MVM;államosítás;Mátrai erőmű;Mészáros Lőrinc;

2019-12-23 11:48:59

Már meg is vette az állam Mészáros cégétől a Mátrai Erőművet

Pár hete még csak lehetséges opcióként beszéltek a veszteségessé tett Mátrai Erőmű újraállamosítástól, ma pedig már meg is kötötték az államnak meglehetősen kétséges üzletet a MVM és Opus Nyrt. vezetői.

A november 20-i szándéknyilatkozatnak megfelelően a Mátrai Erőmű Zrt.-ben meglévő tulajdoni hányadának értékesítéséről állapodott meg az Opus Global Nyrt. és a STATUS Energy Magántőkealap kezelője, az OPUS GLOBAL Befektetési Alapkezelő Zrt. az állami tulajdonban lévő MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-vel – közölte a Budapesti Értéktőzsde honlapján a Mészáros Lőrinc érdekeltségében lévő Opus Nyrt. A cég államosításról szóló közlemény eltitkolja, hogy az üzlet mennyibe kerül az adófizetőknek.

A Mátrai Erőmű Zrt. – amely Visonta környékén bányászott lignittel üzemmel - Magyarország második legnagyobb erőműve. A cég hosszú ideig állami tulajdonvolt, majd a német RWE csoport érdekeltségébe tartozott. A cég évtizedeken keresztül nyereséges volt – egészen 2016 végéig. Az üzemeltetés 2017-ben már veszteséges volt, ám ennek ellenére vásárolta meg közvetítőkön keresztül a Mészáros-féle cég az erőmű tulajdonjogát.

Elemzők szerint a működés az utóbbi években a szén-dioxid kvóták drágulása miatt fordult veszteségbe, feltehetően emiatt szabadul az Opus a már pénzzabálóvá vált erőműtől.

Palkovics László innovációs miniszter a Magyar Nemzetben most hétvégén azt nyilatkozta, hogy szerinte semmi nem indokolja a technikailag éveken belül elavuló Mátrai Erőmű bezárását, főleg azért, mert az jelenleg 2100 embernek ad munkát, ám közvetlenül tízezer ember megélhetése kerülne veszélybe. Ezért az állam – mint új tulajdonos – korszerűsítené a Mátrai Erőművet: a széntüzelésű blokkokat leállítanák és hulladékégetésre állítanák át, míg a gáztüzelésű blokkok folyamatosan működhetnének.