Mégis átírják a Nemzeti alaptantervet

Publikálás dátuma
2019.12.22. 16:30

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma tisztázta: a mostani Nemzeti alaptanterv lesz az új Nemzeti alaptanterv.
Az ellenzék, illetve a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) „ellenzék által előretolt” elnökének politikai támadásaként értékelte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Gulyás Gergely kancelláriaminiszter csütörtöki bejelentésére érkezett reakciókat. A miniszter a Kormányinfón közölte: mégsem vezetik be jövőre a 2017 óta készülő új Nemzeti alaptantervet (Nat). A PDSZ és elnöke ezt elfogadhatatlannak nevezte, hiszen a jelenlegi, 2012-ben bevezetett korszerűtlen Nat kivezetéséről szakmai konszenzus van – s nem utolsósorban az új alaptanterv fejlesztésére már legalább 2,4 milliárd forintot elköltött a kormányzat. A PDSZ pénteken lemondásra szólította fel Kásler Miklós Emmi-minisztert, amire a szaktárca vasárnap úgy reagált: nem kell keseregni, mert a mostani, régi alaptanterv lesz az új alaptanterv is. Egészen pontosan azt írták: „lényeges koncepcionális változások” lesznek a Natban, a módosításokat a kormány a közelmúltban el is fogadta, 2020. szeptember elsején pedig életbe lépnek. Állítják: a Nat és a hozzá tartozó kerettantervek minden eddiginél modernebbek, korszerűbbek lesznek. Az Emmi szerint a Nat átalakítását széleskörű szakmai és társadalmi egyeztetés előzte meg, ám hogy pontosan kikkel egyeztettek az elmúlt több mint egy évben, azt nem lehet tudni. Az egyetlen új Nat-verzió, amit a közvélemény is megismerhetett, tavaly augusztusban jelent meg Csépe Valéria akadémikus-agykutató nevével fémjelezve. Ezt valóban lehetett véleményezni, de sok értelme nem volt, a kormány ugyanis gyorsan jelezte: a Csépe-féle Nat biztos, hogy nem fog életbe lépni. Majd felbérelték az antiszemita írókhoz vonzódó Takaró Mihály irodalomtörténészt, hogy tegye egy kicsit „hazafiasabbá” dokumentumot. A Nat sorsa azóta ismeretlen. Az Emmi viszont figyelmeztetett: mielőtt bárki „felelőtlenül” véleményt nyilvánít, várja meg, amíg felkerülnek a minisztérium honlapjára az új kerettantervek.  
Szerző
Frissítve: 2019.12.22. 20:04

Az országos főrendőr megköszönte a kitartást, de nem teszi zsebre az állomány nevében írt választ

Publikálás dátuma
2019.12.22. 16:12

Fotó: Police_hu / Instagram
Az év vége közeledtével óhatatlanul is számot vet az ember.
Balogh János országos rendőrfőkapitány levelét megírta, ezzel letudva a vezetők év végi ünnepekkor szinte kötelező általános gyakorlatát. Annak rendje és módja szerint megköszönt az állománynak mindent, a levél szerint minden szép és jó. Mint írta, tovább javult a rendőrség társadalmi és szakmai megítélése, és kitért arra is, hogy
"hazánk továbbra is a világ egyik legbiztonságosabb országa".

Persze vannak még elérendő célok - tette hozzá a főrendőr. Az ünnepi sorokat itt tudják elolvasni. A Zsaruellátó nevű Facebook-oldalon aztán megjelent egy válaszlevél, amit a főkapitánynak címeztek, és "Az ön állománya" aláírással láttak el. Mielőtt azonban nekilátnak elolvasni, jó ha tudják: van olyan rendőr, aki idén 29 napnyi túlmunkát gyűjtött be, és jövőre tovább romlik majd a helyzet - mindez annak köszönhető, hogy az állomány egyre csak fogy. Az már csak hab a tortán, hogy a válaszlevél írója szerint ő azt a FÉG PA–63-as pisztolyt használja szolgálatban, amit a nagyapja a nyugdíjba vonulásakor adott le 1972-ben. Íme, a teljes válaszlevél: 
Szerző
Frissítve: 2019.12.22. 18:06

Orbán Viktor lírai és többszörösen összetett levelet írt hanuka alkalmából

Publikálás dátuma
2019.12.22. 13:13
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A levelet minden magyarországi zsidó szervezet vezetője megkapta.
Levélben köszöntötte a magyarországi zsidóságot hanuka ünnepe alkalmából Orbán Viktor miniszterelnök - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár vasárnap. A levél első fele líraira sikeredett: "A ránk köszöntő borongós téli idő, az egyre rövidülő nappalok és hosszabbodó éjszakák ellenére ez az időszak mégis hálával tölti meg a szívünket mindazért, amink van. Arra tanít bennünket, hogy a legnagyobb ajándék, ha az ősök példáját követve, a régi hagyományokat megelevenítve, meghitten ünnepelhetünk hittestvéreink és családtagjaink körében."  A levél második fele pedig többszörösen összetett: "Ahogy minden évben, úgy idén is azt kívánom, hogy a napról napra egyre több világosságot adó hanuka gyertyák fénye emlékeztesse Önöket a hit és összetartozás megtartó és soha el nem fogyó erejére. Engedjék meg, hogy a fény ünnepe alkalmából Magyarország miniszterelnökeként tisztelettel köszöntsem a magyar zsidó közösség minden tagját." A levelet a hazai zsidó szervezetek vezetőinek kézbesítették.  
Szerző