végül a fiatalok elvesztésének a kormánypártok számára egyre sürgetőbb problémáját is a klímakérdéssel kötötte össze Kövér. A fiataloknak azt üzente: lázadjanak a liberálisok ellen, mert igazából ők teszik tönkre a bolygót. Majd végül nyugatólag azt is elmondta, hogy igazából nincs is generációs szakadék, a nemzet pedig egységes.
Az utóbbi idők néhány súlyos témáját mégsem érintette a kormánypártok kommunikációs paneljeit felsorakoztató interjú. Nem esett szó például a tb-törvény nagyjából 700 ezer embert érintő módosításáról, amivel gyakorlatilag halálra ítélte a Fidesz-KDNP azokat, akik egyszerre szegények és betegek is. És nem esett szó arról, hogy miként lehetséges, hogy miközben a "családok évében" egymást érik a megelőzhető családirtások és asszonygyilkosságok, a nők elleni, illetve családon belüli erőszak megelőzését célzó isztambuli egyezmény elvárásait nem hajlandó átemelni a joggyakorlatba az Orbán-kormány.