Orbán Viktor;Rogán Antal;Habony Árpád;

Csődöt mondott a Fidesz kommunikációja, megint bevetik Habonyt

Tavaly kiszorították Orbán szűkebb környezetéből, de most újra szükség van rá.

Februárban hazajön londoni nagyköveti pozíciójából Szalay-Bobrovniczky Kristóf és a helyét Kumin Ferenc, a Külgazdasági- és Külügyminisztérium helyettes államtitkára veszi át – értesült lapunk több forrásból. Információink szerint a csere jóval több mint egy egyszerű nagykövet-váltás. Az idő előtti cserét ugyanis nem az indokolja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök, vagy Szijjártó Péter külügyminiszter elégedetlen lett volna a diplomata munkájával. Szalay-Bobrovniczky Kristóf Habony Árpád jobbkezeként dolgozott az elmúlt években Londonban. Habony Árpád pedig ismét aktív szerepet kap a kormányzati politika és kommunikáció alakításában – mondta a Népszavának több, az ügyre rálátó forrás is. 

Azt éppen lapunk írta meg még januárban, hogy 2018-ban Habony Árpád és emberei kiszorultak Orbán Viktor közvetlen környezetéből, helyüket Rogán Antal miniszterelnöki kabinetvezető köre vette át. Csakhogy a váltás a Fidesz vezetése szerint nem jött be, ennek több kommunikációs baki – például a rabszolgatörvény körüli retorikai zűrzavar – mellett a helyhatósági választások elhibázottnak tartott kampánystratégiája az egyik legkomolyabb jele.

Úgy tudjuk, Habony Árpád Gyürk András EP-képviselővel tagja lett annak a szűk körű informális bizottságnak, amelyik a választási eredményeket értékeli és levonja az ebből adódó következtetéseket. Konkrét döntések információink szerint csak a januári Fidesz-elnökségi üléseken jöhetnek majd, de a 24.hu azt írta, 15-20 választókerületi elnököt meneszthetnek, a kommunikáció megújítását pedig több Fidesz-politikus, például Lázár János hódmezővásárhelyi országgyűlési képviselő, vagy Répás József, Kiskunlacháza polgármestere is sürgette. A kommunikációs váltás egyik jele egyébként több forrásunk szerint, hogy a Fidesz politikusai ilyen nyíltan fogalmaznak meg kritikát is, és a korábbihoz képest nyitottabbak a média felé.

– Építhetünk magunk köré betonfalat, de azt ma már a média szét tudja lőni – mondta a Népszavának a párt egyik kommunikációs szakembere.

Arról is többen beszéltek, hogy jövőre Rogán Antal kiszorulhat a fontosabb kormányzati és kormánypárti pozíciókból. Ugyanakkor forrásunk szerint a párt év végi, nem nyilvános rendezvényén Habony Árpád, Rogán Antal és a miniszterelnök a legnagyobb egyetértésben ünnepelt együtt, így szerinte a „korábbi kooperáció időszaka” jöhet vissza.

A váltás része, hogy Szentkirályi Alexandrát kormányszóvivőnek nevezték ki. Ő Szalay-Bobrovniczky Kristóf házastársa, és korábban, még Szalay-Bobrovniczky Alexandra néven Tarlós István főpolgármester helyetteseként a kulturális ügyeket intézte a választásokig a fővárosban.

Kérdéseinkkel megkerestük Havasi Bertalant, Orbán Viktor szóvivőjét is, aki csak annyit válaszolt, hogy az aktuális nagyköveti váltásokról a Magyar Közlönyben adnak hírt.